Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie wszystkich obecnych. Tym razem przez rosnące na zewnątrz temperatury piec odmawia posłuszeństwa. Wygasł sobie samoistnie już 2 razy w ciągu ostatnich 2 tygodni. A noce jednak wciąż chłodne. Więc jest problem.  Jednego jestem pewnien, kocioł wygasa ze względu na niewłaściwe ustawienia sterownika na takie warunki, jakie aktualnie mamy, czyli w ciągu dnia nieraz powyże 10 a 15 st.C. a w nocy oscyluje około 0 st. Nie znam się, to mój pierwszy sezon z tym piecem, wciąż się go uczę, wiec na razie czarna magia. Boję się że coś popsuje. Korzystam z ustawień serwisanta, które dostatecznie sprawdzały sie podczas mrozów. Teraz gdy się sukcesywnie ociepla, pojawiają się schody. Jeżeli to możliwe, prosiłbym szanowne grono o jakieś wskazówki dotyczące ustawień na taką wiosenną aurę. Grzeję tylko w  kaloryferach, ok. 70 m2 do ogrzania (mieszkanie na piętrze). Termostaty na wszystkich grzejnikach. Woda użytkowa- grzana bojlerem. Poniżej kilka parametrów :

-kocioł na ekogroszek TECHNIX, 9 KW, ARGOS PID. 

_pompka LFP 3-biegowa ( czarna )

-układ otwarty z naczyniem wzbiorczym 10 L w łazience na piętrze.

-zawór trójdrożny Diamond, skala 0-10

-opał, BARTEX GOLD.

W tej chwili piec jest wygaszony i w mieszkaniu sie sukcesywnie wychładza. Chociaż była zadana temperatura 55, to kocioł dobija nieraz do 58. Potem jest dłuższy czas praca 0, raz po raz poda paliwo, ale żar gaśnie i sie piec wychładza.  A węgiel podaje wciąż z żądanymi ustawieniami. Ciężko jest mi się skontaktować z serwisantem, wiec szukam pomocy u źródła. Dziękuję za każdą poradę. Pozdrawiam!!

Opublikowano (edytowane)

Jeśli gaśnie to za mało tlenu albo za dużo i wszystko się wypala zanim poda nową dawkę. 

Musisz pobawić się w regulację wentylator- podajnik, dodatkowym pytaniem jest czy w kotle może się coś tam palić jeśli temp jest za wysoka i musi zgasnąć 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
35 minut temu, szakallo napisał(a):

Jeśli gaśnie to za mało tlenu albo za dużo i wszystko się wypala zanim poda nową dawkę. 

Musisz pobawić się w regulację wentylator- podajnik, dodatkowym pytaniem jest czy w kotle może się coś tam palić jeśli temp jest za wysoka i musi zgasnąć 

Wiem zdaje sobie z tego sprawę. Ale nie wiem jak to poustawiać. Mogę powiedzieć tylko tyle, że podawanie jest 10 s. Wlasnie chodzi mi o w miarę klarowne wskazówki krok po kroku. Coś w sensie instrukcji "za rączkę". 

Opublikowano
27 minut temu, o6483256 napisał(a):

Dzięki za pomoc, ale to nie ten sterownik. Mój ma kolorowy wyświetlacz i inaczej rozmieszczone funkcje.  Może to PID+ ??? 

Opublikowano
Godzinę temu, Paweł1982 napisał(a):

,,,, to nie ten sterownik. Mój ma kolorowy wyświetlacz i inaczej rozmieszczone funkcje. ,,,,

Więc musisz poszukać DTR (instrukcje) sterownika, który ma kolorowy wyświetlacz i inaczej rozmieszczone funkcje.
Wszystko w temacie.