Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zacznę od początku. Pół roku temu postanowiłem zmienić piec z kopciucha zamontowanego w domu na peletowy umiejscowiony w pobliskim budynku. W związku z tym że posiadam pompy ciepła powietrze -powietrze i kominek z dystrybucją gorącego powietrza nie spieszyłem się z wymianą. Jesienią poprowadziłem instalację z nowej kotłowni do domu. Kilka dni temu zacząłem podłączać piec z całym osprzętem i stąd moje pytania.               Pyt 1 Czy instalacja jest zrobiona poprawnie(pompa ochrony powrotu do obrócenia korpus ,zamocowanie naczynia przeponowego zdjęte w celu zmiany ciśnienia występnego.               Pyt 2 Za namową speca który stwierdził że jeżeli mam kolektory słoneczne to mogę CO i CWU puścić na jednej nitce tak też uczyniłem.W domu zamontowałem rozdzielacz na grzejniki 1 cal z niego wychodzą zawory PEX 16mm i przelot do bojlera z dwoma węzownicami. Odpowietrznik będzie na rozdzielaczu czy powinienem dać jeszcze jeden zawór bezpieczeństwa przy zasileniu bojlera. Piec będzie pracował w układzie zamkniętym.

IMG_20260131_104345.jpg

IMG_20260131_104354.jpg

IMG_20260131_104400.jpg

IMG_20260131_104411.jpg

IMG_20260131_104424.jpg

IMG_20260131_104326.jpg

Opublikowano

Koleżanki, koledzy może jednak ktoś coś podpowie konstruktywna krytyka mile widziana.

Opublikowano

Najlepiej to nie wyszło w razie niejasności proszę o info17698682370068269641741435567302.thumb.jpg.3d14669e4f3aeac352dd9e4d3824214f.jpg

17698682697844223290219355770725.jpg

Opublikowano

Witam może jednak ktoś spróbuje wypowiedzieć się w temacie,czy tak bardzo namieszałem że szkoda gadać?

Opublikowano

najpierw pytamy, później robimy. Nie odwrotnie. 

Ten 4D to jak wrzód na (4 litery). 

W dniu 31.01.2026 o 11:35, vtx napisał(a):

postanowiłem zmienić piec z kopciucha zamontowanego w domu na peletowy umiejscowiony w pobliskim budynku

i odpowiednio głęboko zakopałeś w ziemi wraz z porządnym ociepleniem te rury między budynkami? Czy postanowiłeś ogrzewać planetę?

Stal, mosiądz, ocynk, plastik. Nie było jeszcze innych materiałów aby lepiej pomieszać?

Skomplikowałes instalcję na maxa.

Skoro tam jest tylko kocioł, to wystarczyłaby jedna pompa i zawór ATV

Opublikowano

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.Wiem, pewnie gdybym nie namieszał to bym nie prosił o pomoc,rury zakopane na głębokości 1.3m otulone kanałem styropianowym 19 cm i wełną 10 cm +mega gruby rękaw foliowy odpowiedni do ziemi.Instalacja jeszcze nie odpalona czekałem na opinie tego wynalazku który wypociłem i info czy dawać jakiś zawór bezpieczeństwa przed bojlerem który pracuję z solarami, została górna wężownica którą chciałem wykorzystać.Zastanawiam się czy nie wystarczą zawory bezpieczeństwa przy piecu skoro będzie to jeden obieg?

Opublikowano

Panowie a możecie napisać (narysować)jak to przerobić żeby było poprawnie i z jakiego materiału użyć kształtek żeby wszystko grało ze sobą, chętnie naprawię to co źle zrobiłem?