witiaw Opublikowano Niedziela o 05:39 #1 Opublikowano Niedziela o 05:39 Witam Mała łazienka 2,15 x 1,35 m i powierzchnia podłogi 1,35 x 1,35 m. 2 ściany zewnętrzne, na jednej okno. Pytanie, czy ogrzewanie podłogowe na powierzchni 1,35 x 1,35 m, rura 16 mm i rozstaw 10 cm da radę ogrzać taką łazienkę? Rury bedzie ok 18 m. Nie będzie dodatkowego grzejnika. Ogrzewanie zrealizowane na płycie systemowej gipsowo-włóknowej z zaworem FJVR, zasilanie z ogrzewania miejskiego. Cytuj
sambor Opublikowano Niedziela o 17:31 #2 Opublikowano Niedziela o 17:31 Na ponad 90% nie da rady ogrzać' do potrzebnej/ wymaganej temperatury = 24C Cytuj
witiaw Opublikowano Niedziela o 18:34 Autor #3 Opublikowano Niedziela o 18:34 Godzinę temu, sambor napisał(a): Na ponad 90% nie da rady ogrzać' do potrzebnej/ wymaganej temperatury = 24C Za mala powierzchnia grzewcza ? czy moze srednica rur nieodpowiednia ? Cytuj
sambor Opublikowano Niedziela o 20:37 #4 Opublikowano Niedziela o 20:37 Powierzchnia to jedno, a moc jednostkowa( W/m2) to drugie. Trzeba jeszcze na ścianę wyjść, ja bym dał normalny grzejnik ścienny + podłoga jako komfort. 1 Cytuj
witiaw Opublikowano Poniedziałek o 03:31 Autor #5 Opublikowano Poniedziałek o 03:31 6 godzin temu, sambor napisał(a): + podłoga jako komfort. Skoro podloga jako komfort to czy jest sens ukladac co 10 cm czy dla komfortu nie wystarczy np 15 cm ? Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 05:40 #6 Opublikowano Poniedziałek o 05:40 Można dać 15cm rozstawu, ale 10 będzie lepiej Cytuj
Fozgas Opublikowano Poniedziałek o 17:42 #7 Opublikowano Poniedziałek o 17:42 21 godzin temu, sambor napisał(a): ...ja bym dał normalny grzejnik ścienny + podłoga jako komfort. To pewnie najlepsze rozwiązanie, które mogę i ja zachwalać, z doświadczenia choćby tylko. Grzejnik - drabinka łazienkowa i ogrzewanie podłogowe – mata pod płytkami, sterowana panelem ściennym. Może być włączone, gdy ogrzewania CO jeszcze nie trzeba uruchamiać (w chłodne dni). Cytuj
witiaw Opublikowano Poniedziałek o 19:19 Autor #8 Opublikowano Poniedziałek o 19:19 jakiej moc 22 godziny temu, sambor napisał(a): ja bym dał normalny grzejnik ścienny + podłoga jako komfort. jakiej mocy grzejnik wylacznie na zasilanie miejskie proponujesz przy ogrzewaniu podlogowym w moim przypadku ?? Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 21:15 #9 Opublikowano Poniedziałek o 21:15 Drabinkowy, jak największej mocy - rozmiar zależy od miejsca. W łazience nigdy nie jest za gorąco, a jak będzie to można grzejnik przykręcić. Cytuj
witiaw Opublikowano 21 godzin temu Autor #10 Opublikowano 21 godzin temu znalazlem pasujacy mi szerokoscia 25 cm grzejnik firmy Instal Home. https://instal-home.com/pl/grzejniki-lazienkowe/2645-27080-grzejnik-lazienkowy-mini.html#/1007-kolor-bialy_mat_drobinki_struktury_/1193-rozmiar-770x250 Znacie ta firme ? jakie opinie o tych produktach ?? Cytuj
Fozgas Opublikowano 20 godzin temu #11 Opublikowano 20 godzin temu Firmą się nie kierowałem, ale też wybrałem podobny, bo prezentuje się bardziej oryginalnie i pasował do wnętrza. To jest raczej decyzja dedykowana do konkretnego pomieszczenia a także ważna pod względem rozwiązań praktycznych. Dobrze więc, gdy grzejnik jest szerszy, by można było, na przykład przewiesić ręcznik. Nie musi być pod sufit, bo wiemy, że tam i tak jest zawsze najwyższa temperatura w pomieszczeniu. Łazienka czy duża, czy mała powinna odpowiadać pod względem jakości i gustu osobom przebywającym tam najczęściej. Koledzy z forum pewnie wiedzą dokładnie, jak odbywa się proces kontroli jakości obecnie, ale jest chyba wyrównany. Na forum nie widać opisów dotyczących wadliwych grzejników. Konkurencja toczy się raczej na polu innowacji. Tak więc tu jest najtrudniejszy wybór, bo zazwyczaj mamy kilka typów, które nam się podobają. Kolor też ma znaczenie. Cytuj
sambor Opublikowano 18 godzin temu #12 Opublikowano 18 godzin temu Tak jak Kolega pisze, lepiej jest dać trochę szerszy, niż do samego sufitu. Ponadto jak jest taki grzejnik tj wąski i wysoki, warto aby był zasilany po przekątnej tj góra - dół. Cytuj
witiaw Opublikowano 11 godzin temu Autor #13 Opublikowano 11 godzin temu 6 godzin temu, sambor napisał(a): lepiej jest dać trochę szerszy, niż do samego sufitu. na szerszy niestety brak miejsca. 6 godzin temu, sambor napisał(a): jak jest taki grzejnik tj wąski i wysoki, warto aby był zasilany po przekątnej tj góra - dół. jaki powod ?? Cytuj
sambor Opublikowano 11 godzin temu #14 Opublikowano 11 godzin temu Równomierny przepływ przez cały grzejnik. Cytuj
witiaw Opublikowano 11 godzin temu Autor #15 Opublikowano 11 godzin temu Wpadl mi do glowy pomysl zeby pod te panele gipsowo-wloknowe polozyc filoe aluminiowa, ta do podlogowki. Czy takim zabiegiem cos uzyskam ?? Cytuj
sambor Opublikowano 10 godzin temu #16 Opublikowano 10 godzin temu Trochę równiejszy rozkład ciepła i mniejsze straty ciepła do dołu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi