Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Mieszający Firmy Esbe Vrg131

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

witam

mam taki problem. Nie wiem czy kolegom uda się mi podpowiedzieć ale myślę że znajdzie się fachowiec który to rozgryzie a mianowicie .

Wymyśliłem że wstawię sobie taki zawór w instalacje esbe vrg131 i ma mieć za zadanie żeby pod mieszać trochę wodę na powrocie . Wiem że zaraz będziecie pisali powinien być czterodrożny ale chyba ten też wystarczy.

Problem jest w tym że nie było mnie w domu jak to przerabiali i teraz nie wiem w jakiej pozycji dopuszcza więcej wody a w jakiej wcale . Jeżeli ktoś jest w stanie odczytać ze zdjęcia i mi opisać będę wdzięczny

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

z góry dzięki

darek

przedstawiam zdęcie

post-4218-1286736381_thumb.jpg

Opublikowano

Hey!

Mam taki sam zawór :angry: Tą czerwoną skalę to można obracać co 90 stopni w zależności w jakiej pozycji i jaką rolę ma spełniać zawór. Jeśli jest ona u Ciebie prawidłowo zamocowana to w pozycji gdzie czerwona kreseczka na gałce będzie z lewej strony a więc wskazywać będzie na podziałce maksymalną wartość - czyli najgrubsze miejsce - powrót będzie odcięty a woda z pieca będzie bezpośrednio lecieć na kaloryfery. Jednak lepiej to sprawdzić doświadczalnie - kręcić i patrzeć co się dzieje - najlepiej mierzyć temp na rurze do kaloryferów - jeśli w skrajnym położeniu gałki będzie taka sama jak na kotle to znaczy że skala jest OK!

Pozdrawiam!

Opublikowano

tak kombinowałem ale do końca nie jestem pewien czy dobrze wyciągam wnioski. a pytanie mam jeszcze jedno czy ten pomysł z zaworem będzie spełniał moje oczekiwania czyli chodziło mi o to żeby woda z powrotu nie była taka zimna i nie spadała temperatura na piecu a piec mam na eko groszek.

Opublikowano

Czyli jest dobrze wyskalowane - jak dajesz na minimum to odcinasz obieg na kaloryfery i woda krąży w krótkim obiegu na kotle. A jak masz wpięty bojler przed zaworem na jednej pompie to większość wody wali przez bojler i jak jest jeszcze niecałkiem odpowietrzony to może być słyszalne takie bulgotanie i przelewanie się wody.

Opublikowano

tzn masz w obwodzie kotłowym , czyli pompa gania wode do kotła i podnosi temp. powrotu co widac na termo ze jest ok 60 st ale ten teromometr bardziej przydatny by był na rurze powrotnej przy kotle w takiej sytuacji zawór bedzie musiał byc blisko pozycji otwartej ( pełny przepływ na wprost ) bo grzejniki nie beda grzac a min czesc ma wracac do kotła

moim zdaniem lepiej jak pompa jest w obodzie grzejników , wieksza skala regulacji na grzejniki a przy rozległej inst tym bardziej

Opublikowano

Jeśli chcesz sprawdzić temperaturę na rurze kup sobie w markecie budowlanym termometr elektroniczny z czujnikiem przewodowym , przyłożysz, do rury zaizolujesz i po kłopocie , błąd pomiaru 1-2 C a koszt kilkanaście złotych, pozdrawiam.

Opublikowano

Miałem podobny problem wątek: Ustawienie Zaworu 3d I Pompy

Dzięki powiedziom na tym forum domysliłem się (bo nikt tego wprost nie napisał) że tam gdzie jest czerwona kreska (i jednocześnie ścięcie na trzpieniu zaworu) to w tej samej pozycji w zaworze jest coś w rodzaju przesłony (nie wiem jak to fachowo się nazywa). Czyli moim zdaniem w twoim przypadku skalę masz w dobrym położeniu ale odwrotnie (min trzeba zamienić z max). Jeżeli przekręcisz maksymalnie w lewo to całkowicie zamykarz dopływ do grzejników itd. rys...

post-19954-1286832480.jpg

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu