Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujący problem...

Mieszkam w 2-piętrowym bloku budowanym w latach 60-tych.

Kiedyś były piece ale teraz jest centralne ogrzewanie z ciepłowni.

Problem polega na tym, że w łazienkach i u mnie i u sąsiadów ściana kominowa jest strasznie zimna co powoduje, że podczas mrozów w łazienkach jest zaledwie po 12-15 stopni C.

I drugi problem to wdmuchiwanie powietrza przez kratki wentylacyjne i przez piecyki gazowe.

Moje pytanie jest następujące, co zrobić by temu zapobiec ? Czy ocieplenie komina na strychu i ponad dachem coś da ?

Czy przedłużać komin ? Czy ocieplenie ściany kominowej w łazience jest wskazane ?

Proszę o pomoc bo ten problem męczy mnie i sąsiadów już od kilku lat.

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy ma ktoś jakieś propozycje ? Bo chciałbym rozwiązać ten problem jak najszybciej.

Wdmuchiwanie powietrza powoduje cofanie sie spalin z piecyka gazowego co wiadomo jest bardzo niebezpieczne.

Także proszę o jakieś rady i propozycje. Pozdrawiam

Opublikowano

no to nietety norma że zimą układy kominów powodują zanik ciągu kominowego a wręcz cofkę

na fizyke nic nie poradzisz bo zimne ciezkie powietrze idzie w dół rownież rzez twój komin i wylatuje najniżej jak się da czyli w twojej łazience

na początek rada piersza sprawdzić czy ciąg sie poprawi przy otrwatych drzwiach na dom i na klatkę schodową?

jesli tak to trzeba grześ roztrzelnic okno i doprowadzić powietrze do łazienki

inna rada to zamontowac kociołek do podgrzewania wody z zamknietą komorą spalania

a jeszcze inna troche niezgodna z prawem ale bardzo skuteczna zamontowanie na koniec komina urzadzenie typu turbowent

tak krecąca sie kula ktora zawsze się kreci a jak jest wichura to może nawet zerwać płomień w piecyku gazowym ale piece sa na to zabezpieczone

zrobisz co uważasz ,natomiast turbowenty nalezy wtedy zamntowac na wszytkie kominy ktore połączone sa z twoim mieszkaniem ,czyli kuchnia ,łazienka i piecyk gazowy

musisz wziąsc pod uwagę że jesli teraz masz cofkę na piecyku to i spaliny robią cofkę co jest srednio bezpieczne dla zdrowia bo mozesz się przytruć CO2

Opublikowano

Po otwarciu okna ciąg jest prawidłowy. Myślałem nad założeniem turbowentu i chyba to zrobię.

Problem wentylacji bede miał raczej z głowy, ale nie wiem co zrobić z zimną łazienką.

Bo w temperaturze 14'C nie idzie za bardzo wytrzymać. Także czy ocieplenie komina na poddaszu i ponad dachem coś da ? Czy może ocieplić komin w mieszkaniu?

Opublikowano

lepiej kase przeznaczyć na grzejnik do łazienki i po kłopocie a jak będzie ciąg odpowiedni to i łazienka bedzie ciepła