Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Kocio艂 SEKOM Technix Pell Lux 19 kW + TIMEL SKZP-05 jakie nastawy

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez Kijasr,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzie艅 dobry Wszystkim聽馃槂

Zainstalowali mi nowy kocio艂 firmy SEKOM, Technix Pall lux 19 kW ze sterownikiem TIMEL SKZP-05. Czy m贸g艂bym prosi膰 Was o podzielenie si臋 waszymi nastawami tego sterownika.聽

Chc臋 popr贸bowa膰 czego艣 wiecej ni偶 nastawy fabryczne. Pal臋 tylko pelletem Olczyk bo taki kupi艂em 1 pallete. By艂bym zobowiazany.

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki sa ustawiane pod wzgl臋dem parametr贸w spalania pod dana moc kot艂a

Nie trzeba wierci膰 i grzeba膰, co najwy偶ej pod sw贸j pellet delikatnie 2-3sekundy rozci膮gn膮膰 pauz臋 podawania czy o drobn膮 warto艣膰 skorygowa膰 nadmuch max +,- 2-3 biegi

Jak aktywowa艂e艣 czujnik pokojowy a go nie masz, to wywali b艂膮d. Trzeba wy艂膮czy膰 jego obs艂ug臋

Jak masz czujnik pokojowy, to w zale偶no艣ci od tego jaki on jest tj uniwersalny termostat czy firmowy panel czy firmowy czujnik pokojowy przewodowy czy radiowy - trzeba w odpowiednim miejscu pod艂膮czy膰 oraz w odpowiednim miejscu aktywowa膰 - instrukcja

Edytowane przez Pieklorz
  • Lubi臋 to 1
Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 13:33, Pieklorz napisa艂(a):

Sterowniki sa ustawiane pod wzgl臋dem parametr贸w spalania pod dana moc kot艂a

Nie trzeba wierci膰 i grzeba膰, co najwy偶ej pod sw贸j pellet delikatnie 2-3sekundy rozci膮gn膮膰 pauz臋 podawania czy o drobn膮 warto艣膰 skorygowa膰 nadmuch max +,- 2-3 biegi

Jak aktywowa艂e艣 czujnik pokojowy a go nie masz, to wywali b艂膮d. Trzeba wy艂膮czy膰 jego obs艂ug臋

Jak masz czujnik pokojowy, to w zale偶no艣ci od tego jaki on jest tj uniwersalny termostat czy firmowy panel czy firmowy czujnik pokojowy przewodowy czy radiowy - trzeba w odpowiednim miejscu pod艂膮czy膰 oraz w odpowiednim miejscu aktywowa膰 - instrukcja

Cze艣膰, Pieklorz prosz臋 o pomoc w doborze kot艂a na pellet, zdecydowany jestem na Sekom technix z palnikiem Sv300 + skzp05 +bufor ok 500l. Wg cieplowlasciwe zapotrzebowanie mam 9.8kw (co+cwu) na 223mkw powierzchni. Prosz臋 o informacj臋 czy jak wezm臋 kociol 12kw bedzie odpowiedni czy lepiej wzi膮膰 15kw?

Opublikowano

@barek161

Wg mnie 12kW

Ja mam starszy dom tak sobie z izolacj膮 tj lata 80te ko艅c贸wka i jest 5cm we艂ny mi臋dzy 艣cianami, dach docieplony styropapa 10cm, okna s膮 dwuszybowe, stara instalacja.

艁膮cznie grzeje 270mkw z czego ok 210 dom a pozosta艂a cz臋艣膰 to ogrzewany, wy偶szy garazo-magazyn bez ocieplenia, dach p艂yta obornicka... Spokojnie 19kW daje rad臋 a jakby 偶ona nie krzyczala za g艂o艣no, to wstawi艂bym 15kW , bo wiem, 偶e u mnie by艂by wystarczaj膮cy.

Opublikowano

Kocio艂 po 2 tygodniach zaczyna smoli膰 na 艣ciankach i wymienniku. Pellet ten sam ca艂y czas DPP. Jest jaki艣 spos贸b wg Was na to ? Napowietrzanie przez Zetk臋 jest dobre. Nad palnikiem mam w艂o偶on膮 blach臋 niby deflektor kt贸ry mo偶na wyj膮膰. Piec po osi膮gnieciu zadanych nastaw przechodzi w tryb czuwania eko ale nie wygasza sie i jak otwrz臋 komor臋 palnika to mocne zadymiona jest.聽

Opublikowano

To nastaw tak by si臋 wygasza艂. Ja na ekogroszku mam tryb pellet i wygasza mi si臋 bez problemu. W trybie ekogroszek przechodzi艂 mi w stan czuwania.
Temperatur臋 mam ustawion膮 na 55 stopni + korekta pogodowa +3. Histereza 16 stopni. Po osi膮gni臋ciu 71-75 stopni przechodzi w tryb wygaszenia, kt贸ry trwa 30 minut i podbija jeszcze temperatur臋 o 3-5 stopni. Wygaszony kocio艂 czeka a偶 temperatura spadnie 55 stopni i si臋 odpala.

Opublikowano

nie masz czasem tak, 偶e w trybie "czuwanie eko" kocio艂 masz wygaszony, ale tli si臋 jeszcze to co zosta艂o na palniku?

jak masz ustawione

zapalarka > dopalanie czas

zapalarka > powietrze

po wygaszeniu zawsze chwil臋 jeszcze si臋 dymi

Opublikowano

Nastawy ma jak na zdj臋ciach. Co mo偶na zmieni膰 na lepsze ? Bojler wy艂膮czy艂em.

img_2.jpg

img_20250412_200233_041.jpg

img_20250412_200239_099.jpg

img_20250412_200244_921.jpg

img_20250412_200253_193.jpg

img_20250412_200309_210.jpg

img_20250412_200323_076.jpg

img_20250412_200335_759.jpg

Nie mam podlaczonego czyjnika pogodowego, ani pokojowego. G艂owice termo na wszystkich grzejnikach plus troch臋 podlog贸wki.

img_20250412_200340_246.jpg

img_20250412_200353_627.jpg

img_20250412_200407_607.jpg

img_20250412_200411_896.jpg

img_20250412_200418_639.jpg

Opublikowano

Czy ruszt od czasu do czasu jest czyszczony (dro偶no艣膰 dziurek napowietrzaj膮cych) oraz czy pod rusztem jest czasem czyszczone?

Opublikowano

Kocio艂 mam od 2 tygodni i wczoraj czy艣ci艂em ca艂o艣膰.聽

Opublikowano

Namieszane z pomp膮 kot艂ow膮.

W skr贸cie:
Pompa kot艂owa
Wy艂膮cz , gdy zb臋dna 1
Min temp powrotu dajesz wysoko np. 75st.C (aby chodzi艂a zawsze, jak aktywne obiegi grzewcze)
Histereza mo偶e zosta膰 2st.C
Temp za艂膮czenia dajesz wy偶ej 45st.C

Teraz najwa偶niejsze w sekcji instalacji
Powr贸t
Tutaj OCHRONA ma by膰 NIEAKTYWNA聽 (daj膮c na aktywna mieszacz wierci mieszaczem, co jest bez sensu przy zaworze 4d. Pmpa kot艂owa ma tylko chodzi膰 tak d艂ugo, jak aktywne b臋d膮 obiegi grzewcze)

Opublikowano

Przygoda z dzisiejszego wieczoru. Wracam z pracy, wchodze do kot艂owni, drzwiczki wyczystki kominowej otwarte na maxa, sadza wok贸艂 pieca. Otwieram popielnik, a tam na wysko艣 15 cm niedopalony surowy pellet. Ca艂e pomieszczenie zadymione. Posprz膮ta艂em, wyczy艣ci艂em wszystko po wcze艣niejszym rozmontowaniu palnika. Wiadro surowego lekko nadpalonego peletu posz艂o pod drzewka owocowe. Kocio艂 wy艂aczy艂em. Podejrzewam, 偶e pellet by艂 lekko zawilgocony.

Opublikowano

Po co w艂膮czona jest ochrona powrotu jak masz pomp臋 kot艂ow膮?

W te艣cie ognia ustaw dawk臋 70.
A w rozpalniu zmniejsz na 70.
Powietrze podnie艣 na 40
Spaline na 8.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.