Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podlogowe w malej lazience

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mała łazienka 2,15 x 1,35 m i powierzchnia podłogi 1,35 x 1,35 m. 2 ściany zewnętrzne, na jednej okno.
Pytanie, czy ogrzewanie podłogowe na powierzchni 1,35 x 1,35 m, rura 16 mm i rozstaw 10 cm da radę ogrzać taką łazienkę? Rury bedzie ok 18 m. Nie będzie dodatkowego grzejnika.
Ogrzewanie zrealizowane na płycie systemowej gipsowo-włóknowej z zaworem FJVR, zasilanie z ogrzewania miejskiego.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Na ponad 90% nie da rady ogrzać' do potrzebnej/ wymaganej temperatury = 24C

Za mala powierzchnia grzewcza ? czy moze srednica rur nieodpowiednia ? 

Opublikowano
21 godzin temu, sambor napisał(a):

...ja bym dał normalny grzejnik ścienny + podłoga jako komfort.

To pewnie najlepsze rozwiązanie, które mogę i ja zachwalać, z doświadczenia choćby tylko. Grzejnik - drabinka łazienkowa i ogrzewanie podłogowe – mata pod płytkami, sterowana panelem ściennym. Może być włączone, gdy ogrzewania CO jeszcze nie trzeba uruchamiać (w chłodne dni).

Opublikowano

jakiej moc

22 godziny temu, sambor napisał(a):

ja bym dał normalny grzejnik ścienny + podłoga jako komfort.

jakiej mocy grzejnik wylacznie na zasilanie miejskie proponujesz przy ogrzewaniu podlogowym w moim przypadku ??

Opublikowano

Firmą się nie kierowałem, ale też wybrałem podobny, bo prezentuje się bardziej oryginalnie i pasował do wnętrza.

To jest raczej decyzja dedykowana do konkretnego pomieszczenia a także ważna pod względem rozwiązań praktycznych. Dobrze więc, gdy grzejnik jest szerszy, by można było, na przykład przewiesić ręcznik. Nie musi być pod sufit, bo wiemy, że tam i tak jest zawsze najwyższa temperatura w pomieszczeniu.

Łazienka czy duża, czy mała powinna odpowiadać pod względem jakości i gustu osobom przebywającym tam najczęściej. Koledzy z forum pewnie wiedzą dokładnie, jak odbywa się proces kontroli jakości obecnie, ale jest chyba wyrównany. Na forum nie widać opisów dotyczących wadliwych grzejników. Konkurencja toczy się raczej na polu innowacji. Tak więc tu jest najtrudniejszy wybór, bo zazwyczaj mamy kilka typów, które nam się podobają. Kolor też ma znaczenie. 

Opublikowano

Tak jak Kolega pisze, lepiej jest dać trochę szerszy, niż do samego sufitu.

Ponadto jak jest taki grzejnik tj wąski i wysoki, warto aby był zasilany po przekątnej tj góra - dół. 

Opublikowano
6 godzin temu, sambor napisał(a):

lepiej jest dać trochę szerszy, niż do samego sufitu.

na szerszy niestety brak miejsca.

6 godzin temu, sambor napisał(a):

jak jest taki grzejnik tj wąski i wysoki, warto aby był zasilany po przekątnej tj góra - dół. 

jaki powod  ??