Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie w sprawie ogrzewania na nowo wybudowany dom 120m2 jestem na etapie centralnego i mam dylemat ponieważ słyszałem że ogrzewanie na prąd jest dobrym rozwiązaniem ale nie mam rozeznania i prosze o pomoc z góry dziękuje :)

Opublikowano

Moim zdaniem ogrzewanie prądem ma sens tylko w przypadku bardzo małego mieszkania (np. kawalerka) ponieważ jest najdroższe ze wszystkich źródeł energii, lecz w powyższym przypadku zakup pieca i wykonanie instalacji na inne źródła energii może się zrównoważyć z zapłaconymi rachunkami za energię elektryczną po upływie kilkunastu lat. W przypadku Twojego metrażu zgadzam się całkowicie z Mecenasem.

P.S. No chyba, że w małym domku pasywnym, gdyby nie było możliwości podłączenia gazu...

Opublikowano

Prąd i gaz z butli odrzuciłbym zdecydowanie. Musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz mieć ogrzewanie, które wymaga codziennej wizyty w kotłowni, czy trochę więcej automatyki i spacery do kotłowni raz na 3-4 dni (po powrocie z 2-3dniowego wyjazdu wracasz do ciepłego domu, bez konieczności angażowania sąsiadów lub członków rodziny). Nie bez znaczenia robi się fakt, w jakiej części kraju mieszkasz?

Opublikowano

Ogrzewanie podłogowe elektryczne to duża wygoda, jak również znaczna uciecha dla zakładu energetycznego.

Ma to sens jako dodatkowy szczególny element, np. przy wejściu przez taras, w wiatrołapie, ewentualnie w niewielkiej łazience. Generalnie ogrzewanie podłogowe powoduje minimalnie większe zużycie energii w stosunku do tradycyjnych grzejników. Nie polecałbym elektrycznego jako główne ogrzewanie kuchni, pokojów, holu, itp. Chociaż przyjemnie gdy w stópki grzeje :) tylko średnio na zdrowie wpływa

Opublikowano
słyszałem że ogrzewanie na prąd jest dobrym rozwiązaniem ale nie mam rozeznania

Jest dobrym rozwiązaniem ale dla domów BARDZO dobrze ocieplonych, albo dla osób które mają za dużo pieniędzy i chcą je sprezentować zakładowi energetycznemu. Jeśli masz projekt z policzonym rocznym zapotrzebowaniem na energię do ogrzewania, to możesz sobie oszacować ile wydasz w sezonie grzejąc prądem. Jeśli nie masz, to policz sobie jakimś oprogramowaniem typu OZC np. http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=77&cms=183 to będziesz miał zgrubne pojęcie. Tu masz link do opisu budowy osoby, która właśnie grzeje prądem: http://forum.muratordom.pl/moj-dom-pasywny...uje,t171818.htm Jeśli nie będziesz miał gazu, to pozostaje paliwo stałe lub pompa ciepła.