Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 230 m2 to 21 spokojnie Ci wystarczy. Możesz na moją odpowiedzialność, nawet mogę Ci to na piśmie zagwarantować.Teraz należy zwłaszcza automatyczne kotly dobierać o trochę mniejszej mocy ze wzgledu na dobrą izolacyjność budynków i ciągłość ogrzewania w zasadzie kocioł uzupełnia tylko straty energi w budynku a że budynki są budowane z "ciepłych" materiałów to i straty są minimalne. To zależy od modulacji mocy czyli kocioł pracuje w przedziale 15-24 kW.

Opublikowano
Na 230 m2 to 21 spokojnie Ci wystarczy. Możesz na moją odpowiedzialność, nawet mogę Ci to na piśmie zagwarantować.Teraz należy zwłaszcza automatyczne kotly dobierać o trochę mniejszej mocy ze wzgledu na dobrą izolacyjność budynków i ciągłość ogrzewania w zasadzie kocioł uzupełnia tylko straty energi w budynku a że budynki są budowane z "ciepłych" materiałów to i straty są minimalne.

Co takim postawieniu sprawy sądzą inni Fachowcy?

Opublikowano

Co tak cicho w tym temacie. Czy nikt na forum nie ma pieca na pellety - potrzebuję jeszcze parę uwag praktycznych na temat pieców na pellety.

Coraz bardziej skłaniam się do pieca Smart Fire LAZARA. Ew szukam dostawcy tego pieca w okolicach Sochaczewa. ;)

Opublikowano

Dla tych co szukają podobnie jak ja kotła na pellet podaję link do duńskiej strony porównującej kotły na biomasę ( głównie pellet i wióry drewna) - podane jest zestawienie wraz z oceną efektywności kotła i czystości spalin. Strona jest w wersji duńskiej i angielskiej

http://www.biomasse.teknologisk.dk/kedler/...oegning_eng.asp

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
A gdzie można taki piec kupić, ew co z serwisem? - okolice Warszawy

Dodatkowo proszę o wyjaśnienie dlaczego kocioł Pellux 200 prod przez Biawar ma wg katalogu 25kW a identyczny piec na stronie szwedzkiej NIBCO ma 20kW a na forum duńskim ma 5-18,5 kW

czy w skandynawi te kW jakieś większe? B)

Pytanie to zadaję na prośbę kolegi , który chce taki piec nabyć

To proste

Wymiennik kotła Pellux 200 ma moc 25 kW

Jeżeli go połączysz z palnikami Biawaru to maksymalna moc takiego zestawu to 20kW, bo palniki mają moc maksymalną 20kW. Różnica w mocy 1,5 kW o której piszesz może być związana z wartością opałową peletu.

Pozdrawiam