Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam świeże mieszkanie 86m2. 3 pokoje korytarz, łazienka i salon kuchnia. Ogrzewanie podłogowe, 8 pętli:

-Po 1 na każdy pokój 

-1 pętla łazienka 

-2 pętle korytarz 

-2 pętle salon z kuchnią 

Rozdzielacz Ferro, pompka Grundfos UPM3 AUTO 

Piec gazowy Immergas Victrix Tera v2 28(zasilany propanem) . 

Jestem w tym temacie kompletnie zielony, chciałbym żeby ktoś ocenił czy instalacja działa poprawnie. 

A więc tak. Na wejściu podłogówki mam obecnie około 22 stopni, na wyjściu około 20 stopni. Piec ustawiony jest na 30 stopni. Co jakiś czas podgrzewa do 35,wyłącza się i spada temperatura do 27 i powtarza taki cykl co kilka minut. W domu temperatura około 20 stopni. 

Pompa ustawiona na podłogówkę(1 zielona i 2 pomarańczowe). 

Rotametry mam odkręcone na 2l/min na dalsze pętle i 1.5l/min na bliższe pętle.

Zawór mieszajacy ATM 561 odkręcony na max(43 stopnie) 

Czy takie parametry są ok? Czy da się żeby cały układ chodził wydajnie? 

Opublikowano (edytowane)

Błędna koncepcja,po co to ten zawór mieszający?Takie "miniinstalacje" to się robi bezpośrednio z kotła.Czujnik zewnętrzny i sterowanie pogodowe,krzywa grzewcza=kocioł sam ustala jaka temperatura ma iść na instalacje.Po drugie ten kocioł ma wysoką moc minimalną=będzie taktował.To zapewne kocioł dwufunkcyjny więc potrzebuje sporej mocy na podgrzanie CWU tym samym ma wysoką moc minimalną która jest niekorzystna dla CO(zapotrzebowanie jest małe)i tu jest konflikt.

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
2 minuty temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Błędna koncepcja.Takie "miniinstalacje" to się robi bezpośrednio z kotła.Czujnik zewnętrzny i sterowanie pogodowe

Czyli co bym musiał teraz zrobić żeby taką instalacje zrobić i czy z tą moją można coś obecnie zdziałać? 

Opublikowano

Tak jak Kolega pisał- wywalić tą dod pompę i zaw 3-D, puścić instalację wprost z kotła.

Kocioł ma sporą pompę więc da radę bez problemu.

Dodatkowo obowiązkowy jest czujnik temp zewnętrznej i regulacja temp zasilania wg krzywej grzewczej.

Opublikowano

Pomyślę nad takim rozwiązaniem. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kotła. Gdy puszczam wodę ciepłą w łazience to musi zlecieć z 10l zanim woda będzie ciepła, łazienka tuż za ścianą od kotłowni. Idzie to jakoś ustawić?