Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Coś Jest Chyba Nie Tak


Danielski
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy, ale z dnia na dzień dzięki temu forum zmieniam się w potwora, i ciągłego angry.gif), Dzięki Wam.

 

Sprawa jest taka: piec 25KW Ekocentr Pleszew z podajnikiem, ecogroszek, układ otwarty, 3 pompki ( w tym jedna do cyrkulacji c.w.u w rureckach), sterownik Geco. To tak w gestii info.

 

Na piecu 63stopnie, cwu w ustawienia serwisowych ustawiłem na 35stopni (było 45), czujnik sprawdziłem zapalniczką -działa- na bojlerze temp 59stopni, a ta cholerna pozioma zielona kreska na wyświetlaczu nie gaśnie nawet na sekundę ( no zgasła jak zapalniczką potraktowałem czujnik) w domu 3 osoby zbiornik 150 litrów i nikt nie leży w wannie co chwile. JUż wysłuchałem teorię od mojego FLACHOWCA, czujnik za nisko i takie tam ble, bleee, Interesuje mnie jak zrobić żeby to bydle nie gnało tej wody cały czas!!!, a on mi teorie wali.

 

No i drugie: chodzi oczywiście o pionową zieloną kreseczkę na wyświetlaczu, O ta to nigdy nie zgasła czyli pompka od c.o. wali wodę non stop. Jak tą krową sterować.? Po co do jasnej cholery ona cały czas tłoczy i tłoczy i tłoczy tą wodę c.o. Czy tak ma być?? czy znów pytać FLACHOWCA?? Może coś źle rozumiem ale po co pompka chodzi w momencie kiedy spada temp na kotle poniżej ustawionej. Chyba tylko po to żeby ziębić wodę w obiegu??

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do drugiej części pytania - generalnie pompa co powinna chodzić gdy tylko na piecu jest temperatura zdolna ogrzewać dom. To nic, że na piecu masz 55 czy 60 (a nie 63) stopnie. Powinna wyłączyć się dopiero jak piec wygaśnie.

 

Co do CWU. Sprawdź czy w sterowniku parametr C6=2. Ja mam czujnik chyba gdzieś pośrodku kotła - generalnie to nie powinno być problemem - a przynajmniej nie tak dużym.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć, dzięki za odpowiedź. Właśnie przez 3 minutami wróciłem z kotłowni. C6=2, sprawdziłem 2razy. Wpadłem na pomysł, że wsadzę czujnik do studzienki w której jest termometr na bojlerze. I nic, nic, nic.

Stałem z 40minut i wpatrywałem się na poziomą zieloną kreseczkę - nic sie nie działo pomimo że gdy wyciągałem termometr ze studzienki było na nim 58stop a na piecu 63. O dziwo, wyciągnąłem czujnik, podgrzałem zapalniczką i co się stało........pompka została wyłączona. No taj znów wtykałem czujnik, zablokowałem ładnie go kołeczkiem aby ładnie dolegał do ścianek studzienki, otwór uszczelniłem watą miner. i........ znów nic, pompka tłoczy, a D4= tylko 35stopni.

POMOCY!!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może czujnik jest jednak uszkodzony i zaniża rzeczywistą temperaturę.

 

Mój plan byłby taki:

- zweryfikować czy to ten sam czujnik co czujnik temperatury wody wylotowej

- podłączenie czujnika cwu w miejsce czujnika temperatury wody wylotowej

- odczytanie temperatury wskazywanej przez czujnik na wyświetlaczu i jej zweryfikowanie

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć, dzięki za odpowiedź. Właśnie przez 3 minutami wróciłem z kotłowni. C6=2, sprawdziłem 2razy. Wpadłem na pomysł, że wsadzę czujnik do studzienki w której jest termometr na bojlerze. I nic, nic, nic.

Stałem z 40minut i wpatrywałem się na poziomą zieloną kreseczkę - nic sie nie działo pomimo że gdy wyciągałem termometr ze studzienki było na nim 58stop a na piecu 63. O dziwo, wyciągnąłem czujnik, podgrzałem zapalniczką i co się stało........pompka została wyłączona. No taj znów wtykałem czujnik, zablokowałem ładnie go kołeczkiem aby ładnie dolegał do ścianek studzienki, otwór uszczelniłem watą miner. i........ znów nic, pompka tłoczy, a D4= tylko 35stopni.

POMOCY!!

Witaj.

 

Spróbuj kolego czujniki zamonować na pastę silikonową termoprzewodzącą. Poprawi się w ten sposób odbiór ciepła przez czujnik, który ( byc może ) zacznie wskazywać dane bliżej prawdy. Jednak w Twoim przypadku skłaniałbym się do albo błędnego ustawienia sterownika lub też jego awarii.

 

A dlaczego FLACHOWIEC?

 

Pozdrawiam.

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, dzięki za rady,

 

Z pastą przetestowałem i nic, Mam wrażenie że albo jest źle czujnik wpięty pod sterownik, albo źle jest wykonane połączenie kabla czujnika.

 

Zgłosiłem temat mojemu instalatorowi. Czekam już 4 dni na jego reakcje. Narazie mnie olewa ale nie będę nigdzie już grzebał bo wszystko jest nowe i na gwarancji.

Zgodnie z ustawą ma 7 dni na wykonanie reklamacji. Potem biorę mecenasa i tak gnoja przeszkolę że ruski rok popamięta.

 

A flachowiec, bo tylko patrzy żeby co dziabnąć.:angry:)

 

Czujnik był w komplecie.

Robił tak od początku.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie jest źle podpięty,abo nie właściwie dobrany przez producenta.

Jak ci się chce,to wsadź go do garnka razem z termometrem na gazie i gotuj.Na przewody wepnij się omomierzem i patrz co pokaże przy jakiej temperaturze.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Prawdopodobnie jest źle podpięty,abo nie właściwie dobrany przez producenta.

Jak ci się chce,to wsadź go do garnka razem z termometrem na gazie i gotuj.Na przewody wepnij się omomierzem i patrz co pokaże przy jakiej temperaturze.

NO to mam pytanie jak się dostać do tej schyneczki co jest przymocowana do bocznej obudowy pieca.. bo globalnie reasumując u mnie instalator nie podłaczył czujnika CWU ani POMPY mieszającej do boilera ani pokojowego regulatora.. wiec mam prośbę i pytanie jak się dostać do pinów/zacisków na na programatorze GECO - piec KW - Ekocentr Pleszew - na sam ekogoszek

 

http://www.ekocentrpphu.com.pl/main.html?p...ch=2&lang=1

 

Bede wdzieczny za info na mail: [email protected]

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.