mpuchu Opublikowano 30 Marca 2010 #1 Opublikowano 30 Marca 2010 Witam serdecznie Czy do wyliczania mocy kotła do "kanadyjczyka" stosuje sie te same zasady co do domów murowanych (czytalem o nich na forum) czyli m.in: 1. 1KW na 10m2 lub 2. pow. domu x wysokość pomieszczeń x 40w (jesli dobrze ocieplony) lub x 60 jesłi słabo Prosiłbym o wskazówki gdyz właśnie zamierzam zainstalowac ekogroszek w moim domu (115 m2) i zastanawiam się jaką moc dobrać Pozdrawiam Marcin Cytuj
MiastoTG Opublikowano 31 Marca 2010 #2 Opublikowano 31 Marca 2010 12 kW jeżeli chcesz sam Eko-Groszek. Jeżeli dodatkowe palenisko musisz wziąć kocioł o większej mocy i wyregulować go sterowaniem. Cytuj
mpuchu Opublikowano 31 Marca 2010 Autor #3 Opublikowano 31 Marca 2010 Jako że kotłownie mam umiejscowiona niezbyt fortunnie to mam zamiar grzać tylko ekogroszkiem i same c.o. (aczkolwiek zobacze jak to wygląda cenowo i byc może kupię kocioł z dodatkowym rusztem) Cytuj
MiastoTG Opublikowano 31 Marca 2010 #4 Opublikowano 31 Marca 2010 Tak jak pisałem wyżej. Jeżeli planujesz palić tylko groszkiem to ta 12 wystarczy lecz ja osobiście nigdy nie chciał bym się uzależnić od jednego źródła paliwa i zakupił bym kocioł z dodatkowym paleniskiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi