Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam problem z tym regulatorem kotła jak w tytule firmy Technix producent Elektro-miz kupiłem dedykowany panel pokojowy Termomiz LCD, który miał sterować obiegiem CO1. Wgrany najnowszy soft 2.10 do regulatora, jak również najnowszy soft 0.14 do panelu Termomiz LCD. Panel pokojowy podłączony zgodnie z instrukcją (styki RS485 A i B). Jest prawidłowe połączenie, wyświetlają się parametry na panelu pokojowym i regulatorze (temperatura i temperatura zadana). Problemem jest w tym że regulator kotła Argos PID MAX nie rozłącza obiegu pompy CO po osiągnięciu temperatury na panelu pokojowym. Niby na regulatorze i panelu Termomiz LCD jest symbol rozłączonych styków to jednak regulator daje napięcie na pompę obiegową CO1. Jeśli ten panel podłączę normalnie do styków A i B "zwiernych/beznapięciowych" termostatu pokojowego z pominięciem (RS485) to regulator po osiągnięciu temperatury i otrzymaniu sygnału prawidłowo odłącza pompę obiegową CO. W tym ostatnim podłączeniu tracę jednak w domu podgląd na pracę i parametry kotła. 

Panel pokojowy Termomiz LCD

2.thumb.jpg.03806c039484400bfcf80a7f9c4dbd3d.jpg

Regulator kotła ARGOS PID MAX

3.thumb.jpg.6bebe5e26ad1deae03f9b4b027bcb5d4.jpg

Ponadto regulator nie przestaje pracować pomimo wygaśnięcia kotła, po osiągnięciu temperatury minimalnej przy której kocioł powinien się wygasić, wyłączyć i rozpiąć obiegi CO. Problem w tym że przez ciągłą pracę obiegu wychładza mi się bojler CWU, gdzie ten dodatkowo ma grzałkę i grzałka pracuje 24h. 

Zgłaszałem ten problem producentowi. Na tą chwilę bez odzewu.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy pomogę ale mam w sterowniku Tech opcje : ×wylaczony×sterowanie kotlem×sterowanie pompą c.o. Oczywiście dotyczy to ustawienia sterownika pokojowego w sterowniku kotła. 

Przy sterowniku pokojowym wyłączenie pompy c.o. następuje po zaznaczeniu tej funkcji w sterowniku kotla.

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

W pierwszym razu wylaczanie obiegu CO przy grzaniu "niskotemperaturowym"24/7 co ci przynosi? Pseudoosczednosc?Liepiej užyc temperatury,ktora nie przegrzewa pomieszenie-pogodowka? Lub tylko obnižanie CO termostatom o 2-4°,idealnie kombinacji.