Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem w temacie kompletnym laikiem, więc proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym dowiedzieć się więcej o systemie ogrzewania opartym na programatorze i zaworach z siłownikami.

Nie mogłem się doszukać nazwy takiego systemu, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.

Interesuje mnie to, czy taka instalacja ma jakiś ekonomiczny sens, jakie są koszty, jakie firmy oferują dobry jakościowo sprzęt.

Opublikowano
Witam,

jestem w temacie kompletnym laikiem, więc proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym dowiedzieć się więcej o systemie ogrzewania opartym na programatorze i zaworach z siłownikami.

Nie mogłem się doszukać nazwy takiego systemu, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.

Interesuje mnie to, czy taka instalacja ma jakiś ekonomiczny sens, jakie są koszty, jakie firmy oferują dobry jakościowo sprzęt.

Chcesz programatorem sterować pojedyńczymi grzejnikami czy całym obwodem grzewczym ????

Opublikowano
Chcesz programatorem sterować pojedyńczymi grzejnikami czy całym obwodem grzewczym ????

Z tego co czytałem to programator steruje pojedynczymi grzejnikami

Opublikowano

Jak ponawieszasz takie gruszki /na wierzbie/ to ędzie to szpanerskie, ale po 10 latach powymieniasz wszystko, lub nie i poodkręcasz te cuda i będzie jazda na ostro. Do 2 lat będziesz wymieniał bateryjki itd. a potem olejesz.

Termostaty i stała temp. to proste i optymalne. Obniżanie temp, nocne, dzienne , sobotnie itd zapewne daje jakies drobne oszczędności /i stany wnerwienia czasem jak sie obudzisz w niedziele w +15 stc bo zapomniałeś przestawić program. /

Kiedys ganiałem z programatorem, kręciłem zaworami , ustawia lem itd-- po 15 latach dałem sobie siana! CZego i wam życzę. Hej!

Opublikowano

A ja takie cudeńka stosuje ale tylko w jednym pomieszczeniu /sypialnie/. Na reszcie budynku powinna być cała dobę utrzymana jedna stała temperatura. Obniżanie temperatury to absurd - najpierw rozgrzewamy budynek - później wychładzamy - znowu rozgrzewamy - absurd totalny a nie oszczedności - oszczedności to utrzymanie stałej temperatury w budynku najlepiej przez okrągły rok.