Darekas Opublikowano 1 Października 2010 #1 Opublikowano 1 Października 2010 Wczoraj dowiedziałem się na infolinii Vaillant że komin Schiedla nie nadaję się do podłączenia kotła gazowego kondensacyjnego z dwóch powodów: Pierwszy to prędkość wyrzucanych spalin. Chodzi o to że systemowe kominy Vaillant mają średnicę fi 80 a Schiedel zazwyczaj 120. Większa średnica komina ma jakoby powodować zmniejszenie się prędkości wyrzucanych spalin. Automatyka kotła ma to jakoby wykrywać i może wyłączać kocioł. Drugi to taki że kondensat powinien przechodzi i być odbierany przez kocioł a w przypadku komina Schiedla nie jest to możliwe. Czy ktoś z Was spotkał się z tego typu problemami z kominem Schiedla? Cytuj
tomekb Opublikowano 2 Października 2010 #2 Opublikowano 2 Października 2010 Witam , do kondesatów schiedel ma specialne kominy , Cytuj
Darekas Opublikowano 2 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Października 2010 Ale ja mam pomurowany ten specjalny do kondensatów czyli Schiedel Avant 12 Cytuj
tomekb Opublikowano 2 Października 2010 #4 Opublikowano 2 Października 2010 [/quote Witam zadzwoń sobie do przedstawiciela z Schidla ,on Ci wszystko wyjaśni ,Ja w tamtym roku kupowałem kocioł deditricha i przedstawiciel dobierał mi komin do mocy i marki pieca. I wszystko pasuje . Ten drugi powód który wymieniłeś to mnie trochę zastanawia bo każdy kocioł ma w piecu plastikowy zbiorniczek do którego zbiera się kondensat a nadmiar jest odprowadzona do kanalizacji. może chodzi o skropliny .pozdr. Cytuj
Darekas Opublikowano 2 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 2 Października 2010 Ci od Schiedla wszystko mi wyjaśnili tzn że ich komin jest najlepszy ;) Jak kondensat przechodzi przez piec to odzyskujesz jeszcze dodatkowo ok. 1-2% mocy kotła a tak to tracisz. Tak argumentują producenci kotłów którym zależy żeby kupować ich systemy kominowe które odprowadzają kondensat do kotła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi