antii7 Opublikowano 17 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Proszę o pomoc .Narysowałem dwa schemat instalacji CWU wraz z cyrkulacją i chciałbym zasięgnąć opinii czy trzeba w nim wprowadzić jakieś zmiany. Która wersja byłaby lepsza? Cytuj
antii7 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor #3 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Instalacja będzie wykonana z rur zgrzewanych z PP, co stosuje się jako kryzy? Czy wystarczy zamontować zwykłe zawory kulowe podtynkowe? Czy one nie będa później jakimś słabym punktem instalacji, bo same połączenia zgrzewane są trwałe. Chyba że są jakieś inne rozwiazania? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 18 Czerwca 2010 #4 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Najlepiej śrubunek z kryzą stałą lub zawór z nastawą wstępną (możliwość zmiany nastawy w bez demontażu). Służy to regulacji przepływu przez poszczególne gałęzie cyrkulacji a jednocześnie ustala punkt pracy pompy cyrkulacyjnej. Mankamentem jednej i drugiej metody regulacji jest osiadający kamień. Cytuj
krool2 Opublikowano 18 Czerwca 2010 #5 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ja zawsze robię tak jak na drugim rysunku i zawsze działa oczywiście cyrkulacja pp fi 16 Cytuj
antii7 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor #6 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Czy same średnice rur są ok? Cytuj
krool2 Opublikowano 18 Czerwca 2010 #7 Opublikowano 18 Czerwca 2010 zmieniłem średnice przesyłu ciepłej wody niedorysowałem zmiany do kuchni z 16 na 20 Cytuj
antii7 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor #8 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Najlepiej śrubunek z kryzą stałą lub zawór z nastawą wstępną (możliwość zmiany nastawy w bez demontażu). Służy to regulacji przepływu przez poszczególne gałęzie cyrkulacji a jednocześnie ustala punkt pracy pompy cyrkulacyjnej. Mankamentem jednej i drugiej metody regulacji jest osiadający kamień. Mam prośbe, czy mógłbym dokładniejsze namiary na te kryzy (śrubunek z kryzą stałą lub zawór z nastawą wstępną)? Szukałem coś w Internecie ale nie znalazłem nic na ten temat, byłem dzisiaj także w sklepie hydraulicznym , to sprzedawca zrobił wielkie oczy, nie słyszał o takich kryzach. Cytuj
krool2 Opublikowano 20 Czerwca 2010 #9 Opublikowano 20 Czerwca 2010 kryzy na śrubunki stosowało się w latach80-90 teraz wystarczy dobrze dobrać średnicę rur Cytuj
Kadafi Opublikowano 20 Czerwca 2010 #10 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Ja mam pytanie z innej beczki - jakby zastapić rury idące do odbiorów które są 20 a dać 25 to poza wiekszymi kosztami bedą jeszcze jakieś minusy bo chyba rura 25 zamiast 20 nie zaszkodzi ? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Czerwca 2010 #11 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Nie zaszkodzi, większe są tylko koszty. Cytuj
antii7 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor #12 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Jak wygląda w praktyce kryzowanie, tzn. gdzie się chowa takie zawory? W kuchni u mnie nie bedzie problemu, bo zawór będzie za meblami, w dolnej łazience mógłbym go usytuować w wylewce koło wanny, nie byłby widoczny, bo zasłoniła by go obudowa wanny i byłby do niego dostęp. Gorzej jest z górną łazienką, musiał bym go pewnie zamontować w wylewce pod brodzikiem i zrobic jakąś rewizje przy obudowie brodzika. Czy kryzy muszą być montowane na końcu nitki cyrkulacji? Czy może można je zamontować w wygodniejszym miejscu, żeby był do nich dostęp? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Czerwca 2010 #13 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Załącza schemat. Miejsce można wybrać dowolne. Najlepiej gdyby było tak wykonane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi