Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór bezpieczeństwa przecieka - czy wymienić na 8 bar?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w układzie na zasilaniu dla wody zimnej zamontowano zawór bezpieczeństwa 6 barów, który niestety momentami przecieka. Spowodowane jest to tym, że woda z sieci dostarczana jest pod ciśnieniem granicznym, w okolicy właśnie 6 barów. Pytałem Panów, którzy instalowali piec gazowy, co z tym fantem zrobić - pomysłem było zainstalowanie reduktora w miejscu połączenia sieci miejskiej z domową, ale niestety wymagałoby to sporych przeróbek, dlatego że instalatorzy tejże nie zostawili zbyt wiele miejsca na reduktor, twierdząc, że nie będzie potrzebny. Co więcej, wodociągi, cytuję, "nigdy nie dostały informacji o zbyt wysokim ciśnieniu". No i pewnie za wysokie nie jest, ale z jakiegoś powodu na instalacji u mnie wszystko oscyluje tych granicznych 6 barów. Nie przekracza ich, ale wystarczy, aby zawór się lekko rozszczelniał. Ostatnią deską ratunku jest wymiana zaworu na 8 barowy, ale... czy to bezpieczne i jedyne rozwiązanie? Piec to Vitodents 111-F.

Co ciekawe dodam, że w domu obok ciśnienie wydaje się być niemal stałe na poziomie 5 barów, i tam zawór się nie uruchamia.

Sama instalacja jest bardzo prosta, ale jeśli odpowiedź wymaga doszczegółowienia, zrobię co w mojej mocy. 🙂

Opublikowano

Wymień na taki sam - 6 bar, może ten nie będzie puszczał.

Zawory mają też sporą tolerancję zadziałania, może ten ma poniżej 6 bar.

Sam kocioł dopuszcza max ciśnienie na zasilaniu 10 bar,

choć to nie jest zgodne z polskimi wytycznymi- dopuszczają 6 bar.