piozar11 Opublikowano 15 Października 2010 #1 Opublikowano 15 Października 2010 zadziała ta instalacja? Cytuj
woku Opublikowano 15 Października 2010 #2 Opublikowano 15 Października 2010 Strasznie dużo pomp... odejście na zbiornik daj przed rozdzielaczem, wszystkie obwody grzejnikowe daj z rozdzielacza pchane jedną pompą przed rozdzielaczem, a rónoważenie przepływów zaworami, no i podłogówka. Wojtek Cytuj
piozar11 Opublikowano 15 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2010 a naczynie tak może być? może dać jedną pompę tylko na powrocie? a drugą dla podłogówki? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Października 2010 #4 Opublikowano 15 Października 2010 Wszystkie obwody grzejników mogą pracować na jednej pompie. Podłogówka -rozumiem ma swój osobny układ pompowy z pod mieszaniem? Cytuj
woku Opublikowano 15 Października 2010 #5 Opublikowano 15 Października 2010 naczynie OK, pod warynkiem że będzie wyżej niż najwyższy grzejnik. Nie ma znaczenia w zasadzie czy na zasilaniu czy na powrocie zamontujesz pompę. trzecia na zbiornik. Myślałeś o zainstalowaniu zaworu 3d lub 4d? przejrzyj forum to się zorientujesz o co chodzi. Cytuj
piozar11 Opublikowano 15 Października 2010 Autor #6 Opublikowano 15 Października 2010 miałem taki zawór i zdemontowałem bo cały czas mi się zapowietrza układ i go zdemontowałem co nic nie zmieniło,myślę że te pompy się gryza i jedna drugiej zabiera wodę i stąd te problemy,poprawcie mnie jeżeli źle rozumuję Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Października 2010 #7 Opublikowano 15 Października 2010 Przy naczyniu otwartym umieszczenie pomp ma znaczenie. Bezpośrednio przed naczyniem może prowadzić do wyrzucania wody przez przelew. w tym przypadku lepiej na zasilaniu a przed pompą wpiąć przewód do naczynia wzbiorczego. trzeba pamiętać o regulacji całej instalacji, c.o. c.w.u. i podłogówki w celu zapewnienia prawidłowego przepływu wody. Ponadto nie wszystkie rury do ogrzewania podłogowego mogą pracować na instalacji otwartej i może dochodzić do jej zapowietrzania się (natlenianie wody w naczyniu otwartym). Cytuj
piozar11 Opublikowano 15 Października 2010 Autor #8 Opublikowano 15 Października 2010 czyli jedna pompa na powrocie wystarczy na grzejniki?a jak wepnę zbiornik c.w.u. przed rozdzielacz to pomy nie muszę dać tak? Cytuj
piozar11 Opublikowano 15 Października 2010 Autor #9 Opublikowano 15 Października 2010 a jak teraz? Cytuj
piozar11 Opublikowano 15 Października 2010 Autor #10 Opublikowano 15 Października 2010 a jak teraz? będzie ten układ chodził?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi