Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor z trzema wężownicami (CWU + 2 węglowe) polaczenie z pompą ciepła i kotłem gazowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem w trakcie długiego remontu domu i przyszła pora na kotłownię by móc zacząć coś dalej. Planuje na parterze podłogówkę zrobić a na piętrze zostawić grzejniki. 
Aktualnie jest kocioł gazowy który chciałbym zostawić jako awaryjny na zimę a dołożyć pompę ciepła monoblok. Myślę o buforze z trzema wężownicami (CWU i dwie węglowe, jedna do pompy ciepła a druga do gazowego). Z racji że mam zainstalowaną fotowoltaikę i magazyn energii pompą jest według mnie rozsądnym wyborem jeśli chodzi o autokonsumpcje. 
Jak to wszystko połączyć w jedną całość by nie sprawiało problemów?

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Bufor z trzema wężownicami (CWU + 2 węglowe) polaczenie z pompą ciepła i kotłem gazowym
Opublikowano

Bufor znalazłem.

Tylko kwestia podłączenia mnie interesuje i zabezpieczeń na poszczególnych częściach instalacji

Pompa ciepła- wężownica: separator magnetyczny filtr siatkowy zawory i zastanawiam się  nad naczyniem przeponowym by zabezpieczyć obieg przed wzrostem ciśnienia. Zalane będzie 50% roztworem glikolu i dlatego nie ująłem zaworów przeciwzamarzeniowych

Kociol gazowy-wężownica: filtr magnetyczny na powrocie do kotła chyba wystarczający 

Bufor zabezpieczony naczyniem przeponowym 100l chyba będzie wystarczajacy

Wezownice CWU zabezpieczę naczyniem przeponowym 8-12l

Jednakowe zabezpieczenie separatorem magnetycznym i filtrem siatkowym na osobnych pompach obiegowych itd

Czy dawalibyście jakieś dodatkowe zabezpieczenia czy uważacie ze to wystarczające będzie?

IMG_0991.jpeg

Opublikowano

Bufor 800l lub 1000l

w obu wężownicą o powierzchni 3,2m i pojemności 29,5l

Opublikowano

Wężownica CWU ma 6m2 i pojemność 23l w zbiorniku 800l i 7,8m2 i 30l w zbiorniku 1000l

Opublikowano

A jak wyglądają zabezpieczenia itd? 
powinienem coś jeszcze dołożyć albo zmienić?

Opublikowano

Tam gdzie są naczynia przeponowe, to muszą być zawory bezpieczeństwa.

Na zasilaniu wężownicy od wody użytkowej trzeba ZB-6bar + zaw zwrotny, na wężownicy PC ZB 2,5 bar, na wężownicy kotła tak samo ZB 2,5 bar.

Na samym buforze pewnie też ZB 2,5 bar.

Najlepiej weź to narysuj, dodatkowo tam gdzie zaw bezp 2,5 bar potrzeba manometrów aby kontrolować ciśnienia w układach.

• Zgadzam się 1