Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Kotła pellteowego - NOWEGO .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w czerwcu zamontowałem nowy piec na pellet marki defro 20kw mocy. Od tamtego czasu korzystałem z trybu letniego i ustawnień tygodniówki C.W.U. ( piec właczał się raz dziennie i ogrzewał boiler z wodą) - dla mnie wystarczało. 

Teraz zbliża się sezon zimowy i jesienny wiec chciałem ustawić piec na ogrzewanie domu. I tu mam juz pierwsze problemy. ( dodam, że to mój pierwszy tego typu piec, przedtem miałem miałówkę bez podajnika.) 

Chcaiłęm zapytać o kilka rzeczy, aby pomoc sobie ustawić ustawić wstępne dostrojenienie pracy pieca. Wiem że kazdy piec w kazdym innym miejscu bedzie chodzić inaczej, ale potrzebuje pomocy. 

mam ustawione temperatury

Pieca- 65  histereza -3 

Co 50- histereza -5 

Cwu 48 - histereza- 5

Oraz załączoną "pogodówkę" na zaworze wbudowanym, krzywą ustawiłem mniej wiecej jak miałem piec miałowy. (domyślnie będę zmieniac zaleznie od potrzeby)

Reszta ustawień jak fabryka dała. 

Moimi probleami są

Zimny powrót z kaloryferów, grzejniki są tylko połowicznie ciepłe ( zauważyłem że robią się ciepłe gdy zawor jest otwarty w dolnym zakresie pracy) jest jakas możliwość aby woda z grzejników krążyła lepiej? 

praca samego pieca mimo iż są ustawione temperaturyi histerezy piec w ogóle nie trzyma się ich. ( podaje zdjęcie) piec mając ustawione 65 dobija do 70 i sie wygasza, a potem gdy opadnie do 60 załącza się znowu. Z tego co się osrientowałem to powieniem trczymać temp, w okolicy 65 i przejść w czuwanie. A mój jakby w ogole nie pracował na tym trybie. Jest jakieś ustawnienie w opcjach serwisu ze piec ma dojść do 70 i dopiero sie wygasić ? kompletnie tego nie rozumiem. 

Dodam że przeczytałem instrukcję, jednak wedlug niej pownieniem ustawić tylko temp i powinno chodzić. 

IMG20250928143614.jpg