Mariusz502 Opublikowano 17 Października 2010 #1 Opublikowano 17 Października 2010 Przedstawiam schemat co, jedna pompa obsługuję wszystko zawór czterodrożny. Podgrzewanie wody latem czyli kocioł pracuje cały czas tylko latem grzejniki są odcięte zaworem kulkowym a piec podgrzewa jeden grzejnik w łazience i bojler, mógłby ktoś spojrzeć. Cytuj
kotłowy Opublikowano 17 Października 2010 #3 Opublikowano 17 Października 2010 Witam Układ mógłby być "klasyczny"-dwie pompy . Po co zawór trójdrożny,bojler przed zaworem czterodrożnym (temp za zaworem będzie niższa niż na piecu - długie nagrzewanie).Sterownik na piecu wszystko obsłuży. Cytuj
Mariusz502 Opublikowano 18 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 18 Października 2010 Tak racja zwór trójdrożny niepotrzeby racja. Przedstawiam schemat klasyczny gdzie zawory najlepiej zamontować odcinające grzejniki na lato mam blisko wodę użytkową i chciałbym żeby to chodziło na jednej pompie, z góry dzięki za radę Cytuj
kotłowy Opublikowano 18 Października 2010 #5 Opublikowano 18 Października 2010 Witam Jeżeli grzejniki za pompą nie działają grwitacyjnie to po co różnicowy.A bojler i grzejnik w łazience może nie pociągnąć zimą jak będzie pompa działała.Wystarczy jeden zawór na powrocie od grzejników ,pod warunkiem istnienia grawitacji (4dr otwarty). Cytuj
Mariusz502 Opublikowano 19 Października 2010 Autor #6 Opublikowano 19 Października 2010 Tak myślę że ten schemat ,,klasyczny" spełni najlepiej zadanie czyli druga pompa i zawór na powrocie na grzejnikach a pompa latem się nie załączy może ją po prostu odpiąć na lato do zasilania grzejników. Możesz polecić pompę do CWU ekonomiczną I kocioł patrzałem na kotły Cichewicza. DZIĘKUJĘ ZA POMOC !! Cytuj
Mariusz502 Opublikowano 19 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 19 Października 2010 Mam jeszcze pytanie dotyczące kotła teraz mam do ogrzania powierz ok 100m a w przyszłości tzn za kilka lat będę miał do ogrzania ok 200m czy mogę kupić większej mocy piec i jak jest za duży czy nie będzie więcej zużywał więcej ekogroszku ? Cytuj
ramzeus Opublikowano 19 Października 2010 #8 Opublikowano 19 Października 2010 Polecałbym na teraz kupić zwykły może nawet jakąś używkę ok. 10 KW a jak już będziesz miał potrzebę to kupisz ten właściwy ok 20 KW. Całość może z pozoru wydaję się droższym rozwiązaniem. Zastanów się jednak na sytuacją, że masz w domu kocioł dwukrotnie większy niż potrzeba. Co zrobisz jak z przyczyn od Ciebie niezależnych powiększenie powierzchni ogrzewanej przesunie się o kilka lat? Nie dobrze mieć przewymiarowany kocioł a już na pewno nie o 100%. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi