Marvin Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie czy mozna wpiac zasilanie grzejnika lazienkowego przed zaworem 4d i zasilaniem boilera. Instalacja co i ladowanie boilera sa obslugiwane przez pompy poniewaz kocil jest na tej samej wysokosci co grzejniki. Z tym wpieciem grzejnika lazienkowego (drabinki) to chodzi mi o to aby byla wyzsza temp w lazience poniewaz niemam zaworow termostatycznych przy grzejnikach. I czy pompy nie zabiora tej wody ktora by szla na ten grzejnik poniewaz sa na zasilaniu. Czekam na sugestie. Cytuj
vernal Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam. Moja sugestia jest taka, że te pompy rzeczywiście, jak piszesz, zabiorą wodę. Po co te kombinacje alpejskie. Piszesz, że chodzi Ci o wyższą temp. w łazience. Do tego jest potrzebna przede wszystkim większa MOC (niekoniecznie temperatura grzejnika). Daj większy grzejnik i będzie po bólu bez podnoszenia temperatury. Pozdrawiam. Cytuj
Marvin Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 A czy jest inna mozliwosc zeby grzejnik lazienkowy podlaczyc przed zaworem 4d? Chodzi o grzanie c.w.u latem i mozliwosc suszenia ubran w lazience na grzejniku. CZekam na ciekawa odpowiedz Cytuj
groszek Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam! Zasilanie zasobnika c.w.u masz zapewne przed zaworem 4 dr., więc do bojlera idzie woda o max. temperaturze. Dodaj do tego układu drabinkę w łazience i otrzymasz wyższą temp. grzejnika i jego grzanie nawet, gdy kocioł przełączysz na pracę letnią. Jednak pompa c.w.u pracuje okresowo, więc żeby grzejnik dawał ciepło wtedy, gdy ona nie pracuje drabinka ma też zasilanie z pompy c.o. Załączam schemat z amatorskim spojrzeniem na twój problem. Teraz niech wypowiedzą się fachowcy. Pozdrawiam. schemat.bmp Cytuj
walp Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 . To dobry pomysł ! Oba schematy są dobre.Jednak te zawór(y) zwrotne ... -dałbym zwykły.Albo trójdrożny. Normalnie zrobię tak u mnie.Mała drabinka mi lepiej pasuje ( jest tańsza).lepiej wygląda. A do kąpieli nawet latem w łazience czasami przyda się ciepły grzejnik. Cytuj
walp Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Oba schematy są dobre.. Muszę się poprawić. Jeden jest poprawny- ten główny .Cóż nie jestem fachowcem. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Można tak wpiąć i będzie dobrze działał i współpracował z resztą instalacji. Jednak proponuję zainstalować regulacyjny zawór na powrocie grzejnika. W razie potrzeby będzie można wyregulować nim przepływ. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi