Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten dziobek nie w stronę drzwiczek tylko jak kupisz to zaraz się zorientujesz jak je zamontować. Łatwizna. Zaraz za przednim członem w wersji C jest właśnie ten kanał spalinowy, którego szerokość można zredukować poprzez włożenie blaszek. W wersji D nie ma tego kanału bo przedni człon jest powiększony w celu ładowania większych kawałków drewna. Stąd te różnice w członach przednich.

Edytowane przez Tomek0407

Wydaje mi się że wersja S wygląda jak D.nie wiem czemu różne nazewnictwo. też ma powiększone drzwiczki aby można było dac wieksze kawałki drewna.

Czyli w wersji bez ułatwienia do drewna wymiennik jest trochę większy i spaliny przechodzą pomiędzy 1 a 2 członem. U mnie idą przy drzwiczkach .

wychodzi na to, zę do mnie to jedynie te płyty betonowe/żeliwne o których rozmawialiśmy? - pytanie do Tomka.

Edytowane przez zygu72

Taż mam wersję s i zaobserwowałem, że chyba jest to lepsze rozwiązanie (przynajmniej przy 3 członach). Po załadunku węgla pod same drzwiczki zostaje jeszcze miejsce na rozpałkę co przy pełnym pierwszym członie wydaje się utrudnione. Poza tym pomijając fazę odgazowania węgla gdzie płomienie omiatają górę sklepienia w dalszej części spalania już skoksowanego węgla ciepło odbierane jest głównie przez komorę kotła. Spaliny są na tyle chłodne, że wymiennik prawie nie bierze udziału w grzaniu wody. U mnie przy przymkniętym czopuchu i przymkniętej klapce PP i spaliny maja ok. 50 stopni. Dlatego dałem sobie spokój z blachami poziomymi, płytami szamotowymi i innymi wynalazkami. To jest piec na koks i dlatego wymiennik taki ubogi.

Mam doświadczenie z tymi dwoma odmianami kotła. Dwa domy, w jednym 5 członowy U-22 w wersji S (teraz przerobiony na piec pelletowy) i w drugim domu 3 członowy Viadrus U-22 w odmianie C. 

I gdybym miał kupować jeszcze raz tylko Viadrusa :)  to kupiłbym tylko w wersji C, bo najlepiej jak się w nim pali koksem lub węglem. I ta wersja C była pod to paliwo zrobiona. Przypuszczam, że pod wpływem klientów, którzy chcieli palić też drzewem producent kotła stworzył wersję z poszerzonym przodem  by móc wkładać do niego większe gabarytowo szczapy. 

W jednym jak i w drugim paliłem od góry i nie ma utrudnień po załadunku pod same drzwiczki by dać jeszcze rozpałkę  i podpalić. Te blaszki to co już pisałem wcześniej służą do spowolnienia przepływu spalin i w 3 członowym sprawdzają się idealnie.

Edytowane przez Tomek0407

No nie wiem, jednak 5 i 3 człony to dwa różne kotły. W tym mniejszym, żeby zachować jako taką stałopalność to trzeba zatankować pod korek. Przy s-ce ledwo mieści mi się sensowna ilość drewna na rozpałkę. Jak bym miał tam poprzeczkę to bym chyba musiał jednak mniej węgla dawać. A co do spalin to można spowolnić przymykając czopuch po odgazowaniu. Na słabym Piaście przy zadanych 65 trzyma tak 9 - 10 godz. Jaką stałopalnośc uzyskujesz na tej 3-ce?

Edytowane przez Skylux

Uwierz mi można załadować pod samą górę. Te przymykanie czopucha to czasem kończy się tzw. fuknięciami na kotłownie z z lekko otwartej klapki PW, i w kotłowni zadymienie gotowe.  Dobrze wiemy, że czasem nie ma czasu, czy możliwość pilnowania pieca. Paliłem tylko węglami wysokokalorycznymi, wręcz koksującymi, Jankowice, Marcel , Rydułtowy, więc nie narzekałem na stałopalność. 

Różne kotły masz racje bo jeden miał większa moc ze względu na więcej członów środkowych i tylko jedna różnica to różne człony przednie.

W jednym domu mialem takie zapotrzebowanie, że musiałem zabudować 5-członowy, a w drugim 3-członowy mi wystarczył.

Masz rację, dlatego pisałem, że przymykam dopiero po odgazowaniu i zamknięciu PW. Wtedy już nie fuka. Ja w tym roku miałem dostęp tylko do grubego Piasta i w porównaniu do Wesołej, którą paliłem w zeszłym roku w Zębcu, to lekki dramat. Ale smoły i sadzy nie mam za to. Trzeba to spalić i na wiosnę kupić coś sensownego. 

Gość berthold61

Ja bym nie ruszał nigdy czopucha on powinien być otwarty na amen a w zasadzie tego nie powinno się montować , aby nie było fuknięć to trzeba otwierać klapkę powietrza wtórnego i po 2-3 godzinach zamykać a jak kocioł jest szczelny to czopuch do niczego nie potrzebny no chyba że komuś życie zbrzydło to tak

Edytowane przez berthold61

Oj tam, trzeba czytać uważnie, przymykam a nie zamykam i dopiero po odgazowaniu jak juz jest cały kocioł koksu i nie chcę żeby mi komin to w trzy godziny wyciągnął. Puki nie mam jeszcze RCK to mus. Jak to mówią wszystko można byle z wolna i ostrożna  :P

Tą przegrodę to należy włożyć po odgazowaniu węgla? Jakoś nie widzę tego żeby powietrze wtórne z rozetki zostało zaciągnęte przez ten otwór w pierwszej przegrodzie.

Ma już ktoś tą przegrodę u siebie i może coś więcej powiedzieć o jej stosowaniu?

• 4 tygodnie później...

Chyba ktoś wprowadził Cię w błąd. Można kupić te przegrody. Są one stosowane w

VIADRUS A0C - na pellet

trzeba zadzwonić i zamówić. Z kolei klimosz robi takie tylko z betonu.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

W tym sezonie palę węglem orzech z Jankowic i mam z nim nie lada problem. Zasypuję około 3/4 kotła. Po około 1,5 - 2 godzinach (odgazowanie przebiega na klapce pod którą jest włożona zapałka, rozeta otwarta na 3/4 i więcej), gdy w popielniku jest już czerwono, płomień na górze zanika i zaczyna się niezłe dymienie. Przez następne 1,5 godziny w środku jest biały dym, a komora spalania zaczyna się pokrywać czarną mokrą smołą. Po odgazowaniu wyjmuję zapałkę i podwieszam miarkownik, zostawiam szczelinę około 1mm. Często zdarza się, że w tym czasie dochodzi do wybuchów tego dymu w kotle, tak że wychodzi on każdą szczeliną ( a z rozetki to jak rakieta). Zwiększanie PP nie pomaga.

W ogóle ten węgiel z Jankowic to dziwny, kopci (tyle że na czarno) cały czas. Nawet i po 6 czy 8 godzinach.

Czy jedyne wyjście to sypanie mniejszej ilości węgla?

Kocioł 29kW, wersja C. Dom ocieplony, 200m2 (liczone po podłogach). W instalacji około 600 litrów wody. Przepalam. Zasyp wystarcza na około 12-14 godzin.

Edytowane przez jacmal81

Czesć. Wydaje mi się, że możesz spróbować zwiększyć ilość drewna na wierzchu. Daj trochę grubszych szczapek aby w czasie odgazowywania był cały czas płomień, który powinien spalić gazy. Rozetę otwieraj na maksa, bo widać że jest go brak.