Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PC Daikin EBLA 06 E3V3 - wsparcie techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę, że wywołałem dyskusję a raczej krytykę w moim kierunku.

Dzięki @nightwatch za cenne wskazówki,

23 godziny temu, nightwatch napisał(a):

A te grupy pompowe to co konkretnie jest? Tzn pompa obiegowa, ale co oprócz tego? Jeśli zawór mieszający to też wg mnie nietrafione zastosowanie z powodu tego samego co wyżej.

To po prostu schemat ideowy - jako, że nie znam się na symbolach hydraulicznych postanowiłem zmienić schemat znaleziony w sieci do swoich potrzeb abyście mogli go krytycznie ocenić 🙂

no i oceniliście 🙂

23 godziny temu, nightwatch napisał(a):

PS dziś właśnie podziwiałem schludną ofertę na grupę pompową w styropianie za jakieś 2700 PLN. W środku była pompa, zawór trójdrożny, dwa termometry i to wszystko wyglądało na warte mniej więcej 500 złotych... To chyba styropian robi wartość.

Właśnie jestem tutaj po to aby uniknąć "fachowców" od grup pompowych.

Kolego @sambor czy jak budowałeś swój domek nie chciałeś mieć wszystkiego na najwyższym poziomie ?

Jasne to mały domek i może faktycznie to przerost formy nad treścią ale ja nie buduję tego domku na przysłowiową pałę, zdaję się na profesjonalistów w swojej dziedzinie. 

Kolego @cezario1 

13 godzin temu, cezario1 napisał(a):

A kto bogatemu zabroni.

I po co było to sformułowanie ? 🙂 jeśli do śmiechu to ok - wywołałeś u mnie . 

13 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Według mnie to kolega ma problem bo się uparł na grzanie rekuperacją a można to zrobić na samej podłogówce bez żadnych grup pompowych, zaworów mieszających , buforu itp. Do tego grzanie podłogówką wychodzi najbardziej ekonomicznie. 

Na nic się nie uparłem. Bardziej interesuje mnie dochładzanie latem ale jeśli może zimą coś oddać do pomieszczeń to dlaczego nie ?

W kwestii bufora to fakt - został kupiony głównie z myślą o dochładzaniu pomieszczeń (pod rekuperację), ale z tego co usłyszałem od mądrzejszych stabilizuje pracę PC, lepsze defrosty, no i jest tym magazynem ciepła.

11 godzin temu, sambor napisał(a):

Nie wiemy jak jest zrobiona podłogówka w tym budynku, ale np ja u siebie bez problemu potrafię osiągnąć 23-24C w pomieszczeniach grzanych podłogówką mając na zasilaniu ok 38C, przy temp zewnętrznej -16C.

Właśnie pracuje nad nią - ogarniam wg projektu. Przyjemna praca

12 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Ale koszty grzania większe niż PC. Ktoś go namówił na grzanie i chłodzenie rekuperacją i ma problem 

Chłodzenie nie zastąpi klimy.

Nie mam absolutnie żadnego problemu.

Nie chcę zastępować klimy - zależy mi na dochładzaniu pomieszczeń,  (jak temp. w pomieszczeniach obniży się o 3 stopnie to już będzie dla mnie ok)

8 godzin temu, sambor napisał(a):

Ma PC o danej mocy, więc ktoś to dobierał lub nawet liczył podłogówkę - tak jak wcześniej pisałem, sama podłogówka bez problemu ogrzeje taki nowy budynek.

Dokładnie tak,

Przeliczone miałem na 5kW - tylko w Daikinie ta pompa występowała w wersji 4 i 6kW dlatego decyzja padła na 6 (ze względu na dużą rodzinę 🙂

8 godzin temu, sambor napisał(a):

Inwestor jak ma policzone to bez problemu to wykona ( sam lub ze szwagrem), ale policzyć i dobrać elementy tego większość nie potrafi, stąd powstają mity o drogich lub nie grzejących instalacjach.

Dlatego kolego @sambor tu jestem. Mam dwie ręce - coś pod kopułą - a to że lubię pytać to chyba normalne ?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sambor napisał(a):

Czy twoja zawartość pod kopułą policzyła ci podłogówkę?

Moja zawartość  ? Ja się na tym nie znam. 

O jakie wyniki chodzi ? 

Jeśli chodzi o podłogówkę to dostałem oprócz rozrysowanych pętli oraz ogólnego zestawienia coś w stylu:

parter

image.png.9d68c6aa05dab0f6e992f9efad453d11.png

piętro

image.png.b7d858a610752b05a1ebb810535dd7ee.png

A z doborem pompy w załączonym pdf'ie.

daikin.pdf

Edytowane przez ŁukaszT
Opublikowano (edytowane)

@ŁukaszT piszesz że Twoja PC nie da rady sterować trzema obiegami bo nie ma takich funkcji. Wg mnie ma [nie znam Twojej pompy ale..]: na pewno ma obsługę obiegu CO  i CWU, przełączanie zaworem SV. To już dwa. A gdy rozdzielisz że grzanie tylko na podłogówkę a chłodzenie tylko na obwod nagrzewnicy/chłodnicy reku to możesz to przełączać drugim zaworem sv razem z przestawianiem pompy w tryb chłodzenia lub grzania. Obu tych rzeczy przecież nie będzie robić na raz. Można zintegrować z termostatem tak żeby przełączenie było automatyczne.

W takim wydaniu PC uciągnie wszystko na wbudowanej pompie obiegowej bo przy wykorzystaniu zaworów przełączających tak naprawdę tylko jeden obieg jest aktywny w danym momencie a nie trzy. 

Dlatego rekomendowałem wywalenie wszystkiego i bazowanie na bezpośrednim zasilaniu z PC bez żadnych buforow i mieszaczy. Jedna funkcja na raz, to mała pompa więc nie ma nadmiaru wydajności. Martw się żeby ogrzała dom a nie o defrosty. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

Masz policzone przepływy , liczysz z tego rury, ew zaw 3-D  w mieszaczu i po sprawie.

Pompę wodną dobierasz lub sprawdzasz tą wbudowaną w PC wg wymaganego ciśnienia dyspozycyjnego, przepływu  i strat w przesyle.

Edytowane przez sambor