Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wymienić zbiornik CWU z poziomego na pionowy. Obecnie mam poziomy chyba 110 litrów. Nagrzewany jest z bufora około 700 litrów. Jego pojemność jest za mała do mojego zużycia (4 osoby) oraz powoduje mi szybkie rozładowywanie bufora. Generalnie wygląda to tak że po jednym prysznicu temperatura mocno spada i załącza się pompa CWU. 

Zaciekawił mnie zbiornik Solitank opisywany tutaj w innym temacie, tylko czy takie rozwiązanie mam sens/zda egzamin przy ogrzewaniu zbiornika CWU z bufora?

Celuje w zbiornik 200l. Co wyjdzie lepiej, będzie mniej obciążało bufor, wymiana około 170 litrów wody w Solitank czy ogrzanie około 200 litrów w standardowym zbiorniku z wężownicą? 

Czy Solitank ma rzeczywiście taka wydajność że w momencie nagrzania go do powiedzmy temperatury 60-65 stopni podczas pracy kotła wystarczy na dobę? 

W słoneczne dni nagrzewam CWU grzałką, wtedy ładuje go na max aż do wyłączenia termostatu w grzałce. 

Opublikowano

Przyjmuje się średnio 50 l ciepłej wody na osobę, czyli 200 l powinien być optymalny.

Co do zbiornika solitank to jest to taki mały buforek z wężownicą przepływową do CWU. Jakoś do mnie to nie przemawia. Mała ilość wody do ogrzania wężownicy. Tutaj to użytkownicy mają bufory 1000 l z wężownicą i jakoś daje radę. Ja jestem innego zdania bo użytkuje osobny zbiornik CWU ładowany z buforów, i nie muszę pilnować tego aby temperatura w buforze nie spadła poniżej 40° bo przy wężownicy to już jest lipa.

Skoro masz już bufor to wstaw zwykły zbiornik do CWU Galmet lub Kospel tak min 200 l i będzie dobrze.

Opublikowano

Jak masz możliwość i nie jesteś zdeterminowany to unikaj takiego sposobu grzania cwu przez wężownicę w buforze.

Najlepszym sposobem jest osobny pionowy zbiornik cwu, najlepiej ze stali INOX, grzany bezpośrednio z kotła bez udziału bufora.

A gdyby kocioł miał kilka wyjść (dwa co najmniej) to już w ogóle super. Do jednego bufor a do drugiego zbiornik cwu.

Dotyczy kotła na pellet.

Przy węglu, drewnie itp. może być inaczej ze wzgledu na inny algorytm palenia.

Opublikowano

To zależy co się chce uzyskać.

Przy pelleciaku może tak bo kocioł latem automatycznie się odpali, a przy kotle z ręcznym załadunkiem to lepiej jest grzać CWU z bufora.

Opublikowano

Zbiornik CWU ląduje tylko z bufora. Latem bufor chce ogrzewać grzałkami z PV żeby mieć zapas ciepłej wody w razie jakby temperatura CWU się rozładował w nocy kiedy nie będę miał możliwość zagrania go grzałką. Czy uda mi się zagrzać bufor grzałkami z PV to się okaże. Bufor dołożyłem jesienią także nie miałem jeszcze możliwość sprawdzić tego w 100%

Reasumując, lepszym wyborem będzie standardowy zbiornik pionowy 

Opublikowano

Też mam taki plan grzać CWU z offgrid ale bezpośrednio, pomijając wtedy bufor. Latem nie potrzebuję grzać z PV bufora aby on nagrzewał CWU.

Chyba że się mylę.🤔

Będzie źle to przerobię.😉

Opublikowano

Ja na dzień dobry miałem grzanie cwu z bufora, po pierwszej zimie przerobiłem na grzanie bezpośrednio z kotła.

U mnie nie sprawdziło się.

Bufor 500l nie wystarczał na ogrzanie zbiornika 200l a i ogrzanie bufora przy grzaniu w tym samym czasie cwu trwało baaardzo długo. W/g mnie nie adekwatnie do zapotrzebowania. 

Być może gdybym miał coś co utrzymywałoby bufor w stanie wiecznie naładowany to by zdało to egzamin.

7 minut temu, Tuptus napisał(a):

Też mam taki plan grzać CWU z offgrid ale bezpośrednio, pomijając wtedy bufor.

Bardzo dobry pomysł.

Opublikowano

Mam 1600 l w buforach, więc jak bym chciał kotłem w lato zagrzewać samo CWU 300 l ( CWU podłączone bezpośrednio pod kocioł) to musiał bym codziennie palić i pewnie tylko zapałkami.😀

Także CWU grzane z buforów i starczy na kilka dni (chociaż 4 kobiety więc wody trochę idzie), no i zamontuję PV aby grzać samo CWU.

Opublikowano (edytowane)

@Tuptus na ile czasu wystarczy Tobie jedno zagrzanie CWU ? Obleci 24 h? 

Jeśli jedni zagrzanie 200l Cwu wystarczy u mnie na jedną dobę to ogarnę to spokojnie bufora.

Grzałki mam w buforze i CWU więc mam możliwość przełączania i grzania jak chce. Sprawdzę latem czy uda mi się zagrzać bufor około 700 litrów samą grzałką. Jak nie to będę grzał tylko CWU 

Edytowane przez 600
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze tego dokładnie nie pomierzyłem bo w zasadzie palę co 24h. Ale po tym czasie mam nadal w CWU na górze 55°. Tylko przypomnę że korzysta z wody 6 osób i 2 nastolatki z długimi włosami.

CWU grzeję do 65°, zamontowany jest zawór termostatyczny i woda idzie w krany 46°.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
11 minut temu, 600 napisał(a):

na ile czasu wystarczy ..... jedno zagrzanie CWU ? Obleci 24 h? 

Jeśli jedni zagrzanie 200l Cwu wystarczy u mnie na jedną dobę to ogarnę to spokojnie bufora.

Pytanie nie było do mnie, ale powiem jak jest u mnie, będziesz miał porównanie.

Wszystko zależy do ilu stopni grzejesz  cwu i czy masz zawór termostatyczny(antypoparzeniowy).

Mam 200l, grzeję do 58st.C, mam zawór antypoparzeniowy, temp. na instalację ok 43st.C i dwa czujniki temperatury w zbiorniku cwu(na dole[podczas grzania] i na górze[podczas rozładowania]).

Zbiornik rozładowuję do ok 36st.C na górze i wtedy włącza się ładowanie.

3 osoby dorosłe(1 kobieta) pies i kot i zmywarka 🙂

zbiornik wystarcza na 1-1,5 dnia.

Jak nie miałem dwóch czujników temperatury to max 1 dzień.

Opublikowano

Dziękuję za informację. Dużo mi to pomogło. Że zbiornika poziomego 110 litrów mam ciepłej wody na jeden prysznic. Czyli jedna kąpiel równa się ponownemu ładowaniu zbiornika. 

W jaki sposób sterujesz dwoma czujnikami? Mój sterownik obsługuje tylko jeden czujnik CWU

Opublikowano
14 minut temu, 600 napisał(a):

W jaki sposób sterujesz dwoma czujnikami? Mój sterownik obsługuje tylko jeden czujnik CWU

mój też, ale dorobiłem układ na jednym przekaźniku czujnikitemperaturycwu.thumb.jpg.e3eb18ae97df752d7490bc0fdf860732.jpg

W stanie spoczynku działa czujnik górny, a jak sterownik kotła załączy pompę cwu to jednocześnie zasili przekaźnik który przełączy na dolny czujnik

pompa i przekaźnik na 230V AC połączone równolegle

• Przydało się 1
Opublikowano

Rozwiązanie ciekawe.

Opublikowano

No pewnie tak.

Chciałem zaproponować Kospel 250 l ale widzę że droższy od Ferroli.

Ja swój w zeszłym roku 300 l płaciłem 2299. A teraz pod 3 k podchodzi. Szaleją z cenami. 🫣