wlodmar Opublikowano 17 Października 2010 #1 Opublikowano 17 Października 2010 Witam wszystkich, Mam ogromny problem z moim piecem (Heitz ECO 2, 24 kW firmy Skwiercz + sterownik Expert R firmy Elster). Piec bardzo wolno dochodzi do zadanej temperatury. Aktualne nastawy to: Temp. zadana pieca 65 C Temp. zadana CWU 45 C Podawanie 9 s Przerwa 27 s Testowałem już podawania krótsze (5 s / 15 s) i ciągle długo się nagrzewa - kilka minut potrzeba aby podnieść temperaturę o 1 C. Po osiągnięciu temperatury zadanej, piec wchodzi w podtrzymanie. Po około pół godzinie załącza się ponownie ale pracując przez ponad 20 min temperatura na piecu spada (pomimo tego, że pracuje on na 100 %). Po spadku o około 8 C, temperatura zaczyna rosnąć. Po kolejnych 30-40 min ponownie osiąga temperaturę zadaną, i tak w kółko. Z tego co wiem po przejściu z podtrzymania do pracy, normalny powrót do zadanej temp. to około 15 min. Zużywam dosyć dużo groszku przez tak długi cykl. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 17 Października 2010 #2 Opublikowano 17 Października 2010 napisz jak pracuje przedmuch -jeżeli za mocno to zamiast podnosić temp. po prostu wystudza kocioł ,dodaj ile m2 i czy ocieplony budynek Cytuj
wlodmar Opublikowano 18 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 18 Października 2010 Powierzchnia grzana to 160 m2 (jest dosyć wysoko - 2,9 m). Budynek jest nowy dobrze ocieplony - onka PVC, sciana 3-warstrowa: siporex 24 cm + styropian 10 cm + siporex 12 cm. Przerwa podtrzymania to 20 min - dmuchawa włącza się na 15 s. Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 18 Października 2010 #4 Opublikowano 18 Października 2010 a jak z temp. w domu ? spróbuj zejść z tych 65 do 58 -czasem sterowniki przekłamują -sprawdź czujnik na kotle czy dobrze się z nim styka ja miałem luźny Cytuj
gosikw Opublikowano 20 Października 2010 #5 Opublikowano 20 Października 2010 Witam Serdecznie Mam ten sam problem z nagrzewaniem kotła - tylko inny kocioł. mam go od ntrzech tygodni. Kocioł Defro AKM LUX - z podajnikiem na miał z termoregulatorem ST - 44. Temperatura CWU 50 , CO 65, kocioł nagrzewa się czasami do tych temperatur (ale cześciej nawet nie osiąga ich), chwilę trzyma w podtrzymaniu, nastepnie znowu przechodzi w cykl pracy i temeratura zamiast rosnąć spada. Bardzo długo dochodzi do wzrosu temperatury około 4-6 godzin a i tak nie osiaga właściwej, po pewnym czasie spada i włącza się alarm temperatury i od nowa to samo - zwariować można. Ustawiam parametry i nie mogę dojść do odpowiednich. Ostanie ustawienia jakie miałam to: przerwa podawania 15 minut, nadmuch 60%, Może ktoś ma coś takiego. Już nie wiem co mam wymyslić. Z niecierpliwością czekam aż ktoś mi udzieli porady. pozdrawiam. Cytuj
wlodmar Opublikowano 22 Października 2010 Autor #6 Opublikowano 22 Października 2010 Witam, Problem z długim dochodzeniem do żądanej temperatury. W moim piecu zamontowany jest palnik retorowy obrotowy. Z tego co powiedział producent kotła, trzeba zmienić nastawy na 10 s podawanie / 24 s przerwa (takie sa wymagania przy obrotowej retorze: nie 1/3 a 1:2,5 a nawet 1:2). Zmieniłem nastawy i zaczą grzać trochę lepiej. Pomimo to ciągle jestem nie zadowolony. Piec pracuje ok.1 h dochodząc do zadanej temperatury, potem przechodzi w stan podtrzymania pozostajac w nim ok 1/2 h, po czym ponownie się włącza i tak w kółko. Dodam, że temp. w domu to ok 20 C (bez szału). Mam zawór 4-drogowy ustawiony na ok 1/2 (część gorącej wody wraca na kocioł. Moim zdaniem to za krótko piec pozostaje w podtrzymaniu i za długo dochodzi do zadanej temperatury. O zużyciu groszku nawet nie wspomnę... Cytuj
wlodmar Opublikowano 22 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 22 Października 2010 Witam, Problem z długim dochodzeniem do żądanej temperatury. W moim piecu zamontowany jest palnik retorowy obrotowy. Z tego co powiedział producent kotła, trzeba zmienić nastawy na 10 s podawanie / 24 s przerwa (takie sa wymagania przy obrotowej retorze: nie 1/3 a 1:2,5 a nawet 1:2). Zmieniłem nastawy i zaczą grzać trochę lepiej. Pomimo to ciągle jestem nie zadowolony. Piec pracuje ok.1 h dochodząc do zadanej temperatury, potem przechodzi w stan podtrzymania pozostajac w nim ok 1/2 h, po czym ponownie się włącza i tak w kółko. Dodam, że temp. w domu to ok 20 C (bez szału). Mam zawór 4-drogowy ustawiony na ok 1/2 (część gorącej wody wraca na kocioł. Moim zdaniem to za krótko piec pozostaje w podtrzymaniu i za długo dochodzi do zadanej temperatury. O zużyciu groszku nawet nie wspomnę... Cytuj
sorier Opublikowano 22 Października 2010 #8 Opublikowano 22 Października 2010 A moim zdaniem to wszystko masz w porządku. Kocioł powinien wolno dochodzić do zadanej temperatury, wtedy pracuje najekonomiczniej. A na czas podtrzymania masz niewielki wpływ, to zależy głównie od budynku i instalacji co. I troche tez od wielkosci kotła. Jedyne co możesz zrobić to ustawić proporcje podawania, postoju i mocy dmuchawy tak by spalanie było jak najefektywniejsze. Cytuj
milan Opublikowano 22 Października 2010 #9 Opublikowano 22 Października 2010 Witam, Problem z długim dochodzeniem do żądanej temperatury. W moim piecu zamontowany jest palnik retorowy obrotowy. Z tego co powiedział producent kotła, trzeba zmienić nastawy na 10 s podawanie / 24 s przerwa (takie sa wymagania przy obrotowej retorze: nie 1/3 a 1:2,5 a nawet 1:2). Zmieniłem nastawy i zaczą grzać trochę lepiej. Pomimo to ciągle jestem nie zadowolony. Piec pracuje ok.1 h dochodząc do zadanej temperatury, potem przechodzi w stan podtrzymania pozostajac w nim ok 1/2 h, po czym ponownie się włącza i tak w kółko. Dodam, że temp. w domu to ok 20 C (bez szału). Mam zawór 4-drogowy ustawiony na ok 1/2 (część gorącej wody wraca na kocioł. Moim zdaniem to za krótko piec pozostaje w podtrzymaniu i za długo dochodzi do zadanej temperatury. O zużyciu groszku nawet nie wspomnę... Witam. Jeśli masz sterownik Ekspert to musisz mieć tam taką funkcję jak zakres reguacji. Jeśli masz na 0 to sterownik działa na zasadzie klasycznnego sterownika .Po osiągnięciu zadanej temp. wyłącza się i wchodzi w nadzór.Jeśli ustawisz na 10 to koioł będzie chodził ekonomicznie nie wchodząc w nadzór tylko będziesz regulował sobie ilość powietrza tak żeby osiągnąć najdłuższą przerwę. Ja posiadam kocioł 30 kw ze sterownikiem Perfekt(tej samej firmy i myślę że ekspert od perfekta niewiele się różni i musi być zakres regulacji) Ja przy kiepskim eko (jaki teraz mam)czas podawnia mam 5 s przerwę 15 a potem sterownik w zależności od nastawionej temp. i ilości powietrza wydłuża sobie tą przerwę.Oecnie mam nastawioną temp 47 st i sterownik wydłużył sobie przerwę do 130 s. Przy tych sterownikach tak jest że kocioł nie powinien wchodzić w nadzór.Na początku bardzo mnie to denerwowało,ale zauważyłem że nie ma wahań temp która idzie na grzejnki. Pozdrawiam Cytuj
pw01 Opublikowano 22 Października 2010 #10 Opublikowano 22 Października 2010 Witam Do gosikw Mam piec Defro Duo 15 kw sterownik st 44 tem cwu mam nastawioną na 40 do 45 stopni dla mnie wystarcza a co 55 stopni histereza na 3 u mnie piec się włacza od czasu do czasu to znaczy jak spadnie tem. do 52 stopnie to kilka minut i zadana tem. 55 czasem więcej piec osiąga. Ale teraz może o ustawieniach czas podawania 6 s przerwa podawania 40 s dmuchawa na 20 % klapka przysłonięta na ok 80 % praca w podtrzymaniu 20 s przerwa w podtrzymaniu 32 min. wentylator w podtrzymaniu pracuje ok 70 sek. co 6 min. Na sterowniku ma ustawiony priorytet bojlera , ale można też ustawić pompy równoległe jak kto woli, zawór 4d na połowie 1/2 otwarcia , przy tem. teraz na dworze nie potrzeba więcej. Co do spalania ekogroszku to zasypałem 90 kg Jareta trzy worki po 30 kg starczyło mi na 5 dni , testuje teraz Pieklorza zobaczę jak wyjdzie w spalaniu. Cytuj
meehow Opublikowano 26 Października 2010 #11 Opublikowano 26 Października 2010 A moim zdaniem to wszystko masz w porządku. Kocioł powinien wolno dochodzić do zadanej temperatury, wtedy pracuje najekonomiczniej. Troche tego nie rozumiem. Ja mam zupelnie inny kociol (zeliwny Ling Combi) i jego praca wyglada kompletnie inaczej: przy obecnych temp. zewnetrznych potrzebuje ok. 10 min zeby dojsc do zadanej (zadana 65, zalacza sie przy 63 i rzadko sie zdarza, zeby spadla ponizej 63). Potem w podtrzymaniu co najmniej pol godziny. W efekcie zuzycie ekogroszku na poziomie 12-15 kg na dobe. Boje sie myslec, ile by tego szlo, gdyby kociol pracowal godzine lub wiecej ciagle, potem podtrzymanie 30 min i znowu godzina pracy. Biore pod uwage, ze Heitz ma inna konstrukcje, jest stalowy itd, ale przeciez i tak ostatecznym wyznacznikiem jest ilosc zuzytego paliwa. Jesli przy podobnych parametrach budynku roznica w zuzyciu paliwa jest 2- lub 3-krotna, to chyba jednak gdzies problem jest. Wracajac do oryginalnego watku, skoro kociol 30 min jest w podtrzymaniu, to znaczy ze odbior ciepla przez instalacje nie jest ogromny. Co zatem moze byc przyczyna, ze cieplo z paleniska nie jest skutecznie przekazywane do wody grzewczej (bo zakladam ze w efekcie to jest przyczyna, ze kociol tak dlugo podgrzewa). Ciag kominowy za duzy, ktory "wyciaga" cieplo w komin? Michal Cytuj
dorecho Opublikowano 26 Października 2010 #12 Opublikowano 26 Października 2010 Witam. Troche tego nie rozumiem. ..... Jestem zwolennikiem palenia ciągłego i bardzo wolnego. Ustawienia kotła miałem conajmniej w proporcji 1:10; Jesli ktoś ma 1:4 , 1:3 czy 1:2 to jak to wytrzymuje wasza instalacja - przynajmniej o tym czase /plusowe temp. na dworze/ Jak będzie pracowal wasz kocioł przy -20 na dworze skoro już teraz palicie 100 % mocy ??? Jeśli przy tych ustawieniach kocioł nie dochodzi do zadanej temp. to znaczy ,że ma tak wielki pobór w instalacji ? jakim cudem? albo pracuje z zadużą mocą i wymiennik nie jest w stanie tego ciepła odebrać i 90 % leci w komin!!! Jeśli Kol. Wlodmar dom jest nowy to chyba cały sezon będzie się wygrzewał/tracił zawartą wilgoć w murach/ Jest możliwe zwiększone spalanie ekogroszku ale o ile?? 20% 50 % 100% .ale też nie w tę pogodę co teraz . spróbujcie ustawień 1:10 i jak najmniej powietrza /.aby tylko nie dymiło z komina. Pozdro Cytuj
gosikw Opublikowano 2 Marca 2011 #13 Opublikowano 2 Marca 2011 Witam Do gosikw Mam piec Defro Duo 15 kw sterownik st 44 tem cwu mam nastawioną na 40 do 45 stopni dla mnie wystarcza a co 55 stopni histereza na 3 u mnie piec się włacza od czasu do czasu to znaczy jak spadnie tem. do 52 stopnie to kilka minut i zadana tem. 55 czasem więcej piec osiąga. Ale teraz może o ustawieniach czas podawania 6 s przerwa podawania 40 s dmuchawa na 20 % klapka przysłonięta na ok 80 % praca w podtrzymaniu 20 s przerwa w podtrzymaniu 32 min. wentylator w podtrzymaniu pracuje ok 70 sek. co 6 min. Na sterowniku ma ustawiony priorytet bojlera , ale można też ustawić pompy równoległe jak kto woli, zawór 4d na połowie 1/2 otwarcia , przy tem. teraz na dworze nie potrzeba więcej. Co do spalania ekogroszku to zasypałem 90 kg Jareta trzy worki po 30 kg starczyło mi na 5 dni , testuje teraz Pieklorza zobaczę jak wyjdzie w spalaniu. Cytuj
gosikw Opublikowano 2 Marca 2011 #14 Opublikowano 2 Marca 2011 Witaj pw 01 Dziękuję za reakcję. Nie było mnie bo siedziałam w piwnicy. Mamy chyba trochę różne kotły. Według serwisanta powinnam czas podawania ustawić na 4 minuty, ale wówczas palenisko całe się zasypuje i do popielnika spada niewypalony miał. Próbuję przeróżnych nastaw, w zasadzie to spędziłam całą zimę w piwnicy i nic z tego nie wyszło. Dobrze że mam kominek. Do tej pory tj. do czasu zakupu "super europejskiego pieca" miałam zwykły miałowy zasypowy z Pleszewa i chciałam sobie polepszyć. Piec nie uzyskuje temperatury. Sugerowane nastawy przez Serwis nic nie dały. Jak masz pomysł to może napisz. Ja nurkuję do podziemi. Pozdrawiam \ gosikw3 Cytuj
tqlis Opublikowano 3 Marca 2011 #15 Opublikowano 3 Marca 2011 A przy jakiej temperaturze włączasz pompe? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi