Skocz do zawartości
IGNOROWANY

HEF sterowanie ALPHA A-01 problemy !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Już drugi raz (w przeciągu 4 miesięcy) miałem wymieniane sterowanie ALPHA A-01 w piecu HEF EkoPlus 20kW. Właśnie szykuje się trzecia wymiana.

Aha - jak to Pani u producenta mówi "Dopiero trzecia wymiana" - dopiero !!! :lol:

Ogólnie co pewien czas piec (dokładnie sterownie robi co chce :angry:

Nie trzyma ani temperatur, ani czasów podawania, ani czasu pracy wentylatora i tak można by dalej.

Np. ustawiona praca wentylatora na 50s a pracuje co drugi cykl jakieś :angry: 180s albo 240s

Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy komuś wymienili już łaskawie sterowanie na inne?

PS. Ogólnie wszystkich przestrzegam przed tym sterowaniem i podejściem producenta.

Opublikowano

Powitać

Widziałem kilkanaście takich kotłów ale nie słyszałem o takich "cudach" widocznie jakaś usterka w tej serii sterowania. Jak dla mnie to kotły z pierwszej trójki w Polsce ( retorowe). Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  850 napisał(a):
Witam

Już drugi raz (w przeciągu 4 miesięcy) miałem wymieniane sterowanie ALPHA A-01 w piecu HEF EkoPlus 20kW. Właśnie szykuje się trzecia wymiana.

Aha - jak to Pani u producenta mówi "Dopiero trzecia wymiana" - dopiero !!! B)

Ogólnie co pewien czas piec (dokładnie sterownie robi co chce ;)

Nie trzyma ani temperatur, ani czasów podawania, ani czasu pracy wentylatora i tak można by dalej.

Np. ustawiona praca wentylatora na 50s a pracuje co drugi cykl jakieś B) 180s albo 240s

Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy komuś wymienili już łaskawie sterowanie na inne?

PS. Ogólnie wszystkich przestrzegam przed tym sterowaniem i podejściem producenta.

Witam

Czasami tak się dzieje u jednego te sterowanie chodzi bez zarzutu, a u drugiego nie będzie to chodziło jak należy. Wydaje mi się, że jest to winna oprogramowania w tym sterowniku, które wydaje się w jakiejś serii wadliwe i takie rzeczy się czasami dzieję. Co do podejścia producenta jest one słuszne ponieważ jest napisane w gwarancji, że dopiero za trzecim wadliwym działaniem jakiegoś urządzenia na kotle można zarządać wymiany na nowe. Ja jestem użytkownikiem tych kotłów (mam ich 3 w rodzinie i je obsługuje) i złego słowa nie mogę o tym producencie i sterowniku powiedzieć. Zresztą dziś te sterowanie nie jest montowane na kotłach tego producenta, ponieważ ostatni zakup mój (chciałem na tym sterowaniu Alpha) było nie możliwe.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  850 napisał(a):
Witam

Aha - jak to Pani u producenta mówi "Dopiero trzecia wymiana" - dopiero !!! B)

Ogólnie co pewien czas piec (dokładnie sterownie robi co chce B)

Np. ustawiona praca wentylatora na 50s a pracuje co drugi cykl jakieś :angry: 180s albo 240s

Potwierdzam pojawanie sie problemow z tym sterownikiem (ALPHA A-01 Elektron produkowanym przez P.W.ALPHA Sp. z o.o. z Katowic).

Uzywam go od jesieni 2007 roku i od tego czasu 3krotnie pojawil sie problem polegajacy na dostaniu sie plomienia do rury laczacej piec z zasobnikiem paliwa. Przyczyna jest bledne dzialanie programu polegajace na niezalaczaniu napedu zmijki podajacej paliwo. Cieakwostka jest ze dioda informujaca o zalaczeniu zmijki zaswieca sie, a zmijka nie pracuje. (W trybie recznym nie ma takiego problemu).

Zastanawiam sie czy Alpha przewidziala moze jakis sposob na wykonanie updatu oprogramowania?

Czy ktos z forumowiczow "przerabial" wymiane sterownika po okresie gwarancyjnym lub ktos mial podobny do mojego problem techniczny?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  tomek krakerss napisał(a):
Powitać

Widziałem kilkanaście takich kotłów ale nie słyszałem o takich "cudach" widocznie jakaś usterka w tej serii sterowania. Jak dla mnie to kotły z pierwszej trójki w Polsce ( retorowe). Pozdrawiam

A jaka jest ta kolejna dwójka??

• 1 rok później...
Opublikowano

Miałem podobny problem i okazało się, że niepotrzebnie wymieniane były sterowniki. Po prostu producent kotła podłączył elektronikę po partacku, występowały przebicia na kablach. Po naprawie (*nie przez producenta kotłów ale przysługa kolegi) od paru lat chodzi b.d.

Zyczę dobrych diagnoz użytkownikom

• 6 lat później...
Opublikowano
  W dniu 9.07.2008 o 09:09, enx85 napisał(a):

Witam

Posiadam instrukcję użytkownika jeśli jest Pan zainteresowany to pośle na maila.

Pozdrawiam

Witam czy moze pan wyslac istrukcje sterownika alpha 01