Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry
Mam PC 4-5kW, w tabeli ma Rated Water Flow 1,1m3/h, odległość PC od zbiorników CWU i bufora to będzie ok 15mb (pex 32), jeśli ma to znaczenie...
Kupuję teraz zawory antyzamr., separator magnet, zawór 3d, mieszające itp.
Byłem pewien, że im większy KV, tym mniejszy opór i wszędzie szukałem maksymalnych współczynników. 
Np Zawór antyzamr. afriso ma kv=55m3/h, separator 180HP ma kv=17 itd. 

Ale trafiłem na artykuł: https://afriso.pl/aktualnosci/produkty/Kvs-a-dobor-rozmiaru-zaworu
i wychodzi mi z tych wykresów, że przy zapotrzebowaniu rzędu 5kW, przepływie ok 0,3l/s (1,1m3/h), KV powinien być w okolicy 6. 
Napisane jest tam też, że za mały KV nie dogrzeje, a za duży może bardzo wachlować temperaturą:

Cytat

Jeżeli dobierzemy BTU z zaworem ATM o za małym Kvs będzie on dławił przepływ w instalacji. Taka sytuacja oznacza, że nawet w wypadku posiadanej w zestawie odpowiedniej pompy AFRISO APH urządzenie nie będzie dogrzewało pomieszczeń w stopniu wystarczającym domownikom. 
Natomiast zawór o za dużym Kvs skutkuje dużymi wahaniami temperatury w instalacji. Zawór nie będzie w stanie osiągnąć pożądanej temperatury – zamiast tego będzie oscylował np. o 3 stopnie powyżej lub poniżej zadanej, a to oznacza to, że urządzenie również nie spełni swojej roli. 

Jednocześnie mieszający zawór mają max kv, 3,2, czyli dużo za mało.

To jak w końcu dobierać ten KV?
Jak Wy to robicie?

• marcin zmienił(a) tytuł na Dobór KV