Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Bardzo Przymykacie Szyber?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego dorecho może mógł byś mi jakos pomoc w tym jak najlepiej i ekonomicznie spalić węgiel w moim piecu.

Wiem że na to ma milion czynników wpływ show może są jakieś podstawy ogólny zarys co robić.

Ją zawsze rozpadem pięć w taki sposób że nsa dno rzuciłem gazety potem karton na to drewno i troche węgla.

Jak się trochę rozpaliło to wtedy wracałem resztę węgla (cały piec) temp doszła do 55stopni zależała się pompą zamykam dolną klapę i szło na mianownik ustawionym na 60stopni przymykają czopuch do polowy i tak szło 8 godz da się to poprawić?

Opublikowano

godz. 22 na dworze + 2 st

na kotle 39 st; system pobrał 12,3 kWh ciepła.

ognia nie widać; cos furczy u góry; nad rusztem nadal ciemno, tez słychac jakieś furkotanie gazów?;

widac nadal dymek z komina; na czopuchu 26 st.

kol. Sarzyk ... w kotle nic nie ubyło .wysokośc opału tak jak w chwili rozpalenia.

Kocioł odpalony o 16 !!! minęło 6 godzin pracy.

System przeszedł o 22 na temp. 'nocną" o 1,25 st. mniej

W domu nadal 20,75 /na sterowniku/.

Byłby problem , gdybym nadal potrzebował większą temperature.

Idę zapalić ogień jeszcze raz u góry, może chwyci lepszy cug i zapalą sie spaliny? Ktoś pisał, że ma małe niebieskie płomyki ognia. spróbuję.

Kol. SARZYK. Na pierwszy "ogień" trzebaby założyć regulator ciągu , bo przy 50x50 chądzą chyba osiedlowe kotłownie, a nie małe domki.

Przydałaby się redukcja na szczycie komina moze 15x15 cm otworu.

Ale tak naprawdę lepiej popytać fachowców. Ja jestem tylko muzykanciarzem. /ale zapalonym/.

godz. 23 na dworze + 1,5 st.

na kotle 43 system pobrał 14 kWh ciepła /od godz. 16/

0 22 30" zobaczyłem przez drzwczki nad rusztem pierwsze błyski żaru. o 23 już jest ich dość sporo zeszło ze 2 cm w dół.

do rusztu jeszcze z 10 cm. W międzyczasie

rozpaliłem na wierzchu ponownie garść drewienek. huczało przez 20 minut dość ostro. temp. kotła poszła na 48 , czopuch na 54.

płomyków gazu teraz bardzo mało.

Opublikowano

godz. 24 na dworze + 1 st

na kotle 34 st; system pobrał 15,5 kWh ciepła.

ognia nie widać;

jest nadal dymek z komina; na czopuchu 24 st.

kol. Sarzyk ... w kotle nic nie ubyło .wysokośc opału tak jak w chwili rozpalenia.

Kocioł odpalony o 16 !!! minęło 8 godzin pracy. U Ciebie byłby już pusty ??

W domu teraz 20,5 st. /na sterowniku pokojowym/

Kociołek śpi...oby nie za mocno ,bo robi się chłodno na dworze...

Dom wychładza się; pobiera b. mało ciepła. Mam tak zaprogramowane,że na powrocie grzejników mam 23 stopnie. pompa włącza się aby utrzymać taką temp. w instalacji.

Grzejniki są zawsze ciepławe, ale grzeja b.mało, nawet temp.spada w pomieszczeniach.

Mój kociołek grzeje po to , aby utrzymać istniejaca/ zadaną/ temperaturę.

godz 1 na dworze +1 st.

na kotle 42 st. system pobrał 17,2 kWh. na sterowniku 20,25 st.

A wiec obudził się. Mam nadzieję żę do rana będzie ze 70 st. na kotle, aby od godz. 5 nagrzał dom znowu do 20,5 stopnia.

Nieśpiącym dobrej nocki.

Opublikowano

witam zastanawiam sie nad kotłem cichewicz logica 2 20-27kW ale biore tez pod uwage Kostrzewa Warmet 200 Ceramik.

Jaki Ty kolego dorecho masz piec??

Wytłumacz mi jak to jest ze masz 40 stopni w piecu i sie nie smołuje piec i nie zdymia

Opublikowano

mam tez pytanie szukałem informacji na temat za duzego komina i jego ciagu i chyba cos w tym jest bo zakładajac ze mam ciag wiekszy niz 25Pa a na pewno mam ze wzgledu na duzy komin to ciepło ucieka mi w komin wychładzajac piec i dlatego tak duze spalanie.

Pytanie tylko czy taki regulator ciagu kominowego firmy darco http://allegro.pl/e-kominy-regulator-ciagu...1258240457.html ma sznase mi w jakis sposób pomóc.

moze dzieki temu bede mniej spalał.

Pytanie tylko czy takie cos moze byc i czy ma sens jak jest dmuchawa?? Choc i tak staram sie dawac mały nadmuch by nie wydmuchiwac ciepła do komina.

Kiedys jak miałem termometr którym mierzyłem temp. spalin to bardzoo czesto temp było powyzej 300stopni a to za duzo wiec moze taki regulator by pomógł.

Zastanawiałem sie tez nad miejscem gdzie mozna by było zamontowac taka klapke, regulator w rysunku załącze pogladowy rysunek jak u mnie jest podłączony piec do komina.

Wyczystka jest po przecinej stronie w innym pomieszczeniu i zastanawiałem sie czy w tym pomieszczeniu po przeciwnej stronie czopucha ponad wyczystka moge zainstalowac taki regulator

post-606-1288081439_thumb.jpg

Opublikowano

Witam w nowym dniu!

godz. 9

na kotle 38 st; system pobrał 30,0 kWh ciepła. w domu 20,25 stopnia

ognia nie widać;

jest nadal dymek z komina; na czopuchu 30 st.

chyba powinienem mieć miarkownik ciągu...

troszke za mało podawałem powietrza z dołu.

dodaję...niestety dmuchawą....

Stwierdzam, że kociolek powinien troszkę lepiej się grzać. Czyli podawałem za mało dolnego powietrza w nocy.

Górne powietrze to rura /łuk/ z drzwiczek w głąb kotła /tak ze 20cm/ oraz 1 cm szpara na samym dole/podniesione na zawiasie/.

Te brakujące 0,5 stopnia w domu mnie osobiście jednak nie przeszkadza.

godz. 10 na dworze +5,5 stopnia

na kotle 47 system pobrał 33,2 kWh w domu spadło do 20 stopni

podaję od dołu powietrze "główne' dmuchawa.

musze o 0,5 stopnia nagrzać dom.

godz. 11 na dworze +7 st.

na kotle 49 st. system pobrał 37,4 kWh

w domu nadal 20 , ale instalacja się nagrzewa...wolno...

dzięki dmuchawie na rusztach widac mocny żar, jednak dym nadal widać;

poziom zasypanego węgla nadal jak na początku...czyżby sie zawiesil??

Mój kociołek to miałowiec- palę jednak orzechem II, w miale za dużo piachu! i popiołu.

nie smoli to fakt, czemu : nie wiem. Podobno jak się rozpala od góry to tak jest...

dymek niestety leci cały czas , mało ale leci.

Aha! Kocioł pracuje "sam dla siebie" to znaczy jest w obiegu z by-pasem

a w instalację ciepło idzie z zamontowanej wężownicy /co kiedyś była do cwu/

Stąd moze brak smolenia ???

Opublikowano

Witam.

Z tym regulatorem to naprawdę nie wiem........ z teorii wynikałoby,że moze pomóc, z praktyki nie mialem z tym do czynienia.

mój kociołek pracował z kanałem 15x15 był jednak za mały; przeniosłem kocioł do komina 15x27 ; jest o wiele lepiej /nie cofa się dym/ ale ten z kolei może być za duży

dla mojego /13 kW/ . Może ktoś z kolegów fachowców zainteresuje się Twoim problemem.

Może już tu coś jest.poszukaj wyszukiwarką.Gdzieś czytałem ,że taka "czapka" na górze komina np.15x15 zdałaby egzamin u Ciebie?Pozdro

godz. 12 za oknem +6,5 st /chwilę świeciło słoneczko/

kocioł ma 44 system pobrał 40,9 kWh

Jak długo jeszcze będzie się palić te 18 kg węgla?? już jest 20 godzin a nic nie ubyło... zwiesil się???czy co jest grane??

Rozumiem że w nocy trochę za mało................ile można palić na jednym zasypie???

Tak a propos... bawie się tym doświadczeniem, ale ile jeszcze postów muszę napisac???/

Wyjaśniam jeszcze że tylko grzeję c.o.

Woda użytkowa idzie z pompy powietrznej w kotłowni /ma ciepłe powietrze zasilające/

Na tak niskiej temp.kotła żona powiesiłaby mnie żywcem, gdyby miała wodę w kranie rzędu 40 stopni.

Cały czas mam do opanowania spaliny , które widac z komina.........ileż to energii wychodzi ??

Dom ma piwnicę, parter i piętro. z tego kociołkiem ogrzewam jednak 380 m2 /jako całość/ wg projektu po zewnętrznych wymiarach.

Grzejników jest mniej włączonych: bez pomieszczeńia kotłowni, obok magazyn /na węgiel?/ i garaż .razem ok.55 m2 /ale wewnątrz/.

Opublikowano

Dopiero teraz czytajac temat zdałem sobie sprawy ze ta zwezka w kominie moze miec znaczenie bo kiedys ja miałem i chyba na serio mniej sie spalało.

Teraz chciał bym ja zrobic ponownie i pytanie mam jak ja dobrze zrobic.

Załączam rysunek ja miałem zrobiona tak zwezke poprzez wmurowanie rury kamionkowej chyba fi 180 badz 200 w sposób jak jest na przykładzie B ale nie dało sie tego demontowac do czyszczenia wiec to odpada.

Łatwiej by było dac zdobic taka blache jak w przykładzie A tylko czy tak moze byc czy nie lepiej pod katem.

Teraz jeszcze dylemat jaka srednica rury i jaka długa chciał bym zachowac taki standard by mozna było dodac jeszcze daszek, parasol by nie wpadał deszcz do komina.

Pozdrawiam

Licze na Wasza pomoc;)

Pozdrawiam

kolego derycho jaki masz piec??

Kostrzewe??

Jesli tak to jak sie sprawuje?? jestes zadowolony??

post-606-1288089648_thumb.jpg

Opublikowano

B zdecydowanie lepszy.

Ale bez daszka. Stożek wylotowy (konfuzor) przyspiesza spaliny. Strumień spalin rozbijałby się niepotrzebnie o przeszkodę. Wylot o wymiarach np. 15x15 cm nie zbierałby dużo deszczu.

Ja myślałem o takim rozwiązaniu:

W kominie zwężka (stożek), wystająca kilkanaście cm ponad jego krawędź. Na wierzchu nałożony drugi stożek (wspólny wylot) ale obejmujący całą szerokość czapy kominowej. Deszczówka spływałaby na boki (nie moczyłaby czapy), a wiatr "omywałby" łagodnie komin zmniejszając turbulencje (które potrafią cofnąć spaliny).

Opublikowano

godz. 13 odczyt nieobecny !

godz. 14 za oknem +7 st

kociol ma 55 st. system pożarł 50,3 kWh

na sterowniku niestety 19,5 st , bo żona pootwierała okna...wietrzy się-odczyt nieprawidłowy.

dymu nie ma,

węgiel wzruszyłem od góry był zawieszony. spadło ponad 1/2 wysokości.

chyba dlatego,że "komora ma u góry 12x23 cm/ na dole 18X23/

w kotle palą się nareszcie gazy /pewnie przez zawieszenie nie mogły się przebić z ogniem.

Gazy na 1/2 metra wysokie... gdzi są te małe niebieskie płomyki???

jak do nich doprowadzić w sposóbie palenie???

Opublikowano

witam widze ze twój system jest super ekonomiczny jak i dla mnie nie zrozumiały ale najwazniejsze ze działa<lol>

Powracając do mojego komina i jej nasady chyba zrobie tak jak na rys A bo po 1 taniej po 2 łatwiej i najwazniejsze ja musze obnizyc cisnienie w kominie a nie je zwiekszac wiec chyba takie przydławienie komina który ma 8m na jego górze nie powinno miec złego czynnika dla pieca a i przykryzowało by nieco ten komin.

Co Wy na to??

Opublikowano

Witaj ponownie.

Myslę,że nasada B byłaby jednak lepsza. nie chodzi o zwiększenie ciągu, ale A może za mocno dławić przepływ spalin / trochę logiczne/

W tej "CZapce" też nie chodzi o zmniejszenie ciągu tylko o zlikwidowanie wpadania zimnego powietrza do komina od góry/ a wpada tam na pewno/

przy przekroju 15x15 wpadnie go zdecydowanie mniej niż przy 50x50 i przez to komin będzie sprawniejszy dla Twojego kotla.

godz. 15 na dworze +7

na kotle 57 pobrane 55,9 kWh

super płomień; zielono-niebieski wysoki na cały kanał 1/2 metra, w kociołku pięknie syczy spalany koks.

będzie jeszcze godzina może 2 palenia, aż za długo......

jeszcze troche to zrobię wyliczenia.

godz. 16 K........ jeszcze się pali za oknem +7

na kotle 56 pobrane 60,5 KWh

palą się gazy? na czopuchu 51 st.

Opublikowano

godz. 17 na dworze +5

na kotle 60 pobrane 65,3 kWh

godz. 17 45" za oknem + 4,5 st.

na kotle 65 pobrane 69,1 kWh

resztki opału ...

...Szyber cały czas nie ruszany!!! otwarty na max. /to do tematu kolegi/

Tak więc wsadziłem do kotła ok 18 kg węgla ; mam mieć 8,33 Kwh z kilograma /wynika z instrukcji/

razem do kotła poszło 150 kWh możliwej do wytworzenia energii.

z tego system pobrał 69,1 + pomieszczenia poza miernikiem myślę że 5%; + ok 1,5 kWh zawarte w kotle : razem uzyskałem 74 kWh

Sprawność rzeczywista kotla to 49,3 % /całkiem więc mało/; ale bardzo długo....

Ze względu na małe palenisko i b.wolne spalanie średnia moc kotla to ok. 3 kW;

Myślę ,że dlatego nie mozna opanować spalin- w zasadzie z komina był ciągle dym.

W domu temp. min. 20 stopni /nie wiem w nocy - była zadana 19,5/

Jak na ten metraż do ogrzewania to zużyłem dość mało opału./oczywiście porównując z kol. SARZYK/

a więc da się malo spalić.

Nie jestem jednak przekonany czy było to w miarę efektywne.- mała sprawność kotla

ale czy mozna było wycisnać wiecej??? KTO PORADZI JAKBY MOŻŃĄ???

Koledzy !! do dzieła !!! jestem gotowy na eksperymenty.

Wiem że w niewłaściwym temacie ale moze ktos to czyta???

Opublikowano
witam widze ze twój system jest super ekonomiczny jak i dla mnie nie zrozumiały ale najwazniejsze ze działa<lol>

Powracając do mojego komina i jej nasady chyba zrobie tak jak na rys A bo po 1 taniej po 2 łatwiej i najwazniejsze ja musze obnizyc cisnienie w kominie a nie je zwiekszac wiec chyba takie przydławienie komina który ma 8m na jego górze nie powinno miec złego czynnika dla pieca a i przykryzowało by nieco ten komin.

Co Wy na to??

Ja do kotła 23 kW mam komin 8-9 m wysoki fi 15 cm - wkład ze stali, ciag i tak jest super , przymykam na czopuchu nawet czasami do połowy, przy pełnym otwarciu spala się szybciej - różnica ok 20% , mimo że kociołek w miarę nowy i raczej szczelny , masz jakiś schemat swojego kociołka? Pozdrawiam.

Opublikowano
Powracając do mojego komina i jej nasady chyba zrobie tak jak na rys A bo po 1 taniej po 2 łatwiej

Zrób B jak radzi HP79.

Średnica 200 - 230 mm.

Na próbę daj kawałek rury bez zakończenia "czapką". Po próbach pewnie już ta rura zostanie :P

Opublikowano

To ma być krótki odcinek rury (max. 500 mm), czyli izolacja est niepotrzebna.

Opublikowano

Moje myślenie było takie:

- wełnę łatwo umieścić pomiędzy stożkami, zaprawę trudniej,

- kiedyś być może okaże się, że cały komin trzeba ocieplić i "ciepła końcówka" to byłoby takie eleganckie rowiązanie. Ale faktycznie może to być "kwiatek do kożucha":-)

Szukałem w sieci informacji o optymalnej geometrii stożków wylotowych - niestety prawie nic nie znalazłem.

Opublikowano

ogólnie coezko cos takiego zdobyc.

ale tak serio to i kosz był by nawet wysoki bo chyba ze ktos ma materiał i spawarke ale tak to tzreba komus dac i teraz pytanie czy takie cos jest warte kasy bo kepskiej jakosci byc nie moze wiec kosztowac bedzie na moj gust pewnie fachmany zaspiewaja z 500zł a za 700-800 mamy nasade kominowa regulujaca ciag kominowy...czy ja wiem...

Opublikowano

sarzyk idź do skupu złomu.

Poszukaj kawałka rury i blachy około 60 cm na 60 cm. Wypalenie dziury w blasze, wspawanie do niej rury, wywiercenie czterech otworów do zamocowania na kominie to chyba nie będzie drogie. Jak to zda egzamin to w lecie pomalujesz.

Jeżeli rura będzie najwyższym punktem na dachu to pamiętaj o instalacji odgromowej, czyli dodatkowy otwór w blasze na podłączenie do istniejącej instalacji odgromowej.

Opublikowano

instalacji odgromowej nie ma <lol> kolego emus masz jak najbardziej słuszna racje ze to nie jest takie trudne ale jak bym zrobił z płaskiej blachy a do tego wspawał rure ao innego w formie stozka do tego potzrebny ktos kto serio potrafi spawac a do tego kosz materiału bedzie kilkukrotnie wyzszy.

Teraz jestem w pracy i tak patrze na sasiadujace bloki i widze ze oni maja zakonczenia jak na moim rys wersja A wiec albo maja wkłady i tak je zakonczone (w co watpie) albo maja po prostu tak to zabudowane

Opublikowano

dzisiaj tez spróbuje zmniejszyc ilosc powietrza podawanego pod ruszt poprze wyciagniecie kliku zebrek (rusztów) i włożenie do popielnika 2 cegieł o szerokosci 6 cm pionwo.

Czyli zmniejsze wielkosc paleniska (rusztów) nie zmiejszajac przy tym komory zasypowej co Wy na to?? moze to jakos wydłuzy stałopalnosc<lol>??