Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Ogrzewania Podłogowego Co Z Piecem Defro 25 Kw Optima Komfort Plus - Problem Z Cw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dziękuję za "nowe" pomysły - przydadzą się przy przeróbce gruntownej na wiosnę. Instalator, który to robił zostawił nas z tym problemem w środku zimy - mimo, że byliśmy bardzo cierpliwi i Mąż dawał Mu kilkakrotnie szansę na poprawę tego co źle zrobił. Nowy instalator twierdzi, że po wymianie wymiennika będzie wszystko dobrze a reszta kotłowni jest zrobiona dobrze...Może trzeba szukać kolejnego instalatora?

Opublikowano

Witam , to troszkę inna zasada działania no i dodatkowo 6 pomp ,

tomekb ale ja miałem na myśli dodanie pompy nie na wszystkie szafki, tylko na te w drugiej części aby wymusić szybszy ruch , bo widać że ta jedna nie daje rady pchać takiej ilości a przecież to nie zaszkodzi najak na zasilanie ją dać ,a bez problemu się zmieści w tych szafkah w pionie

Opublikowano

Dodatkowe pompy w szafkach rozdzielaczy mogą okazać się niezbędne jeżeli się okaże, że jedna duża pompa nie jest w stanie przez tą "cienką" główna rurę rozprowadzająca zasilić wszystkie rozdzielacze. U siebie mam jedną pompę HALM "60" (zespół pompowy Golden Corona) i tłoczy ona wodę do 10 pętli ogrzewania podłogowego na dwóch rozdzielaczach (parter+piętro) o sumarycznej długości 799 mb. Pompa musi pracować na 3 biegu by to wszystko przepchać. Rura do rozdzielaczy to miedź 28. Rotametrami obiegi wyregulowane, każdy odcinek grzeje. U Ana układ jest jeszcze większy, więc mam wielkie wątpliwości czy jedna pompa sobie poradzi tym bardziej, że będą u niej duże opory hydrauliczne.

Ana narysuj jakikolwiek schemat obiegu ogrzewania podłogowego podając ile obiegów na którym rozdzielaczu oraz podaj średnice rury głównej i "gałązek" do rozdzielaczy.

Opublikowano

Witajcie,

Średnica rury zasilającej - 20 (mierzona suwmiarką po zewnątrz)

Średnica gałązek - 16

Mam jakieś projekty ogrzewania, było troszkę zmian, jak zeskanuję wrzucę. Póki co podam opisy rozdzielni:

Większa część budynku parter:

rozdzielnia 1 (6 obwodów):

1- salon 8,5 m2

2- salon 8,5 m2

3- salon 9 m2

4 - pokój a 7,2 m2

5 - pokój a 7,2 m2

6- drabinka w łazience

rozdzielnia 2 - (6 obwodów):

1 - hol 9,8m2

2 - wiatrołap 6 m2

3 - kotłownia 6 m2

4 - kuchnia 4m2

5 -kuchnia 4 m2

6- jadalnia 8,5 m2

Większa część budynku pietro:

rozdzielnia 3 - (7 obwodów)

1 - garderoba 5m2

2 - pokój a 5 m2 m2

3 - pokój a 8 m2

4 - pokój a 8 m2

5 -pokój b 2 m2

6- pokój b 5 m2

7-pokój b 5 m2

rozdzielnia 4 - (7 obwodów)

1 - pralnia 6m2

2 - łazienka 9 m2

3 - drabinka w łazience

4 - pokój c 8 m2

5 -pokój c 4 m2

6- pokój c 8 m2

7- drabinka w pralni

Część mniejsza budynku ? parter

Rozdzielnia 5 ? (8 obwodów)

1 ? wiatrołap (4,6m2)

2 ? hol 7,1m2

3- kuchnia 7,3m2

4- jadalnia 5,7m2

5-jadalnia 5,4m2

6-salon 5 m2

7- drabinka w łazience

8 ? łazienka 3,5m2

Część mniejsza budynku ? piętro

Rozdzielnia 5 ? (6 obwodów)

1 ? łazienka 6,2m2

2 ? drabinka w łazience

3 ? pokój a 5,8m2

4- pokój a 5,8m2

5 ? pokój b 5,7m2

6 ? pokój b 6,7 m2

Pozdrawiam i dziękuję

Opublikowano

Witajcie,

Średnica gałązek - 16

Mam jakieś projekty ogrzewania, było troszkę zmian, jak zeskanuję wrzucę. Póki co podam opisy rozdzielni:

O Ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy Wy to widzicie!!!!!!!!!!!!

ana co Wyście narobili tego MAGIKA co to zaprojektował to pod MUR

Czy to wszystko podłogówka? oprócz drabinek dodatkowo w łaziękach no i chyba w pralni grzejniki .

Panowie marek, digitrax to chyba moja sugestia 6 pomp jest realna , to wygląda na pensjonat , albo i hotel( 11 pokoi większa część budynku ,4 pokoje mniejsza ) ,przecierz to 40 punktów to przekrój 20mm po ZEWNĄTRZ to kpina , myśle że nawet pompa ciepłownicza nie da rady jedna.

ana czy to instalator wykonał projekt ? To niech teraz za swoje pieniążki ciągnie nowe zasilanie i powrót do mniejszej części. Ja mam 16 grzejników 4 podłogówki i zastanawiam się czy nie robić osobno zasilań 28mm miedż,

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...=8124&st=20

a Wy macie 20mm (wewnątrz 16mm) na całość

Opublikowano

"Rence opadajom" ..... :rolleyes:

Tam gdzie powinna być 25 przed rozdzielaczem jest 16 ...

Tam gdzie powinna być minimum 35 na głównej linii jest 20 ...

Nawet przy instalacji 6 pomp osobnych na każdym rozdzielaczu to nie zadziała !

Przekroje rury zasilającej i gałązki nie będą w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości czynnika ciepła ze względu na swój mały przekrój !!!

Brak mi słów jak opisać tego PARTACZA

Opublikowano

Ojej, ale mnie teraz przestraszyliście - to już nic nie da się zrobić, żeby to poprawnie działało?

Pokoi mamy 5 w dużej części (w rozdzielaczach pokoje są podzielone na sekcje dlatego jest ich więcej)

a w małej 2 pokoje na górze i na dole malutki salon. Podobno jest 2000 mb rury.

Z instalatorem nie mieliśmy przed Co żadnych problemów - jak miał chwile "słabości" to powiedział, że ta kotłownia go przerosła... Ale zaraz potem mówił że, wszystko zrobił zgodnie ze sztuką i chciał nawet, żeby przyprowadzić rzeczoznawcę bo on się nie boi opinii...Projekt wykonał znajomy instalatora - sprzedawca rur pex do instalacji. Grzejniki są za wymiennikiem (razem z podłogówką) więc też osiągają nie więcej niż 40C.

rozumiem, żeby pociągnąć nowe zasilanie to trzeba po wierzchu? Na ścianach? Albo kuć w ścianach?:-(

Pozdrawiam

Ana

Opublikowano

A ile jest metrów od pierwszej szafki do ostatniej ? zobaczymy co będzie jak ten wymiennik wymienisz może zdarzy się cud .

Opublikowano

Projekt wykonał znajomy instalatora - sprzedawca rur pex do instalacji.Grzejniki są za wymiennikiem (razem z podłogówką) więc też osiągają nie więcej niż 40C.

ana no to miał co wciskać po UPUSTACH , rozumiem że w kotłowni są połączone NO BO CHYBA MAGIK NIE WPIOŁ ICH W SZAFKACH OD PODŁOGÓWKI !!!!!!!!! O RETY ......... Jak dobrze pamientam to pexa jest 2000 mb??????????? to bez pomp nie pódzie, a znasz rozkład podłogówek w pokojach może coś pozamykać (poco grzać szafe, itp .) może jakieś zdjęcia jeszcze .

