Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DE DIETRICH LUMEA MPX 28/33 korozja wymiennika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Mam piec jak w temacie 3 rok. Ostatnio był serwisant na przeglądzie i się okazało że wymiennik w środku zaczyna rdzewieć. Ogrzewanie jest tylko podłogowe, nie ma mieszaczy. Temperatura na ogrzewanie podaję 35 -37 stopni, zgodnie z instrukcją pieca powinna byc pomiędzy 30-40 stopni.

I teraz, 

serwisant twierdzi, że ta korozja spowodowana jest zbyt niską temperaturą podgrzewania podłogówki , z tego powodu większa kondensacja  dalej korozja, wg niego powinien być mieszacz i wodą podgrzewać do 45 stopni następnie studzić w mieszaczu do 35-37 stopni , instalator/hydraulik powinien założyć mieszacze.

Hydraulik twierdzi, że zrobił tak jak u innych i że mieszacze nie są potrzebne a jak rdzewieje to do wymiany, u innych nie rdzewieje

Wymiennik wykonany jest stali nierdzewnej , piec kondensacyjny z zasobnikiem 40 l

Czy ktoś może mi logicznie wytłumaczyć o co chodzi, nigdzie nie spotkałem się z takim powodem korozji.

Nie wiem komu wierzyć, i jaki jest powód tak szybkiej korozji.

Opublikowano

Serwisant twierdzi, że korozja jest od kondensacji w kotle kondensacyjnym...

A rozwiązaniem dla niego jest zrobienie z kotła kondensacyjnego kocioł niekondensujący.

Brawa dla tego pana za robienie kurtyzany z logiki.

Jak nie masz już gwarancji, to powoli przygotowuj się na albo drogą naprawę, albo nowy piec. Na pewno jednak zrezygnuj z usług tego serwisanta.