Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To mój drugi post na forum nie licząc przywitania;-)

Do rzeczy,

Musze pilnie zamontować/wymienić piec co (stary cieknie, zima trwa).

System jest grawitacyjny ale z pompą, otwarty.

Piec, który będę montował do Defro Optima Komfort Plus 30kW. Producent zaleca, (ale dla poprawy procesu spalania też wskazane) zamontowanie zaworu 4d. Tylko, że w którym miejsu do zamontować.

Załączam prostacki schemat jak to u mnie wygląda. Nie zaznaczyłem wszystkich zaworów odcinających.

Chodzi o to, że mam jakby dwa obiegi: jeden na grzejniki w pokojach oraz jeden mniejszy na bojler i grzejniki w łazienkach. Latem grzeję tylko bojler i grzejniki w łazienkach. Rury bezpośrednio z pieca biegną do bojlera i grzejników łazienkowych jak na rysunku. Do pozostałych grzejników poglądowo. Chodzi o to, czy zawór 4d powinien być za obiegiem bojlera, czy przed czy obojętnie. Z racji tego, że rury zasilające i powrotu są dość dalego od siebie jest to dla mnie istotne.

Wiem, powiecie zapytaj fachowca. Jednego miałem, lepszy z niego filozof niż majster. Chciał mi całość instalacji wymieniać.

Ja jestem z elektrykiem/energetykiem, jak komuś wyjeżdżam z takimi tekstami, to albo faktycznie jest kicha, albo chce zarobić.

Skoncentrujmy się na samym piecu i niezbędnym minimum.

Może jeszcze kilka pytań:

- czy zawór 4d jest konieczny

- czy lepiej 3d?

- pompę obiegową chyba lepiej wyposażyć w zawór różnicowy?

Może mało fachowo piszę, ale to nie moja branża.

Z góry dzięki za pomoc.

post-14801-1264582525_thumb.jpg

Opublikowano

3 czy 4 drożny - bo się pogubiłem.

Mowa o 3d, a na rys 4d.

Mi chodzi najbardziej o to czy zawór ma być blisko pieca przy zasilaniu i powrocie całości, czy za obiegiem bojlera, a przed obiegiem całości. Chciałbym tak jak do tej pory latem mieć możliwość odcięcia reszty ogrzewania od obiegu bojlera.

Opublikowano

Nabazgrałem dwa schematy.

W każdym przypadku montując zawór nad piecem, woda z powrotu będzie miała pod górkę (do zawóru) natępnie z zaworu do króćca powrotnego w piecu. Czy to może źle na coś wpłynąć? Czy grawitacyjnie będzie mogło to działać?

Pierwszy rysunek z zaworem na cały obieg (główny + bojler z łazienkami) drugi, to zawór na obieg główny, bojler z łazienkami osobno.

Czy tak może być? Pomijając zdolności plastyczne oraz symbolikę na schematach.

post-14801-1264591815_thumb.jpg

post-14801-1264591823_thumb.jpg

Opublikowano

Ja bym dał wersje tą po prawej stronie z pompą na zasilaniu ponieważ w okresach przejściowych będziesz miał gorącą wode w zasobniku cwu. Ajak dasz układ z lewej to w tych okresach nie nagrzejesz wody do wysokiej temp.

Opublikowano

po chłopsku - bo łatwiej pchać, niż ssać :)

Opublikowano

Zastosuję taki układ jak foto, czyli z obiegiem bojlera przed zaworem 4d.

Ale mam jeszcze kilka pytań:

- zawór będzie na wysokości ok. 150cm od podłogi, 120cm powyżej rury powrotnej z grzejników - grawitacyjnie to raczej nie zadziała?

- czy zawór różnicowy od pompki c.o. musi być w pionie czy może być zamontowany poziomo?

Z góry dzieki za pomoc i odpowiedź!

post-14801-1265011609_thumb.jpg

Opublikowano

Na forum podobne tematy były już omawiane. Przy instalacji CO z zaworem 4D pompa na powrocie jest błednie zamontowana. Producenci kotłów jak i zaworów zalecają montaż na zasilaniu za zaworem 4D. Obieg kotłowy powinien działać grawitacyjnie (przy odpowiedniej średnicy rur i samego zaworu). Link do prezentacji z zasadą montażu i działania zaworu też kilka razy był podawany.

Opublikowano

Ok na zasilaniu, ale za zaworem (między zaworem, a grzejnikami) czy przed zaworem (miedzy piecem, a zaworem)

Słyszałem teorie, że pompa może być na zasilaniu lub powrocie.

Pomijając ssanie czy pchanie (które łatwiejsze dla pompy), jakie są rzeczywiste wady i zalety pompy za powrocie.

Nadmieniam, że zastosuję poniższy schemat, oraz będzie jedna pompa na obieg grzejników i bojlera - tak jak było do tej pory.

post-14801-1265097635_thumb.jpg

Opublikowano

Za zaworem a przed grzejnikami. Chodzi o poprawną pracę zaworu, pompa zasysa wodę z kotła i powrotu. Przy montażu przed zaworem zawór byłby rozdzielaczem i pompa pchałaby wodę w każdą gałąź zaworu, czyli rozdzielałaby wodę.

Opublikowano
Za zaworem a przed grzejnikami.

Pompke za zaworem, ale obwód bojlera będzie przed zaworem. Czyli pomka nie będzie go obsługiwać.

A mi chodzi o to, żeby jedną pomką to załatwić.

Opublikowano

Dobra ostatni raz.

A gdybym dał taki schemat tzn. któryś z tych dwóch poniżej:

Z zaworem odcinającym reszte instalacji latem, tak aby pozostał tylko obwód bojler + łazienki (tak mam do tej pory)

Zakręcam zawór na zasilaniu grzejników i grzeję tylko bojler + łazienki.

Czy takie coś przejdzie na jednej pompce (jak już mówiłem tak to teraz działa), z zaworem 4d.

Wiem, że kombinuje, ale jestem zmuszony ogranicznyć jak najbardziej koszty. Sam piec mnie sporo szarpnął, a nie był planowany na ten rok.

post-14801-1265133130_thumb.jpg

post-14801-1265133137_thumb.jpg

Opublikowano

Uzupełniając powyższego posta.

Zamykając zawór na zasilanie grzejników, poniekąd pozostałbym tylko obwód bojler + łazienka, i wtedy jedna pompka by mogła być?

Czy i tak dwie? Jeśli dwie jedna na obwód grzejników jedna na bojler + łazieki, to czy nie trzeba zastosować jakiegoś zaworu zwrotnego czy coś? Tak żeby jadna nie chciała "zabrać" wody drugiej.