Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam instalację z kotłem Camino z lat 80. Jedna ze spraw, która mi się w niej nie podoba, to poprowadzenie rur powrotu.

Budynek ma najniższą kondygnację zwaną piwnicą na poziomie gruntu i na takim poziomie stoi kocioł. Rury zasilania poprowadzone są pod sufitem piwnicy i schodzą niżej dopiero w kotłowni, przy samym kotle.

Natomiast rura powrotu poprowadzona jest na takim poziomie, jak wychodzi z kotła - 20cm nad posadzką - i w jedną stronę idzie tak przez całą piwnicę, w drugą zaś tylko do ściany kotłowni, a potem jest poprowadzona pod sufitem wraz z rurą zasilania.

Zasadnicze pytanie brzmi: czy można tę rurę idącą przez piwnicę przy posadzce przenieść pod sufit i sprowadzić do poziomu właściwego dopiero przy samym kotle? Czy ma to jakieś szczególne znaczenie? Pasowałoby mi takie coś zrobić, bo ta rura nie dość, że jest nieizolowana i przy posadzce się dodatkowo wychładza, to przede wszystkim w jednym miejscu idzie przez środek pomieszczenia i trzeba ją przestępować każdorazowo przechodząc. Tyle lat, to człowiek przywykł, ale wypadałoby coś z tym zrobić.

Pytam więc zapobiegawczo, czy to byłoby prawidłowe. Nie jestem fachowcem, ale obiło mi się coś o uszy, że poziom zasilania i powrotu względem kotła ma jakieś znaczenie. Choć w tym przypadku wydaje mi się, że nie powinno to grać roli, czy powrót idzie cały czas przy ziemi, czy daje nura w dół dopiero przy samym kotle. Ale nie znam się...

pzdr,

Juzef

Opublikowano

Prowadzenie rur względem kotła ma znaczenie przede wszystkim w instalacjach grawitacyjnych. W tych wymuszanych pompą nie ma większego znaczenia.

Na podstawie podanego przez Ciebie opisu przeróbkę można wykonać bez problemu. Jedyną wada tej przeróbki będzie to, że grzejniki na poziomie piwnicy - jeśli oczywiście są - nie będą grzały grawitacyjnie.

Opublikowano

Faktycznie, zapomniałem o grzejnikach :) Instalacja oczywiście grawitacyjna.

Grzejniki są dwa, z czego jeden tylko używany. I jest on na tym kierunku, gdzie rura idzie pod sufit zaraz za ścianą kotłowni. Tam jest wpięty jako odgałęzienie w jej odcinki pionowe i działa.

Drugi jest w garażu, nieużywany. Wygląda, że to ze względu na niego poprowadzili tę drugą rurę powrotu dołem, w przejściu. Nigdy nie był używany, chyba mógłbym go wywalić (nigdy nie był potrzebny, garaż grzeje się przez ściany :> ), a wtedy rurę dałoby się przenieść do góry na tym odcinku.

Opublikowano

Jeśli grzejnik w garażu jest nieużywany to rura powrotu nie może powodować strat ciepła bo nie płynie przez nią woda. Jeśli jednak mimo nie działania grzejnika w garażu jest ona ciepła to znaczy że woda z jakichś innych grzejników również przez nią płynie i jak się jej pozbędziesz to będzie nieciekawie.

Opublikowano

Sprostowanie: nie chodzi mi o pozbycie się rury, tylko jej przeniesienie znad podłogi, gdzie wisi w przejściu, pod sufit, obok rury zasilania. A rura sama w sobie jest używana - prowadzi na piętra. Od niej idzie odgałęzienie do grzejnika garażowego, który jest nieczynny. I gdyby się go pozbyć, to rura na odcinku, gdzie teraz plącze się pod nogami, mogłaby iść górą.