uczen Opublikowano 16 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zbiornik wyrównawczy /schemat instalacji ... Mój problem z opisem umieszczony jest na fotce w załączniku !!! bez_tytu_u.bmp Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zastosuj w tej sytuacji zawór 3-drożny zamontowany na powrocie zamiast 4-drożnego i dobre odpowietrzniki w grzejnikach. Zdemontuj też wszystkie zawory którymi można odciąć dojście do naczynia żeby nie powstała sytuacja że ktoś nawet przez nieuwagę zamknie je i kocioł będzie pracował w niekontrolowanym układzie zamkniętym. Cytuj
uczen Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 możesz narysować schemat takiej instalacji ? Cytuj
vernal Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witam, A może Kolego Uczniu zbiornik ma rurę przelewową prowadzącą prosto do kotłowni?... Cytuj
yozik Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Uczeń a może tak inst_3_D.pdf. Cytuj
uczen Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 rura przelewowa nie koniecznie jest do kotłowni! ;] poza tym my mówimy o czymś innym Cytuj
vernal Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zadam jeszcze raz to samo pytanie: Czy rura przelewowa z TEGO zbiornika prowadzi do kotłowni? Jak sobie na nie odpowiesz, to może coś zrozumiesz (że tak delikatnie powiem). Pozdrawiam. Cytuj
uczen Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 nie prowadzi do kotłowni! przelew jest za scianę, z tyłu domu Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Uczeń a może tak inst_3_D.pdf. Bardzo dobrze, jednak pompę proponuję zainstalować na zasilaniu za połączeniem podmieszania z zaworu 3-drożnego z wyjściem z kotła. Cytuj
uczen Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 a co w przypadku opcji na lato ? cwu Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Wystarczy że zamkniesz powrót z grzejników zaworem. Pompa ani grawitacja nie będzie wymuszała przepływu przez grzejniki a dostęp do naczynia przelewowego będzie prawidłowy. W ten sposób spokojnie ogrzejesz c.w.u. Cytuj
uczen Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #12 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 NO TAK :) TYLKO W STARYCH INSTALACJACH (GRZEJNICZKI ŻELIWNE ) NIE ZAWSZE POSIADAJĄ ZAWORY :/ Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #13 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Przepraszam, wyraziłem się mało precyzyjnie: chodzi mi o wspólny powrót z całej instalacji, a nie każdego grzejnika oddzielnie. Wystarczy wtedy zamontować zawór odcinający o średnicy równej średnicy rury powrotnej do kotła c.o. Cytuj
yozik Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #14 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Do Piotrka aut... . Dając pompę i zawór tak jak na rysunku nie blokujemy obiegu grawitacyjnego ( bez pompy- obieg przez zawór różnicowy ), nie dławimy istniejącego połączenia z naczyniem wzbiorczym, z włączoną pompą mamy obieg z mieszaniem i regulację temp. zasilania.///// Proponowałbym pompę bojlera załączać termostatem z ustawioną temp. pieca min. 45st. co zapewni podniesienie temp. powrotu do pieca a w razie jego wygaśnięcia zostawi jeszcze trochę ciepłej wody do mycia. Pompę CO można włączać ręcznie w razie potrzeby grzania. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #15 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź... Przecież napisałem że zachodzi potrzeba blokowania grawitacji na c.o. tylko w przypadku trybu letniego, czyli ogrzewania tylko c.w.u. Wtedy zbędne jest jakiekolwiek podmieszanie na zaworze 3-drożnym bo instalacja do zasobnika c.wu. jest instalacją oddzielną i niezależną od c.o. Uważam za niecelowe ogrzewanie c.o. latem, stąd też moja propozycja zastosowania zaworu odcinającego na powrocie z grzejników - jest zapewniony przepływ do naczynia bez zbędnego ogrzewania instalacji c.o. Cytuj
yozik Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #16 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Piotrek może wyraziłem się niejasno ale chodziło mi o to aby w sytuacji awaryjnej- brak prądu- możliwe było grzanie a oczywiście w trybie LATO zawór odcinający zatrzyma cały obieg jaki by on nie był. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #17 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Teraz rozumiem. Mój wywód dotyczył opcji ogrzewania tylko c.w.u. o co pytał kolega Uczen u poście nr 10. Jak najbardziej masz rację w opcji ogrzewania c.o. i c.w.u. Cytuj
uczen Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #18 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Kolega Piotrek umieścił schemat... jest fajny! Czy macie jakieś inne propozycje schematu z 3 drogowym (wszystko dotyczy też tego zbiornika wyrównawczego, który jest od ostatniego grzejnika, a nie tak jak być powinno od kotła. sprawa ta myślę jest bardzo popularna i wszystkim często spotykana :-) Myślę, że warto prowadzić dalej ten temat do wyczerpania Cytuj
uczen Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #19 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 CO MYŚLICIE O TAKIM ROZWIĄZANIU SPRAWY ? Cytuj
uczen Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor #20 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 kolejna propozycja ! Czekam na opinię expertów :-) Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 19 Kwietnia 2010 #21 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 To kolega Yozik umieścił prawidłowy schemat, ja dołożyłem do tego tylko zawór odcinający. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 19 Kwietnia 2010 #22 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 kolejna propozycja ! Czekam na opinię expertów :-) To nie jest prawidłowy układ instalacji. Zobacz schemat w poście nr 5 napisanym przez kolegę Yozika, dołóż zawór odcinający cały powrót i to wszystko. Cytuj
uczen Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor #23 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 dlaczego nieprawidłowy ? Cytuj
pawlostech Opublikowano 19 Kwietnia 2010 #24 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Niepotrzebnie woda będzie krążyć w obiegu zaznaczonym żółtą linią. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi