Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zmiany grzejników i nie wiem, co będzie lepszym wyborem, ale może najpierw nieco nakreślę sytuację.
Dom typu kostka PRL, podniesiona piwnica, ściany typu "kanapka" docieplone dodatkowo 8 cm styropianu. Bez poddasza, podwójnych, docieplony dach.
Posiadam kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny i stare grzejniki typu Convector (wysokość tylko 400 mm) we wnękach pod oknami.
Tak to wygląda:

https://i.imgur.com/Bk05udP.jpeg

Dodatkowo w piwnicy kilka C11/C22, ale one są sporadycznie odkręcane.

Zasilanie na kotle ustawione na 55°C.
W tym roku jestem po dość solidnym remoncie:

- zmiana starych drzwi na nowe, pasywne
- zmiana łącznie 13 starych okien dwuszybowych na nowe, trzyszybowe z ciepłą ramką
- dorzucenie rekuperacji ściennej (6 jednostek)
- dorzucenie łącznie 3 klimatyzacji (bardziej w celu grzania w okresie przejściowym, bo mam 10 kW PV na starych zasadach)

Ubiegłej zimy zdarzało się i -15°C lub mniej i jeszcze przed tym remontem te grzejniki dawały radę dobić w środku do 21-22°C. Gazu nieco poszło, choć całkowity roczny koszt zamknął się w okolicach 4900 zł, co nie uważam za dużo (wcześniej więcej płaciłem rocznie zaliczek CO w mieszkaniu w bloku!).

Jako że i tak tyle rzeczy robię, zastanawiam się, czy nie zmienić też tych grzejników. No i mimo "dokrotyzowania się" na ten temat, czytania, oglądania itd. nie wiem, co wybrać. Docelowo chciałbym mieć na zasilaniu 45°C lub mniej. Już te wszystkie zmiany zrobione powinny baaardzo mocno poprawić kwestie ogrzewania, ale i tak grzejniki chodzą mi po głowie. Stoję przed dylematem:

- płytówki typu C22/C33 - we wnękach i tak nie widać... duży zapas wody, wysoka bezwładność, ale i "samokontrola" systemu
- alu/alu-miedź np. KFA G500F lub Regulusy - te pierwsze super wyglądają, ale katalogowo mocą nie zachęcają. Regulusy przypominają mi Convectory... ale to niby inna technologia. Tutaj malutki zapas, szybkie nagrzewanie (ale i stygnięcie)

Nie wiem, jak wygląda kwestia konwekcji/radiacji przy niższej temperaturze — gdzieś wyczytałem, że im mniejsza temperatura zasilania, tym udział konwekcji rośnie.
Patrząc czysto na dane katalogowe i współczynniki korekcyjne, zdaje się to zgadzać, np.

Nieco porównania (zasilania 75/55/45°C):
(rozmiary dobrane tak, aby wlazło we wnękę z zapasem)
- Obecny Convector 400/1000 - 1232 | 632 | 369 W
- Regulus Solarius 480/1100 - 1655 | 998 | 668 W
- Regulus Solarius 570/1100 - 2013 | 1213 | 812 W
- Purmo 22 500/1000 - 1470 | 750 | 436 W
- Purmo 22 550/1000 - 1591 | 811 | 472 W
- Purmo 33 500/1000 - 2035 | 1038 | 608 W
- Purmo 33 - 550/1000 - 2197 | 1120 | 651 W

Doskonale widać, że na płytówce moc bardzo spada (już na 55°C współczynnik to 1,96 vs 1,65 u Regulusa).
Pytanie, czy można temu wierzyć i czy nie wchodzą tu w grę inne czynniki?
Kierując się czysto mocami, to w sumie taki Solarius 480 wypada najlepiej: nie jest jeszcze tak wielki (gruby jak C33), miałby sporo miejsca... cena wyższa, no ale też gwarancja długa, więc raczej wybór na lata — w sumie obecne Convectory są w tym domu już chyba z 30 lat i dają radę

Opublikowano

Ok, tylko dlaczego, skoro mocowo wypadają gorzej?

Nie powiem, początkowo byłem na 100% przekonany na płytowe, właśnie Purmo 33, ale po dokładnym przejrzeniu już nie mam pewności

Opublikowano
14 minut temu, Luccaass napisał(a):

skoro mocowo wypadają gorzej?

To tylko dane z papieru, a w rzeczywistości może być całkiem inaczej.

To wynika z konstrukcji samego grzejnika

Popatrz na pole wymiany ciepła między wodą a otoczeniem.