Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol Kondensacyjny Z Zasobnikiem Wody Czy Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam mieszkanie 100m2 kupione od developera niedlugo stawjaja ogrzewanie i prosze o pomoc z opina o kociol. W sklepje prosilem o bardzo dobry i oszczedny kociol gazowy sprzedawca zaproponowal mi berette green boiler 30 z zasobnikiem wody 60l Ale w internecie przeczytalem ze kociol kondensacyjny do tak malego mieszkania nigdy mi sie nie zwroci i do tego trzeba serwisowac go co 2 lata poniewaz jego efektywnosc spada nawet do 30% a koszt serwisanta to 300 zl . Czy to jest prawd?a szczeze powiem ze ten post ktory czytalem jest z 2006 roku wiec moze sie cos zmienilo do tego czasu ? Dodam jeszcze ze posiadam 45m2 poddasza ktore z biegiem czasu pewnie tez podlacze do kotla. Wiec prosze o pomoc jaki kociol kondensacyjny czy dobry zwykly ? mam do wydania na piec nawet 8tys. Borykam sie z tym problemem juz dlugo i kazdy mowi mi co innego wiec prosze o opinie ludzi z doswiadczeniem . Dziekuje

Opublikowano

Myślę, że tego typu kocioł jest dobrą opcją jeżeli z wody użytkowej korzysta się umiarkowanie. Tylko że za cenę tej Beretty (pewnie zaśpiewano sobie z 7 tys) kupisz bez problemu Immergasa Zeus Victrix 26 KW. Poczytaj sobie o tym kotle. Pozdrawiam.

Opublikowano

Cena katalogowa ok 10 tys zł (to wydaje się sporo) ale można kupić już za ok 7tys zł (to wydaje się ceną umiarkowaną). O jakości nie chcę się wypowiadać (użytkujący kotły mają jakieś doświadczenia z eksploatacji) bo za mało znam urządzenia. Każdy kocioł gazowy wymaga stałego serwisowania, i tu ważne jest abyś miał w okolicy serwisanta urządzenia (szkoda kupować urządzenie do którego serwisant będzie dojeżdzał 100 czy 150 km a dojazd też kosztuje). Kocioł ma 60l zasobnik ładowany wartstwowo o wydajności ok 14l/min, co pod zasilanie 1-2 punktów powinno wystarczyć (jeżeli przewidujesz 2 łazienki w mieszkaniu to będzie za mała wydajność)

Opublikowano

Chcesz zachować gwarancję to musi być serwisowany, przeważnie wymagany jest 1 raz w roku. Zrestą po gwarancji też warto serwisować bo to urządzenie gazowe i na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.

Opublikowano

OK czytalem tez teraz ze piec kondensacyjny musi miec wieksze grzejniki o nizszech parametrach zasilania tj. 40 st.C. zasilanie i 30 st.C. powrót . Wiem ze w mieszkaniu developer ma mi zamontować grzejniki purmo i chcialem sie zapytac jaka one powinny miec moc W ?