Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jeszcze jedna sprawa: zabezpieczenie przed pracą na wygaszonym kotle to porażka - w starym st-77 było to rewelacyjnie prosto rozwiązane. W perfekcie w trakcie dobierania optymalnych ustawień już dwa razy wygarniałem groszek z popielnika i rusztu - chyba ze 25 kg. To i problem z rozpalaniem - nie dla mnie ale dla pozostałych domowników - zaczyna mnie przekonywać do powrotu do st-77. Gdyby ten sterownik miał jeszcze sterowanie zaworem 4D?

Opublikowano

Niestety problem, o którym piszesz to bodaj najpoważniejsza wada Perfekta. Producent stał się już całkowiecie nieczuły na moje utyskiwania w tej kwestii. Zastanawiam się czy nie zmusić go do poprawy oprogramowania poprzez reklamację produktu. Przecież to zachowanie stoi w sprzeczności do opisu z instrukcji użytkowania. Mam co prawda również inną instrukcję do kotła z podajnikiem ślimakowym i tam jest wyraźnie napisane o przechodzeniu Perfekta w stan wygaszania poniżej 30st. z uwzględnieniem nastawy czasu wygaszania, ale właściwa instrukcja do wersji T wyraźnie "mówi" o przejściu w tryb wygaszania 10 st. poniżej temperatury nastawy z uwzlędnieniem czasu nastawy i... z blokadą samoczynnego przejścia do wygaszania przez czas ok. dwóch pierwszych godzin. W praktyce problem ten nabiera na sile w momencie niekontrolowanego wygaśnięcia i zawalenia paleniska i popielnika świeżym opałem. Ja tymczasowo poradziłem sobie z tym problemem dzięki zastosowaniu już wcześniej dodatkowego sterownika programowalnego, który odwala robotę za Perfekta w tej i innej kwestii. Mój sterownik oprócz okresowego w miarę potrzeb przewietrzania kotłowni, precyzyjnego sterownania pompą cyrkulacyjną cwu, kontrolą pracy zaworu trójdrogowego i pracą pomp, od wczoraj zajmuje się również zmuszaniem przejcia Perfekta do stanu awarii i zatrzymaniem jego pracy. Nie jestem zwolennikiem odcinania zasilania, bo to zawsze rodzi dodatkowe problemy. Mój sterownik otrzymuje informacje o załączeniu pompy co według nastawy na Perfekcie (55st) i czeka aż znów Perfekt wyłączy tę pomę przy spadającej temperaturze. Przy 50 st. na piecu przerywa obwód czujnika podajnika i wywołuje błąd podajnika, zatrzymując proces grzewczy. Komuś może się to wydawać skomplikowane, ale ja poruszam się w tym pewnie. Oczywiście rozwiązanie to jest półśrodkiem i należałoby raczej masowo zmusić producenta do zmiany softu. Ile osób podpisałoby się za takim wnioskiem?

Opublikowano

Dzisiaj wróciłem do st-77. Znowu dwa razy pic samoistnie wygasł i była zabawa z wybieraniem groszku. Przy grzaniu tylko wody do celów CWU nie stwierdziłem zysku z użytkowania Perfekta. Moje kiepskie wrażenie może być wynikiem tego, iż jednocześnie zmieniłem sterownik i byłem zmuszony do zmiany opału (z miału na eko-groszek). Ale wydaje mi się, że dokładając automatykę sterowania zaworem 4D w funkcji temp. zewnętrznej i regulatora pokojowego to i prosty st-77 powinien wystarczyć, zwłaszcza, że w jego przypadku żona nie ma problemów z ew. rozpalaniem kotła ;) .

Opublikowano

W pełni podzielam Twoje rozterki, chociaż ja nie wyobrażam sobie powrotu do st-77. Irytowały mnie wciąż za duże pomimo najmniejszej nastawy, obroty wentylatora. Ciepło było wypychane z pieca przez komin. W Perfekcie istnieje dużo większa elastyczność pod tym względem. Ogólnie należę do zadowolonych użytkowników Perfekta jak i KMG. Choć przyznam, że okupione to było wieloma wysiłkami. W mojej konfiguracji uważam za najlepsze rozwiązanie połączenie sterownika pogodowego w pokoju sterującego zaworem mieszającym ze sterownikiem na piecu jakikolwiek niebyłby.

W Twoim przypadku niekontrolowane wygaszanie pieca na Perfekcie może mieć następujące przyczyny:

- zbyt długa nastawa przerwy w trybie pracy,

- zbyt częste przechodzenie w nadzór i długotrwałe utrzymywanie się w tym stanie bez przedmuchów i podania nowej porcji paliwa.

Spróbuj zmniejszyć przerwę do 1000s w trybie pracy i 1800s w trybie wygaszania.

Opublikowano

Ponieważ na parę dni wyjeżdżam to póki co pozostanę przy ST-77 - rodzina wie jak go obsłużyć. Po powrocie spróbuję się przeprosić z Perfektem ale mam prośbę o listę ustawień parametrów dla Perfekta z KMG-1. I jeszcze jedno: czy przy zastosowanych ustawieniach kocioł chodzi cały czas bez wchodzenia w tryb nadzoru?

Przez dwa dni testowałem takie ustawienie: sterownik st-77 ustawiony na 65 stopni, minimalny nadmuch, podawanie/przerwa 1/2 min, do sterownika zaworu 4D podłączony Euroster 1100M czujnik za pompą obiegową CO ustawienie temp 31 stopni. W domu (330 m2 z piwinicą) 21 stopni, wahania temperatury na zasilaniu za zaworem 4D +/- 1 stopień ale opału wyszło 2x tyle co przy pracy st-77 sterowanej sterownikiem pokojowym (włącz/wyłącz). Wniosek - trzeba w układ włączyć sterownik pokojowy. Włączyłem go w układ sterowania pompą CO. Poprawiło się ale jest problem z zabezpieczeniem przed przegrzaniem kotła. Wniosek 2 - trzeba zastosować kompleksowe rozwiązanie takie jak opisuje piotrek_automatyk z TCZ-25 lub z uwagi na "trudną" dostępność tego rozwiązania zrobić to samemu. Takie możliwości daje rozwiązanie proponowane na http://www.allegro.pl/item446615410_rewelacyjny_sterownik_do_pieca_co_zrobisz_go_sam.html. Po zapoznaniu się z dokumentacją uważam, że można na tym oprogramować podobny sterownik zaworem 4D z następującymi funkcjami:

1) dobór temperatury zadanej w obiegu na podstawie pomiaru temperatury zewnętrznej i krzywej grzewczej,

2) utrzymanie stałej temp. w obiegu,

3) zabezpieczenie przed przegrzaniem kotła (pełne otwarcie zaworu 4D po przekroczeniu określonej temp. w płaszczu kotła),

4) wyłączanie pompy obiegowej CO (lub zmniejszanie zadanej temp. w obiegu) po osiągnięciu właściwej temp. w pomieszczeniu sygnalizowane przez sterownik pokojowy. - w tym przypadku trzeba byłoby przetestować, które rozwiązanie daje większe oszczędności w opale.

W tym tygodniu zamówię jeszcze płytkę testową i przymierzę się do napisania algorytmu sterowania. :(

Inna sprawa - jaki zastosuję docelowo sterownik kotła (st-77 czy Perfekt) - nie wiem.

Opublikowano
Nie jestem ekspertem, ale logicznie myśląc:

Sadza to produkt niepełnego spalania. Niepełne spalanie następuje przy niedoborze tlenu. Wniosek - aby wyeliminować sadzę należy zwiększyć ilość powietrza. :(

Witam, ilosc sadzy chyba niekoniecznie ma zwiazek z iloscia powietrza, zalezy raczej od opalu, Moje ustawienia pieca: moc went 21%, przerwa na podajniku 240 s, czas calkowania(200) wsp pogo 50%,temp zadana 50st, zakres reg 0st, korekta ekonomiczna 1 st, przerwa nadz 12 min, moc dm nadzoru 14%, piec pracuje bardzo stabilnie nie wygasa, amplituda temp ok 4-5 st 47,5- 51,5. to tyle, piec mam od niedawna, jednak udalo mi sie zauwazyc ze zbyt wysokie obroty wentylatora nie tylko nie poprawiaja pracy pieca , ale powoduja wysokie temperatury ukladu kominowego oraz szybkie spiekanie mialu i powstawanie duzej ilosci szlaki. pozdrawiam.

Opublikowano

I ponownie ja. wczoraj podnioslem temperature zadana do 52st-1stE. wymagalo to podniesienia mocy went do 25 %, a obnizenia minimalnego czasu przerwy do 220 s, obr nadzoru 17%, przedmuch nadz 15 sek. zuzycie paliwa caly czas to samo(dluzszy tryb pracy, wiecej podan, ale dluzsze przerwy w nadzorze) zasobnik zasypany w poniedzialek ok 18, dzisiaj bylo jeszcze pol zasobnika(do piatku powinno starczyc). pozdrawiam , jezeli ktos testuje podobne ustawienia prosze o napisanie jakie efekty ( piec kmg 1)

Opublikowano

Rozbawiła mnie Twoja wypowiedź. Ale zaszałałeś z tą temperaturą! Ja mam nastawę 70st, a przy 55 dopiero następuje załączenie pompy co. Do takiej jazdy potrzeba jednak zaworu mieszającego.

Opublikowano
Rozbawiła mnie Twoja wypowiedź. Ale zaszałałeś z tą temperaturą! Ja mam nastawę 70st, a przy 55 dopiero następuje załączenie pompy co. Do takiej jazdy potrzeba jednak zaworu mieszającego.

a po co ty tak szalejesz z temperatura? chyba wyzsza temperatura to wieksze straty spowodowane wieksza roznica miedzy kotlem a otoczeniem, czy moze jestem w bledzie?? pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie :).

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby powiedzieć jakiego rodzaju czujnik (jaki układ) zastosowano w oryginalnym czujniku temperatury do sterowania pogodowego w Perfekt T (lub jaki można zastosować zamiennik)?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam ponownie :).

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby powiedzieć jakiego rodzaju czujnik (jaki układ) zastosowano w oryginalnym czujniku temperatury do sterowania pogodowego w Perfekt T (lub jaki można zastosować zamiennik)?

Pozdrawiam

Odpowiedź znajdziesz na tym forum na początku tego wątku w poście napisanym przeze mnie.

Opublikowano
Odpowiedź znajdziesz na tym forum na początku tego wątku w poście napisanym przeze mnie.

Ok. Zasugerowałem się opisem że zastosowałeś czujnik od CWU. Ale w takim przypadku wybacz pytanie laika: LM335 ma 3 nóżki (masa, wyjście i zasilanie), na sterowniku jest wejście na dwa przewody - jak podłączyć ten czujnik (które nóżki układu LM335)?

Poza tym jak widać ponownie przeprosiłem się z Perfektem T. Może dlatego że idą Święta i mam trochę więcej czasu na obserwowanie pracy kotła a może dlatego że na skład przywieźli taki "ekogroch", że nie byłem w stanie ustawić ST-77. Pomimo najkrótszego czasu przepalania piec wygasał (węgiel palił się jak suchy papier - zaczynam podejrzewać że mam nieszczelność przez którą ciągnie lewe powietrze). Teraz na tym samym opale walczę z Perfektem. Jeśli mógłbyś podzielić się ustawieniami to byłbym zobowiązany :) (kocioł KMG-1 30 kW)

Pozdrawiam

Opublikowano

Nóżka Adjustment jest nieużywana, możesz ją odciąć. Musisz podłączyć zgodnie z polaryzacją i to wszystko. Ściągnij sobie pdf'a do tego scalaczka. Wolałbym, żebyś zapytał mnie które dokładnie parametry nastawy Perfekta intresują Ciebie. To te podam. Nie chce mni się tyle pisać.

Opublikowano

Dzięki, jeśli chodzi o parametry to nareszcie na skład przywieźli miał (słaby ale zawsze) i skończyły się problemy z gaśnięciem i sadzą.

W zasadzie interesuje mnie dobór mocy kotła i nadmuchu - miał trochę żużluje i skleja (tworzy się skorupa). Kocioł powoli dochodzi do zadanej temp. (np. 65 st) ale nie utrzymuje jej na zadanym poziomie i znowu temp. spada o 5-8 stopni i powoli wraca do zadanej.

aktualne parametry:

moc kotła: 45%

nadmuch: 45%

maksymalny nadmuch: 60%

minimalny nadmuch: 15%

minimalny czas podawania 20 sek (ale nie spada poniżej 45 s)

czas całkowania 100 s

zakres temp całkowania 5 st.

temperatura zadana 65 st

temp załączenia pomp: 50 st

Opublikowano

Ja również palę miałem. Z komina dymu nie uświadczysz ale w piecu sadza przybywa już dość obficie. Czyszczenie pieca raz na 4 dni. Palę mieszanką miału z groszkiem i pelletem. Miał z groszkiem mam ze składu jeszcze sprzed dwóch lat i wciąż nie mogę pogodzić się z obecnymi cenami. Moje paliwo spala się kiepsko a raczej przechodzi w koks, który następnie wybieram i ponownie spalam na płycie paleniska. Znacznie lepiej jest w połączeniu z pelletem. Ten wypala się szybciej tworząc szczeliny do przepływu powietrza. Skorupa tworzy się mniejsza niż w przypadku samego węgla. Dodatkowo grzebienie z wolframu pomagają napowietrzać złoże. Moje nastawy są podobne do twoich: temperatura zadana 68st. czas całkowania 40s. zakres 5st. temp załączenia pompy CO 50st. Oscylacje są raczej duże, ale wynikają z używania wężownicy w piecu. To ponad 20kW mocy wieć jak pociągnie tę moc z pieca to nie ma zmiłuj - musi ostro spadać. Na samym co oscylacje są w granicach 3-5st. Moc kotła:45%, ilość powietrza także 45%. Moc maks. wentylatora mam na 35%, minimalną na 12%. Minimalny czas podawania 90s. W ciągu doby średnio ok 230 cykli ruchu podajnika (robię statystykę na zewnętrznym dodatkowym programatorze). Podajnik na 4 stopniu. Przedmuch nadzoru 30min na 30s. Ruszt mam przerobiony tak, że wysuwa się spod płyty i zawsze ustawiam go w połowie, tak że niedopalony węgilel dopala się lub jest łatwy do wyciągnięcia szufelką. Popioł jest dużo, ale bez zbytnich spieków. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć? Zużycie paliwa? 20kg węgla zmieszane z peletem w proporcji 1:1 masowo. Pewnie możnaby mniej spalić, ale ja jeszcze z tego odzyskuję z 1/4 wiaderka koksu. Taki węgiel, co zrobić. Z pieca mimo wszystko jestem zadowolony. W perfekcie mam drobną przeróbkę. Przeciąłem ścieżkę od pompy cyrkulacyjnej cwu i połączyłem w szeregu z pompką cwu. Dało mi to możliwość periodycznego sterowania pompą cwu w zależności od pory dnia. Do pompki cyrkulacyjnej cwu używam zewnętrznego układu w cyklu 2min na 20 min przerwy w wybranych porach dnia.

Opublikowano

Dzięki za info, trochę zmodyfikowałem moje ustawienia ale zauważyłem jeden problem - jak by się nie ustawiało kocioł powoli dochodzi do zadanej temp (czasami lekko ją przekracza (1-2 stopnie) nie wchodząc (lub wchodząc) w tryb nadzoru) ale nie jest w stanie utrzymać zadanej temp. i po krótkim czasie temp. spada nawet o 7-8 stopni i znowu pnie się do góry. Wydaje się że ideałem byłoby jakby sterownik przy obciążeniu kotła tylko CO tak dobierał parametry, żeby kocioł stabilnie pracował w zakresie +/- 1 stopień od zadanej temp. Na razie mi się to nie udało.

Opublikowano

Ten problem może mieć podłoże w: primo - w opóźnieniu w odczycie temperatury z płaszcza. Ja zastosowałem tu pastę termoprzewodzącą. Secundo: jeśli stosujesz głowice termostatyczne tak jak ja, to zauważyłem cykliczne przepuszczanie wody i w efekcie okresowo napływa większa ilość chłodniejszej wody do pieca co musi spowodować wahania. Tak mi się wydaje.

Opublikowano

Ja nalałem do kanału w płaszczu kotła oleju i w nim zanurzyłem czujnik. Myślę że chyba trzeba jednak zwiększyć nieco minimalne obroty wentylatora. Na grzejnikach mam głowice (ustawione 4-4.5 w skali do 6). Zawór 4D ustawiony na utrzymywanie około 37 stopni przy temperaturze wody w płaszczu około 65-68 st. Na razie wyłączyłem sterowanie zaworem 4D (czyli utrzymywanie stałej temp. za nim). Miał jest niestety podłej jakości ale się jakoś pali i nie mam problemu z samoczynnym wygaszaniem kotła. Spróbuję dzisiaj włączyć w szereg z pompą obiegową CO regulator pokojowy (prosty włącz/wyłącz z zadaną histerezą) - na pewno nie pomoże ale może zmniejszy zużycie opału - na ST-77 w takich warunkach jak dzisiaj zużywałem 25 kg/dobę - teraz jest to 40-50 kg :o

Opublikowano

Myślisz, że olej nadaje się takiego układu pracy? Wątpię. Z pewnością polepsza przenikanie ciepła do czujnika, ale robi to w sposób dla siebie właściwy, czyli z bezwładnością, która jest niepożądana w tym układnie. Nam zależy na szybkiej reakcji na zmianę temperatury i tylko media szybko przewodzące są wskazane. Takim jest np silikonowa pasta termoprzewodząca. Ja wzbogaciłem ją o resztki pasty ze srebrem od procesora. Reakcja jest widoczna gołym okiem, bo różnice przy rozgrzewniu pieca po załączeniu pompy co, pomiędzy temperaturą na Perfekcie a termometrem na rurze zaraz za piecem nie przekraczają 5st. W ocenie szybkości reakcji czujnika w płaszczu bardzo istotna jest właśnie ta faza pracy pieca. Potem wskazania się wyrównują. Jak to jest u ciebie? Myślę, że clou problemów leży jednak w spiekaniu opału. Jak go ruszysz pogrzebaczem to temperatura skoczy do góry bardzo szybko. Stąd moje działania w kierunku zastąpienia pogrzebacza grzebieniami z wolframu. A Posiadasz wężownicę w piecu?

Opublikowano
Wydaje się że ideałem byłoby jakby sterownik przy obciążeniu kotła tylko CO tak dobierał parametry, żeby kocioł stabilnie pracował w zakresie +/- 1 stopień od zadanej temp. Na razie mi się to nie udało.
--to ci sie nie uda. Falowanie temperatury to rzecz normalna.

Bezwład paleniska + bezwład płaszcza kotła= falowanie temperatury.

Można by to wyeliminowac płynną pracą dmuchawy, komputerkiem i innymi bajerkami, ale koszty.....

Było by najlepiej aby palenisko pracowało stale ze zmiennz mocą. Udało sie to komuś??

Hej!