Uzytkownik2 Opublikowano Środa o 10:50 #1 Opublikowano Środa o 10:50 (edytowane) Posiadam zasobnik CWU 300l z wężownicą.Ostatnio wykręciłem z niego anodę magnezową w celu sprawdzenia jej stanu.Jej długość w porównaniu z oryginałem raczej się nie różni,posiada na całej swej długości wżery,średnica ponad 3cm (oryginał 4cm)W instrukcji podgrzewacza pisze że powinno się wymieniać anodę co 18m-cy ,serwis oczywiście twierdzić to samo ale czy w obliczu przedstawionego opisu stanu anody nie jest to zabieg marketingowy?)czy rzeczywiście wymaga wymiany?W załączniku zdjęcie anody. Edytowane Środa o 10:51 przez Uzytkownik2 Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 11:00 #2 Opublikowano Środa o 11:00 Jest dobra, jeszcze 2-3 lata wytrzyma. Moje anody to były anody!, Po 5 latach tak wyglądały: Na zdjęciach - porównanie anod ( mam dwie) stara i nowa obok siebie. Większa - ok 1m długości Mniejsza- ponad 60cm , jak widać został z niej tylko korek! Reszta wpadła do bojlera. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano Środa o 11:33 Autor #3 Opublikowano Środa o 11:33 (edytowane) 6 godzin temu, sambor napisał(a): Jest dobra, jeszcze 2-3 lata wytrzyma. Moje anody to były anody!, Po 5 latach tak wyglądały: Na zdjęciach - porównanie anod ( mam dwie) stara i nowa obok siebie. Większa - ok 1m długości Mniejsza- ponad 60cm , jak widać został z niej tylko korek! Reszta wpadła do bojlera. Dziękuję za odpowiedź.Zapewne sporo też zależy od jakości wody. Edytowane Środa o 17:45 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 12:51 #4 Opublikowano Środa o 12:51 I od temp do której grzejesz bojler, ja przy grzaniu DS-em grzałem do ponad 75C. Cytuj
esselite Opublikowano Środa o 13:16 #5 Opublikowano Środa o 13:16 Moja w zasobniku pieca gazowego się oddzieliła od śruby po 6 latach i ciężko było ja wyjąć, więc jak się robi chuda, to można by wymienić, żeby nie spadła na dno. Cytuj
Wello Opublikowano Czwartek o 05:09 #6 Opublikowano Czwartek o 05:09 U mnie tak jak u Kolegi sambora. Po jednej została tylko "kość", a druga po prostu przestała istnieć 🙂 Cytuj
Tuptus Opublikowano Czwartek o 19:14 #7 Opublikowano Czwartek o 19:14 Muszę u siebie w starym zasobniku gazowym sprawdzić. Nie było ruszane z 10 lat. 😁😁😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi