Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie w sprawie ogrzewania na nowo wybudowany dom 120m2 jestem na etapie centralnego i mam dylemat ponieważ słyszałem że ogrzewanie na prąd jest dobrym rozwiązaniem ale nie mam rozeznania i prosze o pomoc z góry dziękuje :)

Opublikowano

Moim zdaniem ogrzewanie prądem ma sens tylko w przypadku bardzo małego mieszkania (np. kawalerka) ponieważ jest najdroższe ze wszystkich źródeł energii, lecz w powyższym przypadku zakup pieca i wykonanie instalacji na inne źródła energii może się zrównoważyć z zapłaconymi rachunkami za energię elektryczną po upływie kilkunastu lat. W przypadku Twojego metrażu zgadzam się całkowicie z Mecenasem.

P.S. No chyba, że w małym domku pasywnym, gdyby nie było możliwości podłączenia gazu...

Opublikowano

Prąd i gaz z butli odrzuciłbym zdecydowanie. Musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz mieć ogrzewanie, które wymaga codziennej wizyty w kotłowni, czy trochę więcej automatyki i spacery do kotłowni raz na 3-4 dni (po powrocie z 2-3dniowego wyjazdu wracasz do ciepłego domu, bez konieczności angażowania sąsiadów lub członków rodziny). Nie bez znaczenia robi się fakt, w jakiej części kraju mieszkasz?

Opublikowano

Ogrzewanie podłogowe elektryczne to duża wygoda, jak również znaczna uciecha dla zakładu energetycznego.

Ma to sens jako dodatkowy szczególny element, np. przy wejściu przez taras, w wiatrołapie, ewentualnie w niewielkiej łazience. Generalnie ogrzewanie podłogowe powoduje minimalnie większe zużycie energii w stosunku do tradycyjnych grzejników. Nie polecałbym elektrycznego jako główne ogrzewanie kuchni, pokojów, holu, itp. Chociaż przyjemnie gdy w stópki grzeje :) tylko średnio na zdrowie wpływa

Opublikowano
  pietrucha3494 napisał(a):
słyszałem że ogrzewanie na prąd jest dobrym rozwiązaniem ale nie mam rozeznania

Jest dobrym rozwiązaniem ale dla domów BARDZO dobrze ocieplonych, albo dla osób które mają za dużo pieniędzy i chcą je sprezentować zakładowi energetycznemu. Jeśli masz projekt z policzonym rocznym zapotrzebowaniem na energię do ogrzewania, to możesz sobie oszacować ile wydasz w sezonie grzejąc prądem. Jeśli nie masz, to policz sobie jakimś oprogramowaniem typu OZC np. http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=77&cms=183 to będziesz miał zgrubne pojęcie. Tu masz link do opisu budowy osoby, która właśnie grzeje prądem: http://forum.muratordom.pl/moj-dom-pasywny...uje,t171818.htm Jeśli nie będziesz miał gazu, to pozostaje paliwo stałe lub pompa ciepła.