adam757L Opublikowano 16 Września 2010 #1 Opublikowano 16 Września 2010 Witam Szanownych Forumowiczów Zwracam się do Was z prośbą o ocenę schematu c.o. kominka z płaszczem wodnym. Instalacja użytkowana będzie już trzeci sezon i zaczynają się dziać niepokojące rzeczy a mianowicie w obiegu znajduje się dość dużo powietrza. Do temperatury ok 45 st C jest to prawie niezauważalne (nie słychać szumów w instalacji), ale przy ok 55-60 st C pompa wyraźnie bulgocze i słychać powietrze w grzejnikach. Ciekawi mnie fakt, że niedoróbki w instalacji ujawniły się dopiero w połowie drugiego sezonu grzewczego. Nigdy raczej nie miałem potrzeby osiągania większej temperatury w instalacji niż 60-65 st C. Jeśli kominek "rozbuja"się do ok 70-80 st C pompa całkowicie się zapowietrza i dłuższą chwilę zajmuje przywrócenie jej do pracy. Jeszcze raz wielka prośba - forumowicze, fachowcy - co zrobić, co poprawić aby było dobrze. Instalacja wykonana w miedzi, grzejniki aluminowe KFA (3 sztuki - łącznie 53 żeberka), drabinka stalowa Gorgiel (1 sztuka,duża ok 800W) , wymiennik 120l z węż. spiralną. Moje pomysły to: 1. Przeniesienie pompy wyżej zasilania, łącznie z zaworem różnicowym (bypass na średnicy fi 28), odpowietrznik aut. bezpośrednio nad pompą na trójniku. 2. Przeniesienie zaworu trójdrogowego na zasilanie, aby pompa zasysała z zaworu a nie pchała na zawór. 3.Zamontowanie odpowietrznika aut. na weżownicy wymiennika. 4. Rozdzielenie zasilania c.o. i naczynia wyrownawczego. Czy jeszcze jakieś pomysły z Waszej strony. Pomóżcie, bo sezon grzewczy już za pasem. Za wszystkie Wasze odpowiedzi i uwagi z góry dziękuję. Sorki za jakość szkicu. Robiony był odręcznie. Na schemacie celowo narysowałem poziom podłogi bo część zasilanie i powrotu biegnie pod poziomem podłogi (na odcinku ok 1 m) Poniżej schemat moich propozycji. Czekam na uwagi. Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 17 Września 2010 #2 Opublikowano 17 Września 2010 Zamontuj separator mikro pęcherzyków powietrza. Masz na ssaniu pompy odpowietrzniki które pod wpływem podciśnienia wytworzonego przez pompę na natleniają instalację Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi