Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sie kupuje workowany na biezaco  w zimie ,to tak moze byc.Trzeba kupic wczesna wiosna i latem a bedzie spokoj.

Kolega nic nie pisze czy komin może przechodzi przez poddasze nieogrzewane, ja pierwsze co zrobilem przed pierwszym uruchomieniem OEPM ,to ocieplilem komin 5 cm wełna skalną na zimnym strychu i na razie przy drugim sezonie spokoj.Kolega co sie z tego wysmiewał ,po roku zbijał tynki i frezował komin.

Wystajaca czesc ponad komin na pewno trzeba ocieplic.

Opublikowano

Opał workowany suchy bo mam go od lata i teraz jest w ciepłej kotlowni. Komin murowany idzie przez cześć zamieszkałą: parter i piętro. Zakończenie komina ponad dach murowany z cegły. Kocioł pracuje cały czas na temp. 65-70 st. Ale spaliny na wyjściu z kotła około 70st. Czyli malo(kocioł 5 klasa). Może faktycznie w moim przypadku lepiej uciąć ta końcówkę wystającą ponad ten wystający już komin z cegły? Ewentualnie wyciągnę ostatnia część wkładu i najwyżej ten komin z cegły który wystaje ponad dach nie będzie w całości miał wkładu bo np. wkład w nim będzie się kończyć coś chyba około 30 cm. przed jego końcem. Czy może jednak ocieplac wystającą końcówkę? 

Jak radzicie? 

Opublikowano

Nie kisisz czasem opału ? Nie ma gdzie Ci się ten komin wychładzać, jak przechodzi przez "środek" domu. 

Opublikowano

W jaki sposób. W kotłowni mam wentylację nawiewno wywiena. No właśnie chodzi o tą końcówkę wkładu która wystaje ponad komin... 

Opublikowano

Pytanie jeszcze, jaki to ekogroszek? Jeśli to tzw. młody kamienny czyli brunatny z Czech,  to nawet długie suszenie może dać niewiele.

Gość berthold61
Opublikowano
16 godzin temu, mik90 napisał:

Opał workowany suchy bo mam go od lata i teraz jest w ciepłej kotlowni. Komin murowany idzie przez cześć zamieszkałą: parter i piętro. Zakończenie komina ponad dach murowany z cegły. Kocioł pracuje cały czas na temp. 65-70 st. Ale spaliny na wyjściu z kotła około 70st. Czyli malo(kocioł 5 klasa). Może faktycznie w moim przypadku lepiej uciąć ta końcówkę wystającą ponad ten wystający już komin z cegły? Ewentualnie wyciągnę ostatnia część wkładu i najwyżej ten komin z cegły który wystaje ponad dach nie będzie w całości miał wkładu bo np. wkład w nim będzie się kończyć coś chyba około 30 cm. przed jego końcem. Czy może jednak ocieplac wystającą końcówkę? 

Jak radzicie? 

Niema opału suchego w worku wierz mi , ja mam luzem 2 tony oraz 1 tonę od lata workowany staqbek był suchy jak pieprz  bo tak wyglądał ale po zasypaniu zasobnika na drugi dzień ścianki ociekały wodą , nigdy ani kropelka nie wykropliła sie z eko luzem .

Opublikowano

Miałem kiedyś suchy groch, workowany ale otwory wentylacyjne w workach miały średnicę ok.5 mm. Teraz workowany Karlik z mikrowentylacją w workach, schnie 4 miesiąc w ogrzewanym garażu, worki otwierane wcześniej przed zasypem a po wsypaniu do zasobnika jest sporo wykroplonej wody. Czyli tak jak pisze Berthold.

Opublikowano

U mnie się nic niewykrapla. Sypie tzw. pieprz. Podajnik o kocioł suchy, czysty. Groszek Skarbek. Workowany później. W lecie był suszony luzem. 

Opublikowano
W dniu 4.01.2020 o 15:40, berthold61 napisał:

A wystarczy zrezygnować tylko z workowanego opału i nic nie będzie się wykraplać .

podepnę się do tematu ,wydaje się to proste tylko ciekawe czy skuteczne jak mleko już się rozlało ,suszę groszek  od miesiąca ale konsekwencje nieświadomego palenia doskwierają -sypialnia ze sporym wykwitem sadzy od miesiąca świeci pustkami okno otwarte grzanie na max  ale nie schnie .tynk skuty a cegły jak były mokre tak są , a smród niesamowity,  

pytanie kto z tym walczył w pomieszczeniach mieszkalnych izolacja na cegłę ?  i potem nowy tynk itd

przymierzam się do soli izolującej https://allegro.pl/oferta/sol-izolujaca-likwidujaca-pufas-isolier-salz-8104998383 

potem tynk >gips >grunt >potem https://allegro.pl/oferta/sniezka-farba-na-zacieki-i-plamy-1l-biala-akrylowa-8652503499

i w końcu farba nawierzchniowa 

i pozostanie palenie suchym groszkiem , kontrola komina czy ta suchość  da efekt bo w tej chwili sadze są ewidentnie mokre 

Gość berthold61
Opublikowano

Teraz to bedzie ciężko poczekałbym z tym do wiosny-lata ale teraz to dobry moment aby wełna ta twarda np 5 cm i dokleić do komina między samym dachem aż do samego dołu ile się da w przestrzeni nieogrzewanej innej rady na szybko nie ma a tu koszt niewielki i skuteczny a w pokoju po wyschnięciu dać jakąś szybę z obrazem czy przykleić duże lustro na styropianie 2cm i po sprawie .

Opublikowano

@tcwzabiorę głos nie jako spec, ale jako użytkownik kotła z podajnikiem i kominem wymurowanym z cegły. Naczytałem się na tym forum że spaliny powinny mieć jak najmniejszą temp. bo w innym wypadku mamy duże tzw straty kominowe. Mam kocioł jakiejś klasy, podobno 85% sprawności. Jak już wcześniej wspomniałem idąc za mądrymi radami z forum nawkładałem do kotła różnej maści zawirowywaczy i temp. spalin spadła do 60°C. Byłem super rad ze swojej konstrukcji zawirowywaczy do czasu wejścia na dach (wiatr antenę mi przekręcił). Czarna maź lała się po kominie, w wyczystce zauważyłem małą strużkę tej mazi. Dobrze że był to jeszcze sezon grzewczy i mogłem komin wysuszyć.

Opublikowano (edytowane)

oldek i co nic nie wylazło do środka ? rozumiem że przez suszenie masz na myśli zwiększenie temp spalin ?

ja nie wiem jaką mam temp spalin na pewno nie za duża bo do czopucha można się dotknąć i utrzymac chwilkę ale to w czasie pracy a wiadomo piec cały czas nie pracuje , ja u siebie teraz przy tej pogodzie to nawet nie mogę na dłużej go utrzymać w trybie pracy momentalnie 10-15 minut i się gotuje, grzejniki gorące okna uchylone ba nawet wodę spuściłem ciepłą 270 l zbiornik zeby dłużej pochodził i dopiero to skutek jakiś dało 

nigdy świadomie nie dązyłem do ograniczenia straty kominowej ,całą uwaga skupiała się na spiekach i zejściu z nadmuchem do niskich wartości i to prawdopodobnie chciał niechciał spowodowało też spadek temp spalin

Edytowane przez tcw
Gość berthold61
Opublikowano

Zimą to można zdjąć do połowy zaślepkę wyczystki ,cugu to nie zmniejszy a komin wysuszy jak powietrza przeleci 10 razy więcej .

Opublikowano (edytowane)

przelot powietrza w czasie kiedy piec nie pracuje ok ale przelot powietrza w czasie pracy obniży i tak niską temp spalin do takich wniosków doszedłem i dlatego zablokowałem  RCK żeby się nie otwierał i właśnie nie studził spalin

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość berthold61
Opublikowano

Studzi ale tez suszy komin mimo wszystko , najwiecej wilgoci wydziela sie z opału a zwłaszcza workowanego i tego nie da się wysuszyć samą temperatura bo tam musi być więcej powietrza .