Opublikowano

Od 1 szafki na parterze w dużej części do ostatniej na pietrze w małej części jest jakieś 4 m (praktycznie tylko kwestia wysokości mieszkania). Jak przeanalizowałam to ewentualne poprawki zasilania można zrobić - 2 szafki na parterze są pod schodami i graniczą z kotłownią, 2 na pietrze w pralni - gdzie też byłby dostęp nieinwazyjny, gorzej z mniejszą częścią budynku.

W kotłowni przy mieszaczu wychodzi na podłogówkę rura Cu 28' - gdzie ona jest redukowana nie mam pojęcia...

Przy obecnej temp. na dworze prawie we wszystkich pomieszczeniach jest 21-23C. To jest chyba nieźle? Zobaczymy jak znów przyjdą mrozy:-(

Ana

A ile jest metrów od pierwszej szafki do ostatniej ? zobaczymy co będzie jak ten wymiennik wymienisz może zdarzy się cud .
Opublikowano
ana no to miał co wciskać po UPUSTACH , rozumiem że w kotłowni są połączone NO BO CHYBA MAGIK NIE WPIOŁ ICH W SZAFKACH OD PODŁOGÓWKI !!!!!!!!! O RETY ......... Jak dobrze pamientam to pexa jest 2000 mb??????????? to bez pomp nie pódzie, a znasz rozkład podłogówek w pokojach może coś pozamykać (poco grzać szafe, itp .) może jakieś zdjęcia jeszcze .

Grzejniki są połączone w kotłowni. Znam rozkład podłogówki, mamy też zdjęcia ze wszystkimi pomieszczeniami. Tak naprawdę nie mamy jeszcze mebli a tam gdzie są przewidziane (kuchnia, szafy wnękowe) nie ma też rur.

Jak już pisałam, osiągamy temp. 21-23 przy paleniu raz dziennie. Słabe grzanie jest w jednym pokoju na piętrze w dużej części. Tam jest 21C. Nie wiem jak będzie jak przyjdą mrozy - bo poprzednio kiedy były temp. w salonie osiągała 18C:-(.

Pozdrawiam

Ania

Opublikowano

Witajcie,

Średnica gałązek - 16

Większa część budynku parter:

rozdzielnia 1 (6 obwodów):

1- salon 8,5 m2

2- salon 8,5 m2

3- salon 9 m2

4 - pokój a 7,2 m2

5 - pokój a 7,2 m2

6- drabinka w łazience

Witam , może nie jest tak źle jak z mieszacza wychodzi cu 28 tylko pytanie gdzie ? mam pewne przypuszczenie ale mogę się mylić : cały pion jest zrobiony 28 CU , potem do każdej szafki tójniki i 20 i teraz CU czy pex , a gałązki jak to nazwałaś to rura wychodząca na podłogówkę 16 pex , ( Anna zobacz czy do szafek dochodzi zasilanie z CU czy z pexa ) i kiedy ten wymiennik wymieniasz ?

pozdr

Opublikowano

ana jeśli grzejniki są w kotłowni to proponował bym wykorzystać ten stary wymiennik(16 płyt) na instalacje grzejnikową i wpiąć go na stronie pierwotnej równolegle z tym nowym, myśle że pompa da rade na dwa wymienniki pchnąć wode z kotła ? Co Wy na to Panowie ? może nie trzeba rujnować Ani domu?

post-16946-1294902796_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj,

Na pierwszym zdjęciu widać miejsce w kotłowni gdzie jest teraz mieszacz. Rury w otulinie widoczne na pierwszym i drugim zdjęciu (na samym dole pod czterema zaworami kulowymi) to pex 25 (czyli tutaj jest redukcja:-(). Rury te "idą" w otulinie, w podłodze (widoczne na pierwszym zdjęciu) do pierwszych dwóch rozdzielni w większej części pod schodami (widoczne na trzecim zdjęciu) i dalej pionem na piętro. Do szafek dochodzi rura pex.

Wymiennik będzie wymieniony w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam i dziękuję

Ana

post-19736-1294910311_thumb.jpg

post-19736-1294910317_thumb.jpg

post-19736-1294910329_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj,

Na pierwszym zdjęciu widać miejsce w kotłowni gdzie jest teraz mieszacz. Rury w otulinie widoczne na pierwszym i drugim zdjęciu (na samym dole pod czterema zaworami kulowymi) to pex 25 (czyli tutaj jest redukcja:-(). Rury te "idą" w otulinie, w podłodze (widoczne na pierwszym zdjęciu) do pierwszych dwóch rozdzielni w większej części pod schodami (widoczne na trzecim zdjęciu) i dalej pionem na piętro. Do szafek dochodzi rura pex.

post-16946-1295018866_thumb.jpg

Naprawde MAGIK tyle miejsca a tu brak izolacji ,nie mówiąc o papie do odizolowania ' HUDZIAKA" , gdzie Wyście mieli ANA kierownika budowy ,a może to on go Wan polecił _ " instalacje wykonać zgodnie z sztuką BUDOWLANĄ " NAPEWNO TAKIE WPISY są w PROJEKCIE , A tu kształtki na wierzchu, wcale bym się nie zdziwił jak by beton na to wylano . ZDJAGNOZOWAŁEM DOLNE SZAFKI A GDZIE IDZIE TA RESZTA (" ato gdzie idzie" na zdjęciu) do mniejszej części może?

pex jak na moje oko to idzie jak na zdjęciu 25-20 i do szfek(rozdzielaczy) chyba 16?

post-16946-1295018962_thumb.jpg

te rury za bojlerem z posadzki ( po lewej) to grzejniki ? zrób zdjęcie od przodu bo słabo widać.

Przepraszam że się czepiam ale przez takie d....rele to żywotność instalacji się skraca i potem gadanie że taki to a taki materiał się nie nadaje na instalacje , a to tylko po partacku wykonany !!!

Prawda Panowie.

pozdrawiam, czekam na zdjęcia

P.S.

TO NIE ZAMARZNIE

post-16946-1295019061_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj,

te złączki były potem izolowane (na zdjęciach widoczna taśma). Pod rury była położona czarna folia (3mm) i między rurami styropian (5cm). Na styropian 5cm był położony styropian 3cm z folią (pod ogrzewanie podłogowe). Wylewka około 17 cm.

Dziękuję i pozdrawiam

post-19736-1295037659_thumb.jpg

post-19736-1295037670_thumb.jpg

Opublikowano

Witam , na zdjeciu widać że od mieszacza wychodzą dwa obody do skrzynek ogrzewania podłogowego i to jak piszesz 25 pex więc powinno być ok zresztą proste pytanie czy przepływomierze w szafkach coś pokazują ? Jak pokazują co najmniej 0,5 i więcej to tylko ten wymiennik wymienić ewentualnie trochę przerobić układ z zaworem 4d według zaleceń kolegów i będzie bosko .

PS. zastanawia mnie jeszcze dlaczego fachowiec robił takie małe obwody pomieszczenie 2 m/2 . (chyba że kasował od punktu)

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

Wklejam zdjęcie z kotłowni z widocznym zaworem 4D.

Dzisiaj znów przy zadanej temp. na sterowniku na CW 56C - na zasobniku było 39C.

Nie zrobiłam próby bez podłogówki, bo bałam się, że sobie nie poradzę:-(

Pozdrawiam

Ana powiedz temu magikowi żeby sie zajął sadzeniem porzeczek !!!

Opublikowano

Niechlujstwo tego instalatora jest przerażające

Wszystko się krzyżuje jedno nad drugim i te kiści rur idą pod piecem i bojleram

Widać, że to wszystko robione było na żywioł bez jakichkolwiek planów i przemyśleń

Opublikowano
Witaj,

te złączki były potem izolowane (na zdjęciach widoczna taśma). Pod rury była położona czarna folia (3mm) i między rurami styropian (5cm). Na styropian 5cm był położony styropian 3cm z folią (pod ogrzewanie podłogowe). Wylewka około 17 cm.

ana Wylewka około 17 cm to chyba mam przyczyne słabego grzania podłogi!!!!! wczoraj kumpel z którym mam robić instalacje podłogową w jego nowym domu zawołał gościa od podłogóweki cóż wylewka od6-10cm MAX NA PODŁOGÓWKI NAWET 8cm , a Wy maci przynajmniej 2 x więcej ALEEEEE grzejniki .Panpowie ile czasu to trzeba rozgrzewać chyba trzeba w to mocno wniknąć może podnieść temperature na 40- 45 stopni na podłogówke . Czy ten nowy wymiennik sobie poradzi

Pozdrawiam i czekam na wiadomość po wymianie wymiennika .POWODZENIA .

P.S Te wylewki musiały kosztować FORTUNE?

Opublikowano
Witaj,

Dziękuję i pozdrawiam

Witam

Te 17 cm grubości to chyba jakaś pomyłka - a gdzie izolacja pod ogrzewanie podłogowe była? i Ile cm.

Przy takiej wylewce, jeśli to prawda nie ma prawa działać prawidłowo, max wylewka powinna być 7cm i na taką przyjmuje się obliczenia, przy większej trzeba to uwzględnić, zwiększając moc grzewczą- gęstość ułożenia rur. i moc kotła.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam , Panowie już nie stresujcie Anny , napewno podała 17 cm już ze styropianem jak jesteście spostrzegawczy to widać na zdjeciach szafki na chudym betonie jak by było 8 cm styropianu i 17 cm wylewki i jeszcze klej i płytka którą widać na zdjęciach po wylewce to by szafki nie otworzyła na moje oko jest tam 8 cm wylewki . Więc wszystko będzie dobrze

Opublikowano

Tak, źle się wyraziłam. 17 cm to razem z dwiema warstwami styropianu (5+3). Wylewki jest około 8-9 cm.

Tomku, przepływomierze wskazują ponad 2,4 (czyli ta ostatnia górna kreska). Wszędzie tak jest. Nie wiem o co chodzi z tymi małymi obwodami? Chodzi o krótkie sekcje w pokojach? Zrobił tak bo nie chciał przekraczać 50mb na sekcje (żeby było lepiej regulować?). Płacone było od metra 2 powierzchni grzewczej.

Po kilku dniach sytuacja się odwróciła - w pomieszczeniu "najzimniejszym" gdzie było 21C jest teraz 25C. Parter w mniejszej części przestał grzać za to w salonie i jadalni, w większej części gdzie są duże okna (i stosunkowo duża powierzchnia) jest 25C. Wydaje mi się, że jest bardzo duża bezwładność tej podłogówki i 1 pompa sobie nie radzi z tym. Kurczę może trzeba będzie dać pompy w każdej szafce jednak? Tak jak już o tym pisaliście Panowie.

Pozdrawiam

Ana

Opublikowano
Witam , Panowie już nie stresujcie Anny , napewno podała 17 cm już ze styropianem jak jesteście spostrzegawczy to widać na zdjeciach szafki na chudym betonie jak by było 8 cm styropianu i 17 cm wylewki i jeszcze klej i płytka którą widać na zdjęciach po wylewce to by szafki nie otworzyła na moje oko jest tam 8 cm wylewki . Więc wszystko będzie dobrze

Panie tomekb nikt nie zamieżałem straszyć ale patrząc na kotłownie post#90( moje zdjęcie) to po materiale z jakiego wekonane są ściany( CEGŁA pustak ceramiczny POROTHERM 25) i obejmach widniejących na pex-ie wnioskowałem :

Na styropian 5cm był położony styropian 3cm z folią (pod ogrzewanie podłogowe) +17wylewka =25 cm ,no ale ana rozwiała moje obawy i o to chyba chodzi pomagając ludziom . a co do płytek tomekb dasz głowe uciąć że podłoga w kotłowni i powrót do pieca nie są wyżej od szafek w domu? różne dziwy już widziałem.

ana ja nie mówiłem o wszystkich szafkach ,bo już mnie o to skrytykowali , ale zacząć od mniejszej części budynku ,a jak dobrze mnie pamięć nie myli to gdzieś macie jedną zdemontowaną , to na PRÓBE podłączył bym ją na elastycznych wężykacha by nie robić narazie bałaganu. Dopóki ktoś nie karze posadzek kuć to nie ma się co STRASZYĆ ana.

Pozdrawiam mironw.

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu