Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Magazynem 20kWh potrafię obskoczyć zużycie prądu tylko w II strefie, łącznie z grzaniem pc domu. Dlaczego 30kWh, traktować w sezonie zimowym jako UPS`a?

Opublikowano
5 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Też mam tej wielkości magazyn energii i staram się go w okresie listopad , grudzień , styczen, luty , bardziej wykorzystywać jako UPS  tzn nie schodzę poniżej 50 % rozładowania żeby mieć coś w magazynie w razie braku prądu z sieci a poza tym okresem użytkuję go w 80% żeby trochę dłużej pożył.

No to najtańsza opcja też ją wcześniej proponowałem pomalutku dojdziesz do tego i rozwiążesz problem bo może faktycznie okazać się że był za słaby sygnał wifi, daj anenji do tego samego pomieszczenia  przy routerze bo musi być dobra siła sygnału .

No dziś odebrałem taki tani wzmacniacz internetu czy jak to się tam nazywa i od razu zaskoczyło tzn ta apka narazie w pierwszym ale na bank z drugim będzie to samo.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Dlaczego 30kWh, traktować w sezonie zimowym jako UPS`a?

Ładuję magazyn tylko z PV  i nie rozładowuje go w zimie  poniżej 50% te 50% które mi zawsze zostaje w magazynie traktuje jako żelazna rezerwę taki  UPS gdyby wyłączyli zasilanie z ZE .Poza tym mam też instalację na starych zasadach więc aż tak mi nie zależy bo tam też zawsze coś się uzbiera. W każdej chwili mogę coś zmienić nie jest tak że wszystko jest na sztywno i tak musi być technologie się rozwijają  i trzeba je wdrażać w życie szkoda tylko że nie zawsze jest na rynku to czego byśmy oczekiwali w danej chwili przeważnie pojawia się za jakiś czas gdy już wcześniej dokonaliśmy innych wyborów .Podobnie z tymi przepisami coś kupisz zbudujesz wychodzi przepis i zostajesz z problemem dobrze że zatrzymałem się na magazynie 30 kWh .

12 godzin temu, berti napisał(a):

No dziś odebrałem taki tani wzmacniacz internetu czy jak to się tam nazywa i od razu zaskoczyło tzn ta apka narazie w pierwszym ale na bank z drugim będzie to samo.

Sprawdz to dokładnie z tą konfiguracją trzeba uważać nie można konfigurować do innej apki tylko do smartESS  ostatecznie wymienisz datalogera .

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Teraz rozumiem, stare zasady inna bajka 👍

• Lubię to 1
Opublikowano
22 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Ładuję magazyn tylko z PV  i nie rozładowuje go w zimie  poniżej 50% te 50% które mi zawsze zostaje w magazynie traktuje jako żelazna rezerwę taki  UPS gdyby wyłączyli zasilanie z ZE .Poza tym mam też instalację na starych zasadach więc aż tak mi nie zależy bo tam też zawsze coś się uzbiera. W każdej chwili mogę coś zmienić nie jest tak że wszystko jest na sztywno i tak musi być technologie się rozwijają  i trzeba je wdrażać w życie szkoda tylko że nie zawsze jest na rynku to czego byśmy oczekiwali w danej chwili przeważnie pojawia się za jakiś czas gdy już wcześniej dokonaliśmy innych wyborów .Podobnie z tymi przepisami coś kupisz zbudujesz wychodzi przepis i zostajesz z problemem dobrze że zatrzymałem się na magazynie 30 kWh .

Sprawdz to dokładnie z tą konfiguracją trzeba uważać nie można konfigurować do innej apki tylko do smartESS  ostatecznie wymienisz datalogera .

To jednak nieprawda że dataloger raz zarejestrowany musi zawsze być przypisany do tego konta, ja gdzies pogubiłem zapiski na jakie konto rejestrowałem pierwszy falownik z datalogerem i kilka dni temu założyłem nowe konto i teraz na nim działa ten sam falownik co od 3/4 roku działał do końca pażdziernika i teraz od piątku zeszłego znów pracuje ale na nowym koncie, spece twierdzili że jest raz na zawsze przypisany.

• Przydało się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry.

Może troszkę pomogę. działa na tlf.

Teraz nie mogę na szybko znaleźć źródła, prawdopodobnie na YT, (w komentarzu?).jak znajdę ,podeślę.

W każdym bądź razie potrzebna jest  aplikacja Watch Power WI-FI

BEZ REJESTRACJI I LOGOWANIA połączyć z siecią wifi Anenji

potem Smart Ess z logowaniem.

Watch power nie dotykam

Korzystam tylko ze SmartEss. 

Łączy bezbłędnie.

Działa w miarę, czasami pokazuje dziwne parametry pracy- na grafice , po następnym uruchomieniu potrafi poprawnie. za dużo nie testowałem. chodzi aktualnie na Anenji 6,2 kw, 48v  i tym mniejszym na 24v.

Leży i jeszcze nie uruchamiałem A. 11 kw

nie potrafię więcej pomóc, sorry.

Maciej

Screenshot_20251201_170804_com.eybond.smartclient.ess.jpg

Screenshot_20251201_171852_com.eybond.smartclient.ess.jpg

Opublikowano

Każdy anenji czy easun 6kw i mniejszy ma 1,5 metrowy kabel a na końcu dataloger więc być może tyle wystarcza aby uzyskać jako taki zasięg ale 11-ka ma wbudowany dataloger schowany za kablami i na bank są zakłócenia jakieś , obecnie mam accespoint dołożony ale z braku czasu jeszcze nie sprawdzałem ale prędzej czy później będę musiał bo gdzies po połowie stycznia zacznie słońce porządnie operować to będzie się o co bić  a puki co magazyn 32 kwh zasila oświetlenie domu 2 telewizory 2 lodówki i jakies drobnostki ale naładowany spokojnie 2-3 tygodnie na tym jedzie aby tyle puki co.

• Lubię to 1
Opublikowano

Czym to obecnie ładujesz ten magazyn generatorem bo chyba panele pv nie dają rady  produkcja  np z 10kWp na poziomie 2-4 kWh na dobę .

Opublikowano

Mam 4,4kwp dla falownika wiadomo kiepsko ale czasem zaświeci kilka godz np wczoraj całe 1,5 godz świeciło i z 50 proc skoczyło na całe 55 proc za cały dzień , a w sumie do tego magazynu 32kwh podłączone są tylko 2 tv dwie lodówki całe oświetlenie domu i jeszcze jakies drobnostki i jedno pełne naładowanie wystarczyłoby teoretycznie na co najmniej dwa tygodnie ale dziennie coś tak uskrobie a jak pokaże się słoneczko to znów przeciąga czas agoni na jakiś czas , zostało ok 1 miesiąca najgorszego czasu a od połowy lutego już pompa ciepła wleci ale też paneli dojdzie pewnie z 5kw lub wiecej.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś fajnie świeci i ładują się magazyny ale o tej porze roku widać jakie znaczenie ma kąt nachylenia paneli , mam 3 stringi i tak 1 string kąt ok 10%  drugi string 40% trzeci string 57% i tak z pierwszego daje 700 wat z drugiego daje 2,5 kw z trzeciego tego 57 proc daje 3,5 kw . 

te dwa pozostałe idą na ongridzie.

Screenshot_20251210_130423_com.eybond.smartclient.ess.jpg

Edytowane przez berti
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeden z kolegów na tym forum ma zainstalowane część paneli fotowoltaicznych pod kątem 90% w stosunku do powierzchni ziemi.
Bardzo chwali sobie tę konfiguracje, ponieważ w okresie zimowym, gdy słońce jest niżej nad horyzontem to ma optymalne warunki pozyskiwania promieni słonecznych.
No i najważniejsza sprawa, panele fotowoltaiczne w tym ułożeniu nie są pokryte nigdy warstwą śniegu.  

Opublikowano

To jednak datalogger jest sprawny?

Opublikowano

To fakt , moje te pod kątem 57 procent tez w zasadzie się nie zaśnieżają a jak już to zaraz śnieg zjedzie i po nim natomiast latem wcale nie ustępują aż tak zbytnio ty 10 proc i tym 40 proc ale nie każdy może sobie pozwolić na takie położenie ja też nie ale jak bym miał taką możliwość to wszystkie 33 panele jakie mam dałbym własnie pod takim kątem ok 60 stopni.

1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

To jednak datalogger jest sprawny?

Zamieniłem znów falowniki i obecnie wisi ten easun 6,2kw , tym drugim 11kw zawsze zapominam się pobawić ale niedługo się tym zajmę.

Opublikowano

Przy takiej miernej produkcji, to naprawdę kombinacje z ustawieniami paneli nie mają sensu:

image.png.64ebd84c833997b1e6b5ad3444aea01a.png