Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po tym, jak poprzedni kocioł miałowy (z Pleszewa) zjadła rdza (przegnił) po 10 latach - bark zaworu 4drogowego, właśnie zakupiłem sobie ten kocioł (wczoraj przyjechał do domu).

http://www.defro.pl/index.php?option=com_c...450&lang=pl

Kocioł po bokach ma króćce 3/4 (w sumie 3 szt), do czego one służą? - czy do nich mogę podłączyć C.W.U (domyślam się)? A główny króciec u góry służy tylko do C.O?

Z nowym kotłem będzie teraz założony zawór 4drogowy, tak jak w instrukcji (12 strona):

http://www.defro.pl/images/stories/PDF/nowe/akm-uni.pdf

I Pytanie dodatkowe, gdzie mam umieścić zegar który mierzy ciśnienie w C.O? na zasileniu czy powrocie (może obojętne)? czy za zaworem 4drogowym czy przed?

Montaż będę robił sam:)

Opublikowano
Pytanie dodatkowe, gdzie mam umieścić zegar który mierzy ciśnienie w C.O? na zasileniu czy powrocie (może obojętne)? czy za zaworem 4drogowym czy przed?

Manometr w instalacji otwartej służy przede wszystkim do pomiaru napełnienia instalacji wodą (pomiaru ciśnienia statycznego w instalacji). Nie ma znaczenia czy będzie zamontowany na zasilaniu czy na powrocie, przed czy za zaworem 4drogowym. Jak masz wolny króciec w kotle to w nim go zamontuj pionowo do góry.

10 kPa ciśnienia odpowiada wysokości około 1 m słupa wody.

1. Napełniasz instalację wodą,.

2. Znaczysz kreską położenie wskazówki manometru na szybce manometru.

3. Jak po jakimś czasie (np. 6 miesięcy) wskazówka manometru spadnie (ciśnienie spadnie) o np. 15 kPa to wiesz że musisz dolać do instalacji wody.

Opublikowano

Ok, to manometr zamontuje właśnie w tym jednym króćcu.

Natomiast dalej pozostanie sprawa, czy do tych pozostałych króćców mogę podłączyć C.W.U - dziś kocioł wstawiłem do kotłowni i nawet podejście by mi pasowało (jutro zapodam fotki).