czubakp Opublikowano 8 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Witam czy próbę szczelności można wykonać powietrzem nabijając układ kompresorem? Cytuj
Mecenas Opublikowano 9 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Instalację gazową zawsze sprawdza się powietrzem. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 9 Kwietnia 2010 #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Można ale stosuje sie niższe ciśnienia. Cytuj
arek111 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Można ale stosuje sie niższe ciśnienia. Witam Czy może ktoś napisać jakim ciśnieniem powinno się testować instalacje CO ( woda, powietrze) Cytuj
aTomek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 U mnie instalator sprawdzał instalację CO wodą pod ciśnieniem 2,5 bar. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 13 Kwietnia 2010 #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zbyt wysokie ciśnienie powietrza w czasie próby ciśnieniowej może być niebezpieczne. Powietrze mające składające się z mniejszych cząstek znacznie łatwiej penetruje wszelkie nieszczelności. Cytuj
baca350 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 #8 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 JA pompowalem CO ale tylko zimą gdy nie było odpalenia kotła. A dymało sie 3 bary i sprawdzało na ucho i pędzlem. Słychac jak cholera jak cos nie tak. Hej! Cytuj
czubakp Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor #9 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 generalnie wszędzie pisze że ciśnienie podczas próby powinno wynisić 1,5 ciśnienia pod jakim instalacja będzie pracować, zakładając, że w sieci mam ciśnienie 4bary to próbę dla instalacji zw i cwu powinieniem wykonać na 6 barów, ale to się dotyczy próby wodą, jakie ciśnienie powietrza odpowiada próbie wodnej 6 barów, guitar co znaczy twoja odpowiedż od 0,5 do 1 bara, i co miałeś na myśli pisząc, że próba zbyt wysokim ciśnieniem jest niebezpieczna Cytuj
uczen Opublikowano 14 Kwietnia 2010 #10 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 a to ciekawa sprawa!!! w firmie której kiedyś pracowałem, nie była ona mała... próbę powietrzem na CO/CWU zawsze robiliśmy 6 bar 15 min Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Kwietnia 2010 #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zbyt wysokie ciśnienie w przypadku awarii może doprowadzić do zranienia (wyrzut elementów jak po małym wybuchu). Sieci cieplne które na próbie wodnej sprawdza się na 24 atm. przy próbie powietrzem sprawdza się na ciśnienie 4 - 5 atm. jedynie instalacje gazów wykonuje się na wyższe ciśnienia niż pracy. Powietrze posiadając mniejsze cząsteczki ucieka przez nieszczelności znacznie wcześniej niż ciecze, stąd może być niższe ciśnienie. Cytuj
uczen Opublikowano 15 Kwietnia 2010 #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 ja miałem przypadek, że rura pp była na końcu pęknięta (ostatnie 2 cm. ) przy probie 3bar nic nie schodziło z manometra! natomiast przy 6 zaczęło syczeć... rozcięliśmy i zobaczyliśmy przyczynę rozcięcia... Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Kwietnia 2010 #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Tak samo jest z wodą. Cytuj
automatyk Opublikowano 16 Kwietnia 2010 #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Można ale stosuje sie niższe ciśnienia. Witam Czy może ktoś napisać jakim ciśnieniem powinno się testować instalacje CO ( woda, powietrze) instalacja CO z grzejnikami to max 6 bar ,wyłaczając kocioł ,zakładając że max cisnienie w instalcji zamknietej moze dojsc do 3,5 bar na pracy ntaopmiast najpewniej jest zasosować cisnienie dla samej instalacji(bez grzejników i kotła )na poziomie 10 bar ,czyli tak jak dla cwu ,po takiej probie jesli nie ma przecieków to masz pewnośc sprawnej instalacji Cytuj
automatyk Opublikowano 16 Kwietnia 2010 #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 a to ciekawa sprawa!!! w firmie której kiedyś pracowałem, nie była ona mała... próbę powietrzem na CO/CWU zawsze robiliśmy 6 bar 15 min na cwu 6 bar jest za mało ,w instalacji cwu wystepują cisnienia powyżej 6 bar ,a wymogi dla takich instalcji to min 10 bar -0,5 h,przynajmniej tak mnie uczono i takie mam wymogi odbiorowe w większosci instalcji Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 19 Kwietnia 2010 #16 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Próba wodna jak najbardziej na 10 bar po odcięciu urządzeń o niższym ciśnieniu pracy (np. zbiorniki) no i oczywiście zaworów bezpieczeństwa. Jednak tu chodzi o próbę sprężonym powietrzem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi