Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sonda lambdę przy wentylatorze wyciągowym czy w w komorze spalania ?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez maracz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem dopytać się was, o piece, które posiadają sondę lambdę przy wentylatorze wyciągowym, (jakie plusy i minusy) daje takie rozwiązanie w porównaniu do pieców, które posiada sondę lambdę w komorze spalania ?  Które z tych rozwiązań jest lepszym rozwiązaniem dające optymalne korzyści? 

Opublikowano

W komorze spalania. A dokladniej tam gdzie jest ~500C.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Im sonda bliżej źródła powstawania płomienia tym lepiej dla spalania, poprostu w takim miejscu szybciej zbiera dane (pomiar tlenu) w porównaniu do sondy umieszczonej w czopuchu. Niestety im bliżej źródła płomienia tym goręcej, często są to temp rzędu 1000 stopni i więcej, a w takich warunkach sonda długo nie pożyje, wiem coś o tym. 

Opublikowano

To plus jest taki 

56 minut temu, maracz napisał(a):

Im sonda bliżej źródła powstawania płomienia tym lepiej dla spalania, poprostu w takim miejscu szybciej zbiera dane (pomiar tlenu) w porównaniu do sondy umieszczonej w czopuchu. Niestety im bliżej źródła płomienia tym goręcej, często są to temp rzędu 1000 stopni i więcej, a w takich warunkach sonda długo nie pożyje, wiem coś o tym. 

@maracz @PioBinto teraz mam dylemat + w komorze że zbiera lepiej dane ale ta żywotność  -😞 na minus ,to może jednak wybrać gorsze zło czyli to przy wentylatorze czyli  na minus - mniej dokładne rozwizanie czyli dane będa mniej dokładne ale lambda będzie dłużej pożyje.....

Przy takiej temperaturze jak 1000C to jaki czas może przepracować taka lambda 2 sezony czy więcej ?

Opublikowano

Nie w czopuchu i nie w plomieniu. 500-max. 600C jest w sam raz. To jest optymalna temperatura pracy, chodzi o tzw. “samo oczyszczanie”, predkosc dzialania, zywotnosc itd. To jest stworzone do takiej pracy.

Samochodowka pisze ze trwalosc to rzedu 100-150tys. km. Czasem mniej  czesto duzo wiecej. Co by dawalo jakies powiedzmy nie mniej jak 3000h ciaglej pracy. Czy spalanie benzyny, oleju czy gazu ma wiekszy/mniejszy wplyw anizeli drewna - tego nie wiem.

Opublikowano

@stefek-burczymucha jeżeli sonda miałaby pracować w temp około 1000 stopni, bez osłony termicznej, to jej żywotność, nie będzie liczona w latach, a w minutach, w nalepszym wypadku w godzinach. 

Kocioł Heiztechnik SMART HTV ma umieszczoną sondę u wylotu z komory dopalania gazów, a więc dosyć blisko źródła płomienia. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, maracz napisał(a):

@maraczKocioł Heiztechnik SMART HTV ma umieszczoną sondę u wylotu z komory dopalania gazów, a więc dosyć blisko źródła płomienia. 

@maraczCzyli rozumiem że jest OK takie położenie jak Smart ? Bo zastanawiałem się nad dwoma rozwiązaniami nad Smartem HTV i nad Tekla Pirovac 25. Natomiast kurcze oba kotły posiadają małą moc bo 23kW i 25kW do mojego domu do ogrzania czyli łacznie hhmm 325m2 może na styk te pieca.  

Edytowane przez stefek-burczymucha
Opublikowano (edytowane)

@stefek-burczymucha jeżeli chodzi o umiejscowienie sondy w kotle, to HTV chyba jedną z lepszych.

Co do wyboru między oboma kotłami, poszukaj na forum informacji o nich, chyba każdy z nich ma swój temat. Nie spiesz się z zakupem, pozbieraj informacje na temat interesujących Cię kotłów skontaktuj się najlepiej z ich użytkownikami, to są najbardziej wiarygodne informacje, popytaj jak się sprawują, czy np. spalanie grubych polan nie sprawia kłopotów, jak duża jest komora zasypowa(moim zdaniem im większa, tym lepiej) itp.

Edytowane przez maracz