Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ustawienia Wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Na forum są setki postów odnoście czasu podawania, czasu wstrzymania, podczas pracy, jak i w podtrzymianiu...

Mało dyskutujemy o niezbędnym do spalania powietrzu, a jak już coś się pojawia to dominują nie do końca przemyślane wypowiedzi "daj jak najmniej powietrza"... idąc tym tropem można całkowicie wyłaczyć wentylator... ;)

Napiszcie prosze swoje ustawienia wentylatorów... Co uzyskaliście poprzez domykanie i otwieranie przepustnicy, a co przez procentowe zmniejszanie, lub zwiększanie obrotów poprzez sterownik kotła...???? Jak wygląda wasz płomień i jaką osiąga wysokość????

GORACO ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!!!!!

Opublikowano

Hey!

Rzeczywiście mało jest informacji na ten temat. A oto moje spostrzeżenia w tym temacie (kocioł Bawaria Seko 25kW obrotowy ruszt, sterownik ST-37):

- regulacja przysłoną powoduje (przymykanie), że płomień jest bardzo poszarpany i nierównomierny a wentylator wydaje odgłos jakby "mielił" w miejscu, u mnie mam prawie całkowicie otwarty - regulację powietrza lepiej realizować za pomocą obrotów wentylatora,

- wydaje mi się, że przysłona wentylatora służy do ograniczenia naturalnego (zbyt silnego) ciągu komina szczególnie ważne w stanie podtczymania w przypadku braku klapki na czopuchu,

- na grzanie samego CWU wentylator mama ustawiony na 4 biegu (z 10 możliwych ustawień), czas podawania/przerwy na 5/50 i w lato spalanie wyszło mi poniżej 4 kg na dobę co myślę, że jest dobrym wynikiem,

- są to moje początki z piecem na groszek to jak to będzie w zimę to się okaże :) , przez kilka dni jak było zimno i puściłem grzanie na kaloryfery zmieniłem czasy podawania/przerwy na 5/25 a wentylator na 5 bieg - jak próbowałem z większymi obrotami to owszem temperatura rosła szybciej ale rura do komina stawała się bardzo gorąca co oznacza że dużo ciepła idzie w komin ale całe eksperymentowanie z tym wszystkim mam dopiero przed sobą :)

Mam jeszcze pytanie do forumowiczów trochę omijając temat: czy lepiej jest częściej podawać paliwo z mniejszymi przerwami czy więcej i większe przerwy?

Pozdrawiam ;) !

Opublikowano

przerwa - podawanie wyznacza moc palinka i do tego trzeba dobrać optymalną dawkę powietrza. Każda zmiana proporcji przerwa/podawanie zmienia ilość powietrza. Ilością powietrza najlepiej sterować obrotami, jak się nie da to przysłoną. A te optymalną ilość dobierać analizatorem spalin:D

w domowych warunkach np. termometrem

Opublikowano

W kotle musi byc ciagle ogien, nie mozna dopuszczac do zadymiania kotła, tak jak to robi sterownik + wentylator. - Mowie o kotłach zasypowych i gorniakach.

Polecam poczytac troche forum i poeksperymentowac z ciagiem naturalnym.

Opublikowano
  • Autor

To i ja podam swoje

Przysłona otwarta na ok. 20% - mam komin większej średnicy niz zalecana i troszkę wyższy... Muszę troszeczke hamować ambicje ciągu kominowego ;)

Sterownik Key RK-2006 L1 z modulacją mocy. Obroty minimalne 35%. Obroty maksymalne 50%.

Opublikowano

Dla przypomnienia

Do spalenia 1 kg węgla potrzeba około 9 m3 powietrza.

Wada nr 1 dmuchawy: Najmniejsza dmuchawa jaka zobaczyłem w internecie i kupiłem ma wydajność 155 m3 na godzinę. Przy takiej wydajności dmuchawy trzeba by spalać około 16 kg węgla na godzinę.

Wniosek : należy dostosować wydajność dmuchawy do swoich potrzeb spalania węgla.

Przykład: jeżeli mamy kocioł który spala od 0,25 kg do 1,5 kg węgla na godzinę to potrzebujemy maksymalnie około 14 m3 powietrza na godzinę. Dmuchawie trzeba zostawić około 30 % ssania [155*(0,3)^2]=13,95. Dla 0,25 kg/h węgla przepływ powietrza uzyskujemy "przy zasłoniętym ssaniu dmuchawy" zmniejszając odpowiednio obroty dmuchawy przy pomocy sterownika.

Ja ma zostawione około 30% ssania dmuchawy, a sterownik zmienia mi płynnie obroty dmuchawy w zakresie od 0 do 100%, czyli wydajność mojej dmuchawy zmienia się od 0 - 14 m3.

Wada nr 2 dmuchawy: dmuchawy mają duży spręż rzędu kilkuset Pa. Przy "małym" kominie dmuchawa może wyrzucać gazy na zewnątrz kotła.

Lepszym rozwiązaniem jest stosowanie wentylatorów które w porównaniu z dmuchawami mogą mieć mniejsze wydajności i spręż kilka Pa.

Dlaczego producenci kotłów montują dmuchawy zamiast wentylatorów tego nie wiem.