Andrab Opublikowano 3 Września 2010 #1 Opublikowano 3 Września 2010 Witam. Mam do Szanownych Forumowiczów pytanie jak w temacie. Na początek jednak krótki opis: Mieszkanie na II piętrze (ostatnie). Kocioł w mieszkaniu, zbiornik przelewowy na strychu. Instalacja wykonana osobiście 17 lat temu, do tej pory działała bez zarzutu. Niestety obecnie zmuszony jestem zlikwidować zbiornik przelewowy ze strychu (wymysł wspólnoty mieszkaniowej) a ponieważ rury zasilania biegną w mieszkaniu pod sufitem nie mam możliwości zainstalowania zbiornika przelewowego w mieszkaniu. Chciałbym zamiast obiegu otwartego zastosować obieg zamknięty ze zbiornikiem przeponowym. Załączam rysunek instalacji obecnej oraz przewidywanych zmian. Proszę Szanownych Kolegów o ocenę i poradę czy taka przeróbka jest możliwa. pozdrawiam Andrzej Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 4 Września 2010 #2 Opublikowano 4 Września 2010 W handlu dostępne są gotowe grupy bezpieczeństwa składające się z uchwytu ściennego, zbiornika przeponowego, zaworu bezpieczeństwa i manometru. Podłącz taką na rurze powrotnej i gotowe. Cytuj
Andrab Opublikowano 4 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 4 Września 2010 Jaką pojemność powinien mieć zbiornik przeponowy. Jest sposób na obliczenie jego pojemności ? Cytuj
Andrab Opublikowano 4 Września 2010 Autor #4 Opublikowano 4 Września 2010 Czyli po przeróbce powinno wyglądać tak ? Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 5 Września 2010 #5 Opublikowano 5 Września 2010 Tak. Sprawdź tylko z jakim nominalnym ciśnieniem pracuje kocioł gazowy i dobierz odpowiedniej wartości zawór bezpieczeństwa. Myślę, że będzie to w zakresie 1,5-2 bary. Cytuj
vernal Opublikowano 5 Września 2010 #6 Opublikowano 5 Września 2010 Jaką pojemność powinien mieć zbiornik przeponowy.Jest sposób na obliczenie jego pojemności ? Generalnie jak jest większy to nie przeszkadza. Obliczanie podawał z tabelami kol. Guitar na przykład (zalezy generalnie od pojemnosci ukladu i max. temp. grzania). Ale trzeba moim zdaniem brać poprawkę na niedokładne dostrojenie cisnień. Prosto przyjmuje, że 10% pojemnosci instalacji to akceptowalne minimum. Cytuj
Gość mak Opublikowano 5 Września 2010 #7 Opublikowano 5 Września 2010 Witam.Mam do Szanownych Forumowiczów pytanie jak w temacie. Na początek jednak krótki opis: Mieszkanie na II piętrze (ostatnie). Kocioł w mieszkaniu, zbiornik przelewowy na strychu. Instalacja wykonana osobiście 17 lat temu, do tej pory działała bez zarzutu. Niestety obecnie zmuszony jestem zlikwidować zbiornik przelewowy ze strychu (wymysł wspólnoty mieszkaniowej) a ponieważ rury zasilania biegną w mieszkaniu pod sufitem nie mam możliwości zainstalowania zbiornika przelewowego w mieszkaniu. Chciałbym zamiast obiegu otwartego zastosować obieg zamknięty ze zbiornikiem przeponowym. Załączam rysunek instalacji obecnej oraz przewidywanych zmian. Proszę Szanownych Kolegów o ocenę i poradę czy taka przeróbka jest możliwa. pozdrawiam Andrzej Najważniejsze to wiek kotła. Jeżeli twój kocioł działa już 17 lat (nie podajesz wieku urządzenia ale wynika że jest w tym samym wieku co instalacja) , to spokojnie wytnij to naczynie wzbiorcze na strychu, i nie kupuj zaworu bezpieczeństwa i naczynia przeponowego a kup nowy kocioł. Będzie wyposażony i w zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe. Szkoda twojej roboty bo gdy kocioł odmówi posłuszeństwa to urządzenia które zamontujesz będą zbędne. Wydatek będzie większy ale naprawdę warto. Cytuj
Andrab Opublikowano 12 Września 2010 Autor #8 Opublikowano 12 Września 2010 Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki. Ze względu na koszty zdecydowałem się jednak na montaż grupy bezpieczeństwa i naczynia przeponowego. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi