ghost320i Opublikowano 2 Sierpnia 2010 #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Witam szanownych forumowiczów. Jestem po wymianie pieca centralnego ogrzewania. Miałem możliwość wymiany również zbiornika wyrównawczego ale się nie zdecydowałem. Obecnie mam naczynie zbiorcze firmy FLEXCON-czerwona kuleczka zawieszona obok kotła :lol: Odprowadzenia nadmiaru wody mam zapewnione poprzez calową rurke z zaworem bezpieczeństwa która podłaczona jest do kanalizacji. Rura ta jest podłączona do głownej rury wyjściowej z podgrzaną wodą. CZy takie rozwiazanie jest wystarczające do zabezpieczenia instalacji? Bardzo prosze o opinie. Cytuj
Gość mak Opublikowano 2 Sierpnia 2010 #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Za mało danych (typ kotła). Zrób zdjecie lub narysuj schemat. W sprzedaży są 2 rodzaje kotłów na paliwa stałe: do pracy w układach otwartych lub do pracy w układach zamkniętych (masz układ zamknięty z naczyniem przeponowym, jednak nic nie piszesz o kotle). Przepisy wymagają aby kocioł pracujący w układzie zamkniętym był wyposażony w "urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła" (wężownica schładzająca). Jeżeli kocioł nie jest wyposażony w/w wężownicę to jego montaż w układzie zamkniętym może być niebezpieczny, a zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe nie są wystarczającym zabezpieczeniem kotła i układu CO. Cytuj
ghost320i Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Witam. W "orginale" miałem dakona dor 20- stalowy kociał. Obecnie jest tam dakon FD o tej samej mocy- jest to żeliwny kocioł. W zasadzie mozna powiedzieć że mam viadrus- bo wg mnie różnic miezy dakonem a viadrusem nie jest aż tak dużo. Co do schematu to do powracajacej wody do kotła(zimnej) jest podłaczone naczynie przeponowe. Na wyjściu (woda podgrzana) jest odłączony zawór bezpieczeństwa, wyżej pompka a jeszcze wyzęj jest trójnik za pośrednictwem którego jest "zasilana" terma 100 litrowa. Nie mam zdjecia a nad schematem pracuje:D pozdr Cytuj
ghost320i Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 oto uproszczony schemat Cytuj
Gość mak Opublikowano 4 Sierpnia 2010 #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Sprawdź dokumentację kotła. Ze schematu nie wynika czy jest podłączona wężownica schładzająca. Cytuj
ghost320i Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Sprawdziłem i nie mam. Porażka - pierwszy raz stykam sie z takim problemem- zupełnie przez przypadek nawiasem mówiąc. Dzięki Mak. Jakiejś cenne uwagi odnośnie montażu? Bo nie bardzo wiem gdzie ją zamontowac- na wejściu czy na wyjściu pieca? jeśli na wyjściu to patrząc na mój schemat to przed pompką czy za. Cytuj
Gość mak Opublikowano 5 Sierpnia 2010 #7 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Wyszukiwarka internetowa i telefon załatwią problem. Są na rynku dostępne zewnętrzne wężownice schładzające, bez większego problemu znajdziesz. Opisano i sposób montażu i konieczną do prawidłowego działania armaturę. Cytuj
krisk Opublikowano 5 Sierpnia 2010 #8 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zakup i montaż sugierowany i wykonany przez fachowca kończy sie wydatkmi a chciałeś już o niczym nie mysleć... nie udało sie.. i nigdy nikomu się nie uda dopóki inwestorzy nie zasięgna wiedzy od konkretnego znającego się na instalacjach projektanta /napewno nie pierwszego lepszego bo do takiego to z kanalizacją można iść ale wody do projektowania to już nie podsyłać/ Duże firmy projektowę wykonują szybko i biorą duze pieniądze ale zawsze projektanci na boku mogą duzo pomóc Pozdrawiam Cytuj
ghost320i Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor #9 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 no spoko ale nurtuje mnie jeszcze jedno. Niezależnie od tego gdzie to wepne, podłącze itp. to w zimie woda schładzajaća będzie miała tempereture ok 5 stopni - nawet mniej. Czy tego typu zabieg hartowania nie rozpieprzy rur , żeliwnego pieca itp. pozdrawiam Cytuj
Kadafi Opublikowano 5 Sierpnia 2010 #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Kłania się zasada działania wężownicy..... Cytuj
ghost320i Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor #11 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Nie ma to jak wyczerpujaca odpowieć :o Cytuj
vernal Opublikowano 6 Sierpnia 2010 #12 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Kłania się zasada działania wężownicy..... Moim zdaniem kłania sie inna, bardziej ogólna zasada: nie wyważania otwartych drzwi. Tok rozumowania jest nastepujący: kocioł jest przystosowany do użycia węzownicy schładzającej -> zamontować zgodnie z zaleceniami producenta kotła. i uzyskujemy odpowiedź na postawione pytania: oczywiscie nic sie nie stanie, bo to już zostało sprawdzone i otworzono te drzwi. Pozdrawiam. Cytuj
grzeg Opublikowano 6 Sierpnia 2010 #13 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 no dobra!mam kocioł na paliwo stałe(teoretycznie), wężownicę schładzającą, układ zamknięty, temperatura sięga stówy,za chwilę ma się otworzyć zawór termostatyczny dopuszczający zimną wodę do wężownicy żeby schłodzić układ i brak wody w sieci, lub prądu i pompa nie dobiła wody do hydroforu ?? Cytuj
vernal Opublikowano 6 Sierpnia 2010 #14 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Niezły zbieg okolicznosci. Pozostaje chronić kocioł następnym standardowym zabezpieczeniem, które posiadasz - zawór bezpieczeństwa się otwiera... Cytuj
grzeg Opublikowano 6 Sierpnia 2010 #15 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 a jak się zatnie?co na to minister i jego ustawa? Cytuj
vernal Opublikowano 7 Sierpnia 2010 #16 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 a jak się zatnie?co na to minister i jego ustawa? A jak masz kocioł na paliwo stałe w układzie otwartym i zbiornik wyrównawczy zamarznie i akurat wzrosnie temp. do tylu co trzeba, żeby była bomba, to co powie były minister i wszyscy jego zacofani poprzednicy? Kontestowac kazdy potrafi :o Cytuj
grzeg Opublikowano 7 Sierpnia 2010 #17 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 zbiornik wyrównawczy można a nawet trzeba odpowiednio zaizolować przed zamarznięciem i jest to chyba bardziej proste i tańsze rozwiązanie niż ta wężownica? Cytuj
vernal Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #18 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Może i taniej. Każdy kieruje się swoimi celami a i z tego co wiem, to minister nie zmusza do stosowania wężownicy. A co do tej izolacji, to mółbym jeszcze zapytać co się stanie jak w lecie izolację zje w niewidocznym miejscu "mysza"? Co na to była zgraja ministrów? Pozdrawiam. Cytuj
grzeg Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #19 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 no własnie,ale np.wełny mineralnej to sie chyba "franca" nie chyci? czyli jaki wniosek z naszej dyskusji, że niema stuprocentowego sposobu ochrony kotła? Cytuj
vernal Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #20 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 No myślę, że generalnie nie ma 100% sposobów ochrony czegokolwiek. Taki urok tego słowa. "Każde zabezpieczenie można złamać...". Ale w praktyce wystarczy stosować sposoby lepsze, czyli sprawdzone i solidnie wykonane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi