Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie tej instalacji. Niestety nie ma już nikogo kto wiedział jak to było montowane. Ogólnie chciałbym przeprowadzić wymianę zaworów które się znajdują na wejściu i wyjściu z pieca do boilera  oraz na kaloryferach a także anode magnezowa w boilerze. Aby to zrobić muszę wpuścić wodę z boilera oraz z pieca. Tak przynajmniej mi się wydaje. Dodatkowo przeglądając forum zauważyłem że nie wszystko tutaj jest zrobione zgodnie ze sztuką tzn. brakuje chociażby zaworu bezpieczeństwa. Z tego co się zorientowałem to górna rura wychodząca z boilera to jest wyjście cieplej wody. Dolna to zasilajaca boiler w zimna wode. A dwie rury idące z pieca to wlot cieplej wody do wężownicy i powrót. A ten zawór na dole to chyba uzupełnienie z sieci (jak zakręcę główny zawór wody to nie lecie nim woda.)Na samym piecu jest jeden jakiś zawór nie wiadomo mi od czego. Oglnie chciałbym przerobić te instalacje na tyle na ile narazie by było to możliwe aby mianowicie zima piec ogrzewał wodę w boilerze a latem sam boiler działał z grzałka, która jest zamontowana i działa (ja też bym chciał wymienić bo przewod bardzo się grzeje) Dodaje zdjęcia zarówno instalacji jak i kurkow na kaloryferach. Na jednym z kaloryferów jest zamontowany jakiś zawór na ostatniej rurce. Dodam że sam boiler zima był używany normalnie tzn grzał wodę i kaloryfery. Latem zaś nie była załączana grzałka (starsza osoba oszczędzała) jeden z domowników powiedział mi że na lato któreś zawory odkręcali a na zimę zamykali ale sam nie wie które zbytnio i po co. Do czasu uzbierania funduszy na wymianę pieca i instalacji chciałbym aby ta spełniała swoją rolę i była bezpieczna w użyciu. Proszę o poradę co zrobić aby móc wymienić wszystkie zawory oraz co ewentualnie dodać do tej instalacji. 

20250812_112324.jpg

20250726_184814.jpg

20250812_114452.jpg

20250812_114855.jpg

20250809_185057.jpg

Opublikowano

Zaworu bezpieczeństwa nie ma bo to pewnie instalacja otwarta, i na strychu jest naczynie przelewowe. 

A zawory czemu chcesz wymieniać, coś z nimi nie tak? Bojler powinien działać z grzałką bez dodatkowych zabiegów, dla pewności można zakręcić zawór na rurze wchodzącej z pieca.

Może poproś hydraulika o opinię i sprawdzenie co tam jest i czy na pewno trzeba zmieniać? To połączenie z bojlerem wydaje się niestandardowe,  tzn tak jakby woda do mycia płynęła przez wężownice, ale to już powinien na miejscu sprawdzić hydraulik

Opublikowano

Tak się kiedyś robiło instalację ( bo nie było lub drogie pompy zawory itd... ) ale to działało całkiem dobrze. 

Cytat

jeden z domowników powiedział mi że na lato któreś zawory odkręcali a na zimę zamykali ale sam nie wie które zbytnio i po co.

Odwrotnie!

Na lato zakręca się te dwa górne zawory (po lewej od bojlera) i włącza grzałkę elektryczną .

Na zimę wyłącza się grzałkę elektryczną i odkręca te górne zawory - wtedy palimy w piecu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Zaworu bezpieczeństwa nie ma bo to pewnie instalacja otwarta, i na strychu jest naczynie przelewowe. 

A zawory czemu chcesz wymieniać, coś z nimi nie tak? Bojler powinien działać z grzałką bez dodatkowych zabiegów, dla pewności można zakręcić zawór na rurze wchodzącej z pieca.

Może poproś hydraulika o opinię i sprawdzenie co tam jest i czy na pewno trzeba zmieniać? To połączenie z bojlerem wydaje się niestandardowe,  tzn tak jakby woda do mycia płynęła przez wężownice, ale to już powinien na miejscu sprawdzić hydraulik

Zawory poprostu ciekną dlatego chciałbym je wymienić. A co do naczynia przelewowego to szczerze mówiąc nie wiem gdzie mógłby być bo nie ma strychu ale też jakoś bardzo go nie szukałem. Narazie udało mi się zlać wodę z instalacji.  Czyli ten zawór bezpieczeństwa jest zbędny? 

56 minut temu, lajosz napisał(a):

Tak się kiedyś robiło instalację ( bo nie było lub drogie pompy zawory itd... ) ale to działało całkiem dobrze. 

Odwrotnie!

Na lato zakręca się te dwa górne zawory (po lewej od bojlera) i włącza grzałkę elektryczną .

Na zimę wyłącza się grzałkę elektryczną i odkręca te górne zawory - wtedy palimy w piecu.

Dziękuję za wasze odpowiedzi. Napewno mi pomogą. 

Edytowane przez SzymonDG
Opublikowano
7 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Witaj @SzymonDG na forum Info-Ogrzewanie.

Mnie bardziej zainteresowała ta maszyna do szycia, okryta czarną folią maskującą. 

Andrzej widzę że spostrzegawczy chłop z ciebie 😉

20250812_144502.jpg