Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Zakupiliśmy dom z nieużywanym kotłem Defro Duo Uni 35kw wyposażony w sterownik Defro K1 oraz palnik rynnowy. Jest dodatkowy zamontowany sterownik Defro SP-LUX w korytarzu - ustawiona temp 21 stopni. Mam problem z poprawnymi ustawieniami kotła.. Palę w dwustanie (tylko taka jest możliwość tego sterownika). Kocioł albo spala bardzo dobrze ekogroszek, ale wtedy nie jest w stanie uzyskać temperatury (utrzymuje ją poniżej 40 stopni), albo powstają spieki i niedopalony ekogroszek + temp dobija do 70 stopni. Moje obecne ustawienia to:

Temperatura zadana kotła: 60 stopni, priorytet bojlera

Temperatura zadana CWU: 45 stopni

Histereza kotła: 2 stopnie

Histereza CWU: 4 stopnie

Czas podawania: 20s

Czas przerwy: 90s

Wentylator: 41% 

Praca podtrzymania: 10s

Przerwa podtrzymania 20min

Wentylator w podtrzymaniu: czas pracy 40s

Wentylator w podtrzymaniu: czas przerwy 5min 30s.

Obecnie na powyższych ustawieniach do jakich udało mi się dojść kocioł jest w stanie osiągnąć zadaną temperaturę (potrzebuje na to dość dużo czasu), są spieki i niedopalony ekogroszek. Natomiast po uruchomieniu się pompy CWU lub CO i podłogówki temp spada do 40 paru stopni i cykl zaczyna się od nowa. 

Czy mógłbym prosić o wsparcie z ustawieniem tego pieca? 

Z góry wielkie dzięki.  

Opublikowano

A jak masz wykonaną instalacje wokół kotła?

Opublikowano

Instalacja wygląda tak jak na zdjęciach. Piec chyba jest przewymiarowany co do tego domu. Lewa sekcja zasila podłogówkę i rozgałęzia się na rozdzielacz na parterze (8 pętli) i piętrze (2 pętle) - sterowana z  dodatkowego sterownika Defro MZ. Pętla środowa zasila grzejniki i również jest rozdzielona na dwa rozdzielacze - parter (9 pętli, ale tylko jedna w użyciu - grzejnik w garażu) oraz piętro (9 pętli, ale tylko 8 w użyciu) - sterowana ze sterownika na piecu. Ostatnia sekcja zasila CWU. Nie wiem czy ta instalacja zrobiona jest zgodnie ze sztuką... Przy obecnych ustawieniach które wyżej podesłałem wykres od wczoraj od godziny 11 wygląda mniej więcej tak jak na załączonym zdjęciu. Jak widać piec bardzo długo pozostaje w podtrzymaniu w okolicach 70 stopni (ustawiłem też przy tej temp awaryjne uruchomienie pompy CO inaczej temperatura pewno szybowałaby wyżej), a potem gdy uruchomi się pompa CWU, albo podłogówki + CO to potrafi zbić temperaturę na kotle do 40 paru stopni lub niżej. Nie wiem też dlaczego jest taka duża różnica temperatur względem tego co pokazuje sterownik, a termometrem wbudowanym w piec. Przy 70 stopniach pokazywanych na sterowniku na wbudowanym pokazuje ok 80+ stopni. 

Z góry wielkie dzięki za pomoc i wszelkie sugestie. 

IMG_20251205_071327.jpg

IMG_20251205_071343.jpg

1764923124419.jpg

Opublikowano

Jeżeli to jest sprzęgło-rozdzielacz to na linii od kotła powinna być pompa z zaworem temperaturowym 55 stopni. Na zdjęciach tego nie widać.

Ps. Kocioł dużo za duży do tego domu

Opublikowano

Niestety nie ma pompy 😕 ktoś dla podłogówki próbował chyba ochronę powrotu uruchomić (tak się domyślam) bo wrzucił czujnik przed zasilaniem na zawór 3d

Opublikowano

Czyli masz rozdzielacz, będzie Ci zalewało kocioł zimna wodą i będą takie objawy jak piszesz